Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łosica... komenty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Moose

3214

• braza

1296

• DPS

1231

• TAR

635

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

generalizujecie, widzialam i znam male psiaki spokojne i grzeczniutkie ale i widzialam duze takie, ze strach sie bac. sasiad dwa domy wczesniej ma onka - pies agresywny, niewychowany, za chwile przeskoczy ogrodzenie i zrobi pogrom.

a, ze male sie boja to czemu sie dziwic, tez boje sie sloni ;)

jednak taka prawda ze wlasciciele duzych nie zrozumieja malych i prawdopodobnie na odwrot. to jak sprzeczanie sie nad wyzszoscia posiadania kota nad psem. bez sensu

jeszcze jedno napisze. w statystykach pogryzien / zagryzien nie ma małych psow,a sa tylko przez duze :cool:

Ależ ja nie próbuję wyższości udowadniać. Też bym się bała np. na miejscu mojej koleżanki, której sąsiedzi mają kompletnie niewychowanego psa którejś z ras uznanych za agresywne. Już pogryzł jej psa, szczeniaka wtedy.

Nie znam żadnych wyników badań. Tak na zdrowy rozsądek mi się wydaje, że właściciele dużych psów chyba częściej przykładają się do podstawowego szkolenia, choćby dla własnego dobra, bezpieczeństwa i wygody. Właściciele małych częściej nie przywiązują do tego wagi, bo co taki mały piesek zrobić może, to żywa maskotka.

Pewnie, że źle wychowane, zestresowane, po przejściach duże psy są bardziej niebezpieczne niż niewychowane małe. Te drugie ubrudzą spodnie, może je podrą, podrapią pazurami, skaleczą zębem i tyle. Kto by to gdziekolwiek zgłaszał.

Nie jestem niesprawiedliwa TARciu, wiem jak wielu właścicieli małych ras odpowiedzialnie podchodzi do swoich pupili ale tez i wiem, jak ogromna rzesza tego nie robi. Oczywiście, że wśród posiadaczy dużych psów też są jednostki nieodpowiedzialne ale jak to Agduś zauważyła dla własnego bezpieczeństwa większość przynajmniej w podstawowym zakresie te psiaki wychowuje. Moje są "nieokrzesanymi bydlakami", jak to wdzięcznie nazwał je Gagat i to się zgadza, są impulsywne i cholernie lubią ludzi, szczególnie witać, każdy kto mnie odwiedził to potwierdzi, ale nie są groźne wtedy, kiedy im groźnymi być nie wolno.

Przepraszam, jeśli cię uraziłam.

Brazunia spoko, ja sie wcale nie gniewam. Czasem za bardzo osobiscie odbieram wszystko. Bo staram sie byc odpowiedzialna, ale co z tego jak inni nie sa. np. wez przetlumacz jednej babie z druga zeby nie glaskaly mi psow na spacerze czy w knajpie czy gdziekolwiek. kiedy ja mowie, ze nie wolno to mysla, ze zartuje, bo one bialaski przeciez takie sliczne i w ogole trzeba je od razu mietolic. a Kasti tego nie lubi, jest slepy i potrafi dziabnac taka delikwentke. paniusia wtedy do mnie z ryjem a przeciez ostrzegalam. moje tez nieokrzesane ale tylko na poczatku przy powitaniu jazgot z radosci a potem tylko ładuja sie na kolana.

reasumujac nieodpowiedzialni sa i wsrod malych i wsrod duzych - bez orzekania o winie :D

ja tez nie mam termometru temperature pokazuje mi czujnik w samochodzie. po przeprowadzce zaginal w akcji czujnik zew. do stacji pogodowej. byc moze pol stacji bylo zapakowane w moje kartony juz rozpakowane a czujnik zewnetrzny w mezowych szpargalach oznaczonych szumnie "IT" :rolleyes: oczywiscie jego szpargaly jeszcze nie rozpakowane zalegaja mi na regalach w garazu i miejsce na bardziej przydatne rzeczy zabieraja ;)