krzysiu84 06.07.2010 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) Witam!Opracowuję projekt nadbudowy domu jednorodzinnego i w moim starostwie naczelnik wydziału poinformował mnie o konieczności wykonania mapy do celów projektowych, a według mnie wystarczyć powinna mapa do celów opiniodawczych. Chcę wiedzieć jakie ma do tego prawo jeżeli projektuje tylko i wyłącznie nadbudowę. Budynek zlokalizowany jest 1.50m od granicy działki, a miejscowy plan zagospodarowania dopuszcza taką lokalizacją nawet całkiem nowych budynków. Na gruncie nic nie powstaje, na mapce zaznaczone są woda i kanalizacja. Moje pytanie jest następujące : Czy starostwo ma prawo i obowiązek żądania takiej mapy? (koszt wykonania na naszym terenie to min. 650zł), i czy można się jakoś przed tym wybronić.Zależy mi na ograniczeniu kosztów do minimum ponieważ projekt robię dla przyjaciela. Ewentualnie proszę o podpowiedź gdzie mogę jeszcze poszukać porady. Edytowane 6 Lipca 2010 przez krzysiu84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 06.07.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Proponuje lekturę: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. z dnia 10 lipca 2003 r.) § 8. 1. Projekt zagospodarowania działki lub terenu powinien zawierać część opisową oraz część rysunkową sporządzoną na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej, przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego, z zastrzeżeniem § 10. § 10. Projekt zagospodarowania działki lub terenu powinien być sporządzony na mapie w skali dostosowanej do rodzaju i wielkości obiektu lub zamierzenia budowlanego i zapewniającej jego czytelność. Punktem 10 cię mogą załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts