seven 06.07.2010 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Chodzi o kocioł na ekogroszek, który na okres letni jest wyłączony. Kocioł jest po okresie zimowym wyczyszczony i zostawiam otwarte drzwiczki , ściągnięta pokrywa, jest pootwierany jak tylko można. Niestety skrapla się na nim woda co powoduje że koroduje.Czy jest jakiś sposób aby tak się nie działo. W tamtym roku zostawiłem szufladę na popiół w środku i to korozja przeżarła ją na wylot miejscami.Jak macie jakiś pomysł lub własny sposób to napiszcie jak walczyć z problemem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 06.07.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 może wentylować bardziej pomieszczenie w którym się znajduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.07.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 wd40 czy inny specyfik w sprayu w dłoń i do kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 08.07.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Gdzieś kiedyś przeczytałem że kocioł ma być na lato pozamykany jak tylko się dażeby nie przelatywało przez niego powietrze.A druga przeczytana to ktoś opisał (bodajże w wątku o ekonomicznym spalaniu węgla) że warstwa smoły dobrze zabezpiecza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 11.07.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Gdzieś kiedyś przeczytałem że kocioł ma być na lato pozamykany jak tylko się da żeby nie przelatywało przez niego powietrze. A druga przeczytana to ktoś opisał (bodajże w wątku o ekonomicznym spalaniu węgla) że warstwa smoły dobrze zabezpiecza... Z tym się zgadzam - dopiszę tylko aby bezwzględnie kocioł wyczyścić z popiołu i tam gdzie nie ma smoły, to posmarować jakimś olejem /gdy jest w stanie suchym/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 13.07.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Najlepiej żeby temperatura wody w kotle nie spadała poniżej dwudziestu kilu stopni a najlepiej aby to było ok. 30˚C. Zapobiega to przekraczaniu punktu rosy i co za tym idzie wykraplaniu się wilgoci z powietrza.Kiedyś też z tym miałem problem ale teraz podgrzewam przez całe lato CWU więc praktycznie woda w kotle albo jest gorąca albo letnia gdy jest po dwóch - trzech dniach od przepalenia i wtedy o żadnych skroplinach nie może być mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts