Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okno balkonowe szerokość 110 cm

Recommended Posts

Bardzo proszę o radę fachowców od okien - czy można zrobić okno-drzwi balkonowe ( portfenestr) o szerokości 110 cm, czy w przypadku okna plastikowego będzie potrzebna poprzeczka? Odpowiedzi potrzebuję na gwałt bo wykonawca ma na dniach murować otwór okienny.W planie mieliśmy drzwi balkonowe szerokości 180 cm, czyli dzielone na 2x90, ale musimy je zwęzić i wahamy się do jakiej szerokości. Dzięki za pomoc

• 1 month później...
Dlaczego ? Teraz mam balkon szeroki na 180, podzielony na dwoje drzwi 90 cm i to jest chyba standard, czy 20 cm robi taką różnicę? Dzięki za wszelkie sugestie, jestem na etapie stanu surowego, mogę ten otwór w murze zamurowywać i poszerzać "skolko ugodno", chciałabym tylko, żeby na koniec wyglądało ładnie, bo to najbardziej widoczne miejsce z frontu i żeby było w miarę wygodnie, ale to już mniej ważne.

Dlaczego ? Teraz mam balkon szeroki na 180, podzielony na dwoje drzwi 90 cm i to jest chyba standard, czy 20 cm robi taką różnicę? Dzięki za wszelkie sugestie, jestem na etapie stanu surowego, mogę ten otwór w murze zamurowywać i poszerzać "skolko ugodno", chciałabym tylko, żeby na koniec wyglądało ładnie, bo to najbardziej widoczne miejsce z frontu i żeby było w miarę wygodnie, ale to już mniej ważne.

Wiesz... 90 a 110 to prawie to samo. Ale prawie robi wielką różnicę jak to powiadają w reklamach ;)

Praw fizyki nie oszukasz :(

Ja pamiętam stry cennik swojego Pracodawcy, "na którym" pracowałem 5 lat. Balkony do szerokości 100cm to jeszcze jeszcze, ale pow. 100cm drastycznie spadała możliwa do wykonania wysokość - praktycznie kończyła się na 200cm.

Czasy już mamy inne, systemy profili okiennych bardziej zaawansowane (co nie zawsze znaczy sztywniejsze;) ale są takie wynalazki jak stabilniesze profile pośrednie. Tylko też trzeba pamiętać, że z okien 5-komorowych robi nam się 3, góra 4 komory. To nie ma wielkiego znaczenia praktycznego, ale w obliczu przykładania ogromnej uwagi do współczynnika U okna wypada patrzeć na wszelkie aspekty.

No to mamy problem. Szerokość 90 wygląda niezbyt ładnie, zostawić 140 i dzielić na 2 drzwi chyba jeszcze gorzej, zostawić tak jak w projekcie 180, wygląda ładnie, ale pokój robi się koszmarnie niefunkcjonalny ( architekci patrzą tylko na to żeby było ładnie, oni nie mieszkają w tych domach), co robić? Nie wiem, czy przez swoją niedbałość nie wprowadziłam też błędnej informacji co do wysokości drzwi - to ma być typowa wysokość ( jaka jest typowa ? 220 czy 240 ). Może to coś zmieni w możliwości realizacji, może drewniane będą lepsze niż plastikowe? Pomocy, to naprawdę jest dla mnie ważna sprawa!

.......czy 20 cm robi taką różnicę?...........

Nieraz słyszałem z ust kobiet, że 2 cm robi dużą różnicę.........:wiggle:

Profil Brugmann na skrzydle pośrednim w kolorze białym "łyka" wymiar 115 x 248 cm

Popieram przedmówców, że korzystanie z takiego okna jest trochę uciążliwe :cool:

Okno balkonowe o szerokości 140cm dzielone ma być nieładne? Brrr.. mamy rózne gusta, bo dla mnie najbrzydszy z często spotykanych wymiarów to 180x210: niskie to, szerokie... Jak dla mnie balkon 146x220 to klasyka ładnegfo wymiaru. O ile coś takiego istnieje. Ale każdy z nas ma swój gust:)

Okno balkonowe o szerokości 140cm dzielone ma być nieładne? Brrr.. mamy rózne gusta, bo dla mnie najbrzydszy z często spotykanych wymiarów to 180x210: niskie to, szerokie... Jak dla mnie balkon 146x220 to klasyka ładnegfo wymiaru. O ile coś takiego istnieje. Ale każdy z nas ma swój gust:)

Pewnie czegoś nie rozumiem, ale gdy otwór w ścianie ma 140, to trzeba odliczyć po pare centymetrów na ramę okna, a jak jest dzielone to w środku musi być poprzeczka tez kilka centymetrów, więc szyba na każdej połówce ma około 60 cm, wydaje mi sie że to jest wąskie, ale wyprostujcie mnie jeżeli sie mylę.

Nieraz słyszałem z ust kobiet, że 2 cm robi dużą różnicę.........:wiggle:

Podobno ważniejsza jest technika niż rozmiar( wg. mężczyzn)

Profil Brugmann na skrzydle pośrednim w kolorze białym "łyka" wymiar 115 x 248 cm

Popieram przedmówców, że korzystanie z takiego okna jest trochę uciążliwe :cool:

A czy brugmann łyka 110x220 w kolorze?

Ciaputek, tak tak, masz rację.

140 otwór, okno ok 137 (ramy 2x12cm, słupek ruchomy ok 18cm, wiec szyby będą miały widocznej częsci po ok 47cm.

Mimo wszystko uważam, że to dobrze wyglądający balkon, ale to mój gust.

Ciaputek, tak tak, masz rację.

140 otwór, okno ok 137 (ramy 2x12cm, słupek ruchomy ok 18cm, wiec szyby będą miały widocznej częsci po ok 47cm.

Mimo wszystko uważam, że to dobrze wyglądający balkon, ale to mój gust.

Przeglądnę fotki z budowy forumowiczów pod kątem tej szerokości okna, być może moje wyobrażenie o tym wymiarze jest mylne, w każdym razie wielkie dzięki za cierpliwość.