Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łosica... komenty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Moose

3214

• braza

1296

• DPS

1231

• TAR

635

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ćwiczę!! I wyganiam z salonu, nie będzie mnie wiecznie pilnował, sama umiem sie upilnować!!

Teraz troche gorzej, bom sie qurde lekko rozchorowała, nie bardzo chcę wychodzić, żeby nie pogorszyć sprawy. Jakoś musimy sobie poradzić jeszcze ze dwa dni w domu, na dwór wypuszczam go samego. Niedobrze ...

Soni sie dziwię, kto wie czy sama bym się nie posikała na widok szarżującego na mnie Greyka :lol2:

Oj tam, zaraz wsioch i brutal. Oni też delikatni bywają, a przynajmniej usiłują. Tu się Grubemu pałęta pod nogami panienka. :D

Braza masz rację z tą szarżą. Ja się po pierwszym powitaniu nauczyłam piorunem drzwi za sobą zamykać i opierać o nie. Ja Tim stawał mi łapami na ramionach, to ja mu się pod brzuchem mieściłam.

Ja tu bym coś napisała, ale już wszyscy wszystko napisali. No to sobie napiszę. Ale powinnam najpierw zapytać: czy jak Gruby jest w amoku poznawania damy, to daje mimo wszystko odwrócić chociaż na chwilę swoją uwagę|? Smaczkiem, zabawką, mizianiem? Bo ja też jestem za tym, żeby dać im święty spokój. W sensie niech Sońka ma wolny wybór schowania się lub nie, dresiarz niech ma do niej względnie wolny dostęp, ale przede wszystkim życie musi toczyć się normalnie. Grey wyczuwa atmosferę poddenerwowania, bo zdenerwowana jest Sońka, pańcia, miska, kocyk, firanka i drzewko za oknem. Jak do nas przychodziło nowe, to robiłam wszystko, żeby stare nie odczuwały, że coś aaaż taaaaaak wielkieeeego się dzieje. Wszyscy mieli nakaz zachowywania się jak najbardziej olewająco i to się po jakimś czasie udzielało reszcie stada. Ponadto warto wysyłać CS-y czyli sygnały uspokajające (Calming Signs czy coś), a więc ziewanie, nucenie, nie patrzenie (!), to ma ich nie tyle uspokoić ile zrelaksować bo pokazać, że Wy jesteście spokojni bo to dzień jak co dzień. No i jak tak dresiarz ją napastuje to odwracać jego uwagę, wesoło zawołać, pomiziać, dać coś pysznego, ale tak "nie odświętnie", nie wiem czy jasno się wyrażam, Mieliśmy dziką kotkę, zupełnie dziką. Tydzień przesiedziała pod łóżkiem w zamykanej sypialni. Znudziło mi się. Otworzyłam drzwi, pozwoliłam reszcie zaglądać, ale zapewniałam im troszkę atrakcji poza sypialnią a na kotkę nie zwracaliśmy specjalnej uwagi, tak jakby nic się nie działo. Reszcie się to udzieliło po czasie i kocica rezydowała po fotelach, jadła ze wszystkimi itp. Niestety rok później zabił ją samochód. To mój jedyny kot, którego straciłam i tym bardziej mi przykro, że oswajanie jej dało nam mnóstwo satysfakcji i radości :( A dziki pies, który dostał szansę na normalne życie - to dopiero musi być niesamowite. Dwa tygodnie to może być troszkę mało. Oni mogą się w pełni dogadać za dwa miesiące, albo i za dwa dni. Ja bym se Ośka terminy to zachowała dla rachunków za prąd a nie dla zwierzów :D

Soni sie dziwię, kto wie czy sama bym się nie posikała na widok szarżującego na mnie Greyka :lol2:

:rotfl:

Zdróweczka życzę :hug:

Jagna, chyba masz rację z tym olewaniem. Oni nieco już wyluzowali oboje a i my przestaliśmy na nich zwracać baczną uwagę i jest lepiej

Sońka siedzi sobie w klatce, która jest cały czas otwarta, Gruby tam zagląda ale już bez tej wściekłej ekscytacji :yes:

A dziś rano sucz na niego warknęła, normalnie myślałam, że mam omamy ale chop słyszał to samo :cool:

Warknęła....? No brawo! Czyli między sobą będą ustalać co komu wolno a co nie i bardzo dobrze. Musicie tylko pochować szkła i inne delikatesy, bo jak ona go skarci to on odskoczy. Ja wiem jak wygląda odskakujący pies wielkości kuca. Zdemoluje Wam pół chałupy :cool:

Oj to to, Jagna ma rację! Tyrion odskakując przed pazurami starszej kici wpadł na stoli i w związku z tym ze stolika poleciały zgodnie z prawem grawitacji na podłogę: wszystkie piloty, moje okulary do czytania, netbook Córci ... kubek z kawą zdążyła chwycić, ale samej kawy już nie :lol2:

Dogi są pierdołowate i poza tym to duże dzieciaki. Mój gnał do mnie co sił, gdy zobaczył „węża” zimą na trawniku (gdzieś opowiadałam, to nie powtarzam, bo może tu).

Ale znałam jednego, którego uśpiono. Wszystkiemu winien był właściciel, a skupiło się na psie. Chociaż to właściciel musiał potem żyć z konsekwencjami.

Nie generalizowałabym z tą pierdołowatością. :no:

Często duże psy są spokojne i opanowane, bo po prostu są świadome swojej wielkości i siły, to im daje pewność siebie i spokój.

Ale również dogi można doskonale wyszkolić na psy obronne, są wtedy bardzo waleczne i... bardzo groźne.

O to to...

Gruby nie szkolony wcale a instynktownie zawsze staje między mną a potencjalnym zagrożeniem przyjmując postawę "nadętą" ;)

Sam z siebie nieagresywny ani do ludzi ani do psów ale ma 2 ludzi których nie lubi i już ( ja też ich nie lubię więc pewnie wyczuwa moje emocje )

Sonia siedzi sobie w swoim nowym miejscu i wcale na salony się nie pcha... wczoraj zaprosiłam ją na kanapę ale poleżała chwilę i sobie poszła do siebie... tam się chyba czuje najbezpieczniej...

Greyuś już się do niej nie pcha tak nachalnie.