agatkaaax 06.07.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Chcemy postawić dom około 100 m2, parterowy z poddaszem nieużytkowym, zastanawiamy sie jakie ogrzewanie byłoby najlepsze i najbardziej praktyczne i najtańsze. Do tej pory mysleliśmy o ogrzewaniu olejowym. Jednak mąż oglądał dom, w którym zastosowane było ogrzewanie wyłącznie kominkowe. Właściciele domu sobie je bardzo chwalili, mówili, ze koszty związane z ogrzewaniem wynoszą ich około 1000 zł. Czy ktoś może mi poradzić coś w tym temacie? Dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.07.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Może poradzić....Poczytaj przepisy.Kominek NIE MOŻE być jedynym źródłem ogrzewania...MUSISZ mieć coś jeszcze (bo chałupy nie odbiorą i będziesz wiecznie na budowie).MOŻESZ korzystać WYŁĄCZNIE z tego rezerwowego (kominek) sposobu grzania NIGDY nie załączając tego zasadniczego... Wygospodaruj jaki kąt.Wstaw duży bufor ciepła z grzałami (po 100zł/szt x 3 szt) i będzie sprawa rozwiązana.Ogrzewanie - elektryczne!Kominek z płaszczem wodnym i podłogowe w całym domu, pędzone z tego bufora.Zobacz jak ma to Piczman zrobione.On ma piec a Ty planujesz kominek.Reszta tak samo...Ale bezobsługowe to to nie jest!(Chyba, że nocna taryfa i te grzały. Tanio wychodzi i samo się robi) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.07.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Ja zamknąłem się w 10 tyś. Mam kocioł, bufor,podłogówkę i sterowanie pogodowe. Tylko tych grzałek nie wsadziłem Koszt eksploatacji niski, choć trzeba się trochę wysilić i rozpalić co jakiś czas. Grzałki w II taryfie wyjdą podobnie co węgiel więc warto rozważyć te opcję! Jest jeden warunek, chałupka o niskim zapotrzebowaniu na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Njord 12.07.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 to ja chciałbym dopytać - czy konieczne przy takim ogrzewaniu jest ogrzewanie podłogowe?... i co to są te grzałki o których piszecie? Chcę kupić domek, który już ma normalne grzejniki powieszone (purmo) i rozprowadzone rurki od CO. Czy da sie przy takim systemie podłączyć do tego piec elektryczny i utrzymać wspomniane przez Was koszty ogrzewania? Rozumiem, że "pojemnościowy podgrzewacz ciepłej wody" to taki bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.07.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Tak, bojler A grzałki normalne, jak w pralce ! Tylko tu grzeją wodę kotłową. Co do kosztów ogrzewania to nie rozumiem pytania. Potrzebujesz określona ilość energii żeby utrzymać w domu te +20-22 C, musisz pokryć straty z przegród i wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Njord 12.07.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 dzięki Co do mojego pytania o koszty: chodziło mi o to, że Wy piszecie tu głównie o ogrzewaniu podłogowym, a ja mam normalne, kaloryferowe. stąd moje pytanie, czy koszty ogrzewania elektrycznego, przy standardowych grzejnikach, będą na podobnym poziomie czy trochę/dużo wyższe? Te grzałki: jednego nie zrozumiałem one są w bojlerze i podłącza się je do prądu czy jak? może głupie pytanie strasznie, ale nie zkumałem kompletnie motywu z grzałkami. ja zakładałem, że będzie podobnie jak przy ogrzewaniu gazowym - piec, który grzeje wodę i rozprowadza do grzejników oraz bojler z wodą. jeszcze chciałem podpytać - jaki piec elektryczny i bojler moglibyście polecić? na tym nie znam sie kompletnie. Rozumiem, że ma również sens założenie kolektorów na dach dodatkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.07.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Całkiem pomyliłeś.Pisaliśmy o buforze wodnym ( nie mylić z bojlerem) .To duży baniak z wodą kotłowa, ta samą która płynie w grzejnikach pędzona pompą.Tu lepsza podłogówka bo jest niżej zasilana a to daje większy zapas mocy.Wystarcza na dłużej !!!Ponad to daje możliwość grzania w taniej taryfie.W tym buforze grzałki co tę wodę podgrzeją.W środku wężownica do ciepłej wody i ewentualnie do solarów.Jeden baniak, który daje Ci wszystko czego potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Njord 12.07.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 ok, dzieki teraz rozumiem. jaki jest koszt zakupu takiego ustrojstwa? duze to jest? ...w sumie wchodzę w ogrzewanie elektryczne, bo nie mam kotłowni i musze postwic to gdzieś w łazience albo w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.07.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Miejsca sporo trzeba więc chyba odpada. Kup w takim razie bojler i piec elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Njord 12.07.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 wychodzi na to, że tak będę musiał zrobić. Zastanawiam się nad zestawem: - pojemnościowy podgrzewacz wody około 60L-100L - piec elektryczny - próżniowy kolektor słoneczny - Vitosol 200T czy możecie w takim układzie polecić mi jakiś pojemnościowy podgrzewacz wody i piec elektryczny w który warto zainwestować i który będzie współpracował z solarem? Piece Viessmann'a są tylko gazowe. Pojemnościowy podgrzewacz wody będzie współpracował z cwu wiec dla 3 osób, 1 kuchni i 1 łazienki z wc i umywalką + 1 dodatkowe WC z umywalką, więc nie trzeba chyba 200L i wystarczy 100L max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 22.09.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 zgadzam się warto mieć alternatywę dla kominka może warto poszukać np: pieca na pellet są praktycznie bezobsługowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts