Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łosica... komenty

Recommended Posts

Dobrze, że Greyuś zagoił się idealnie, mam nadzieję, że i Twoje kopytko, Osiu, tak się zagoi! :hug:

I dobrze, że z liścia, bo jak słusznie prawisz - pies MUSI wiedzieć, kto w stadzie rządzi. :yes:

Moje zagojone ale jeszcze długo będzie boleć... trudno, trza będzie przeżyć...:yes:

Szczególnie jak podwładny więksiejszy od władcy:yes::p

Troszkę... ;)

Czyli, reasumując ... walę go na bok, nie pozwalam mu się ruszyć bez względu na to, co będzie robił, czy tak?? Ma leżeć na boku tak długo aż ... no właśnie, aż co: przestanie walczyć?; przestanie się ruszać?

Drugie primo - rozumiem, że zaczynając udowadnianie mu mojej wyższości kleszcze zostawić w spokoju, a tylko przyzwyczajać go do uległości, czy tak??

....... i ode mnie moje ukochane psiątko oberwało z liścia ... za gryzienie ....

Aż przestanie walczyć...

Za gryzienie i warczenie walę z liścia... teraz już prawie nie mam powodów :yes:

az przestanie walczyc i będzie ulegly. kleszcze ta raza odpuść, najpierw przywyczaj.

O toto:yes:

Tak własnie.

Będzie się wyrywał na początku, chciał bawić, miotał, ale dasz radę. Tylko ubierz sie odpowiednio (długie rekawy itp) i kładź na nim. Nie da Ci rady jak go unieruchomisz (trzymaj łapska bo wierzgają). Będzie się chcial wyrwać ale ty go TRZYMAJ tak długo az przestanie się wyrywać. Wierz mi - odczujesz różnicę... ;) Przestanie się wyrywać i tak jakby "zwiędnie"... odpuści. Wtedy wstajesz i już. No i musisz to powtarzać co jakiś czas.

Opisałaś to świetnie :hug:

• Odpowiedzi 9,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Moose

3214

• braza

1296

• DPS

1231

• TAR

635

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczęściara!!! Katuni też nie musiałam a tu masz!!! Zadziałało, udało mi się jego wysokości uszy wyczyścić i jednego kleszcza wyciągnąć, dwa pozostałe cholera wie, gdzie są, q...a jego sierściowa .... Sprawdzam codziennie, ale odczynów żadnych nie ma, jest szansa, że po prostu odpadły .... oby!!!

No i własnie ten liśc działa, też coraz rzadziej jestem zmuszona mu takiego sprzedawać!

Żeby był komplet informacji - myśmy Bazylii też nie poskramiali bo musielismy tylko niejako profilaktycznie.. Po Bazylku który był trudniejszy w tym zakresie... a może chodzi o to że był samcem...?

Czyli, nie czekając czy coś będzie czy nie, Bazylia była przez nas za mlodu "obezwładniana" ... traktowała to chyba trochę jak zabawę, ale wiedzę wyniosła należna.. :cool:

Zresztą to ludzie zdefiniowali osobno naukę i zabawę u dzieci a przecież małe zwierzaki uczą się przez tzw „zabawę” (z rodzicami, ze sobą) i u ludzi powinno być podobnie. Tylko cywilizacja tak nas u c y w i l i z o w a ł a …:rolleyes:

moich nie musiałam poskramniać:rolleyes:

U Arctici od początku były panny dwie razem no i reszta zwierza - to musi jakoś na swój sposób "samo wychowywać" psy...

Jak w rodzinach wielodzietnych... jedno dziecko wychowuje drugie... - powrót do stada ;)

No i własnie ten liśc działa, też coraz rzadziej jestem zmuszona mu takiego sprzedawać!

No i super :) Dla niego jasne, że jak nie chce z liścia to .... a pewnie nie chce :cool:

Dobrze, że pomaga ale Brazuniu jeszcze duuużo pracy przed Tobą :rolleyes:

Żeby był komplet informacji - myśmy Bazylii też nie poskramiali bo musielismy tylko niejako profilaktycznie.. Po Bazylku który był trudniejszy w tym zakresie... a może chodzi o to że był samcem...?

Czyli, nie czekając czy coś będzie czy nie, Bazylia była przez nas za mlodu "obezwładniana" ... traktowała to chyba trochę jak zabawę, ale wiedzę wyniosła należna.. :cool:

Zresztą to ludzie zdefiniowali osobno naukę i zabawę u dzieci a przecież małe zwierzaki uczą się przez tzw „zabawę” (z rodzicami, ze sobą) i u ludzi powinno być podobnie. Tylko cywilizacja tak nas u c y w i l i z o w a ł a …:rolleyes:

tiaaa... szkoła życia:rolleyes:

nie za dobra chyba bo Salma właśnie zmniejszyła liczebność kuraków o 1 sztukę:sick:

Może jej coś brzydkiego powiedział...;)

u mojego z wiekiem sie zmniejszaja, niestety w jego przypadku obezwladnianie nic nie dawalo a jedynie zwiekszalo agresje/ upor. jedynie odseparowanie i ignorowanie dawalo skutek, z liscia - nigdy. ale moj tez maly wiec da sie go ogarnac. i jest posluszny dosyc.

ja na codzien tez bialego na klopie sadzam i on juz wie, malo tego nie musze krolewicza podstepem zwabiac ani na rekach nosic, wystarczy haslo idziemy oczka umyc. ale bialas od malego tego nauczony. raz w tygodniu po kapieli to oczywiscie pelna profeska na stole rozkladanym jak u fryzjera. wtedy tylko mnie troche wkurza, bo jak uruchamiam suszare to on zwija sie w klebek, blogo wzdechnie i zasypia a ja musze kombinowac jak go wysuszyc i wyczesac by sterczacych wlosow nie mial:rolleyes:

Gruby daje sobie dłubać w ślepiach, uszyskach, czyścić zębiska, obcinać pazury i w ogóle wszystkie te i inne czynności znosi ze stoickim spokojem ale trzeba było sobie to wypracować...

Te wasze maleństwa łatwiej na pewno ogarnąć ale Greyduła to Greyduła... silne wielkie psisko o mocnym charakterze więc trochę pracy w niego musiałam włożyć i wiem, że kontynuować wszystko trzeba coby bydlątko nie zapomniało kto jest SZEFEM ;)

u mnie codzienna pielegnacja na klopie jest jednak ograniczona czasowo, wiercidupa do cierpliwych nie nalezy, jak juz mu sie niezbyt podoba i juz nie chce to strasznie sie wierci, szczota w zeby (jakby sam chcial sie uczesac ;) ) uszami trzepie i takie tam.

i jak do Gosiowych piesow z nim trzeba na spokojnie acz stanowczo. liscie i krzyki dzialaja odwrotnie. poza tym ja nie akceptuje takiej metody :no:.

Tzw liść jest tylko wtedy jak pies "porywa się" na człowieka z zębami. Wtedy nie ma czasu na nic innego tylko dać w paszczę, w odpowiedzi na jego zęby. I natychmiast jest spokój. Nie chodzi o bicie itp tylko natychmiastowe (tylko takie ma sens) "ustawienie". Trudno, żeby człowiek gryzł psa ... ;) Dlatego jest "lisć".

To tak, jak (podobno - Brazunia - powiedz?) z koniem - jak zdarzy mu się zachować agresywnie (kopnąć? ugryźć?) to trzeba mu oddać - może ugryźć nie za bardzo ale już kopnąć czy mocno szturchnąć - tak. I trzeba to zrobić - trzeba mu po prostu oddać ;)

To nie ma takiego wydźwięku jak u ludzi i nie chodzi o agresję wobec zwierza - chodzi o metodę, która zrozumie.

Czytam bloga pewnej dziewczyny, która koniki polskie ma, dwa oiery.

ajnie opisywała, jak ogier chciał ją sobie podporządkować i użarł ją.

Ugryzła go!!! :rotfl:

I skopała!!! :rotfl:

Koniu nic nie było, ale raz na zawsze ustaliła hierarchię.

Koń teraz lata za nią jak pies, najukochańsza pańcia konika. :D