krolik2002 06.07.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 To mój pierwszy dom i chciałbym zapytać czy faktycznie latem klima na poddaszu jest niezbędna. Dach mam "ceramiczny" + odeskowany i jakoś w obecne upały da się na górze normalnie funkcjonować. Do tego dojdzie jeszcze izolacja wełną (obecnie nie ma) więc pytam skąd się biorą opinie, że na poddaszach ciężko wytrzymać w gorące lato??? Dziś zaczęli montować klimę i coś mi się wydaje, że to najgorzej wydane pieniądze w mojej budowlanej "karierze" ale mogę się jeszcze wycofać (zapłacę za samą instalację). Cieplej niż obecnie (>30st) nie będzie a sauny w domu nie mam i biję się z myślami czy warto brnąć w to dalej. PSMam mokre tynki więc może lekko dom chłodzą ale bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.07.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Zanim zacząłeś montować klimatyzację powinieneś zacząć od ocieplenia oraz markiz na okna dachowe!Znacznie taniej by to wyszło i jak sądzę w zupełności by wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 06.07.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 witam Kazdy ma swoja racje A ja z kolei uwazam iz jesli juz masz sama instalacje to ja zostaw - zawsze mozna "domowic" reszte Z mojego doswiadczenia ,co prawda niewielkiego wiem ze na poddaszu jest naprawde goraco, jak piszesz ze tynki masz mokre to uwierz - chlodza i to sporo Mam w skosach ponad 35cm welny o dobrym wspolczynniku i po kilku dniach juz jest za cieplo Okna dachowe , jak i te "normalne" wpuszczaja sloneczko takze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 07.07.2010 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Po pierwszych dniach upałów to rzeczywiście można nie poczuć problemu - bo bezwładność dachu i ścian swoje robi. Myślę że po miesiącu upałów prawda wyjdzie na jaw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 09.07.2010 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 wykonanie instalacji właśnie zakończone. 3 sypialnie na górze + salon.........jedna uczciwa dniówka (8-22) dla 3,5 chłopaka . Wyszło u mnie 37metrów (całość). Sprzęt też już zamówiłem bo przewody są grube i wstrętne więc nie wyobrażam sobie aby sterczały ze ścian czekając "na wypadek upałów". Teraz trzeba się modlić aby klima okazała się niezbędna bo wtedy wydatek będzie uzasadniony bo nie stać mnie na "zbytki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 12.07.2010 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 obecne klimatyzatory działają na zasadzie pompy ciepła i są równocześnie inverterowe......nie sądzę aby rachunki były dramatyczne. W aucie każdy używa i nie myśli, że więcej pali tylko cieszy się komfortem. Dziś na poddaszu było słabo więc już się cieszę ze słusznej decyzji. Poza tym warto zauważyć, że klima osusza powietrze jak jest "ciężkie" gdy jest parno oraz co lepsze urządzenia mają system samoczyszczących się filtrów do oczyszczania powietrza (LG neo plasma.....czy cuś) wadą są te zakichane przeglądy coroczne........150zeta x4szt (u mnie) i robi się konkretna kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 14.07.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Nie ma co się cieszyć z osuszania bo wtedy mniej energii idzie na chłodzenie powietrza, chyba ze specjalnie używa się tej opcji a chłodzenie jest nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 10.08.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 krolik2002 napisz jakie klimatyzatory kupiłes i w jakiej cenie - i dlaczego taki wybór a nie inny?Ja tez planuję klime-ale nie wiem co wybrać-drogie cho...two Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts