Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łosica... komenty

Recommended Posts

Arctica - nie chcę tu rozwijać specjalistycznego wet-wątku ale ja słyszałam z paru źródeł (które uważam za raczej wiarygodne), że jeśli nie planuje się szczylów to duuużo lepiej jest wysterylizować sunię, bo wiele wiele chorób ją wtedy może ominąć i nie dość, że zdrowo to jeszcze dłużej będzie żyła.

• Odpowiedzi 9,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Moose

3214

• braza

1296

• DPS

1231

• TAR

635

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Łosiaaa - sprawdziłam te Kozienice.. to NIE JEST po drodze dla nas.. za bardzo na, jakby to powiedzieć,.. wschód..

Ale - w takim razie rzecz w tym, żebysmy się po prostu na dłuższą wycieczkę wybrali.

A ponieważ pora roku pooowoooli zaczyna temu sprzyjać, lato z wakacjami idzie - jest to możliwe.. :yes::yes:

Gdzie???

Na wschód bardziej???

Idę łopatki szukać.

A co bedziesz mnie dołki kopać???:jawdrop:

Nie fatyguj się, Greyduła daje radę...:bash:

Oszczędzać kręgosłupę miałaś...:rolleyes:

Łosiaaa - sprawdziłam te Kozienice.. to NIE JEST po drodze dla nas.. za bardzo na, jakby to powiedzieć,.. wschód..

Ale - w takim razie rzecz w tym, żebysmy się po prostu na dłuższą wycieczkę wybrali.

A ponieważ pora roku pooowoooli zaczyna temu sprzyjać, lato z wakacjami idzie - jest to możliwe.. :yes::yes:

Bardzo dobrze, rób wycieczkę dłuższą i przyjeżdżaj :)

Łośka, no to może załapie po 10...? :D

Arctica, ponieważ intensywnie przymierzałam się do kupienia psa zanim okazało się, że moje dziecko ma potężną alergię na goldeny, miałam kontakt z dwiema naprawdę rzetelnymi i dobrze zorientowanymi paniami z dwóch różnych hodowli. Obydwie, niezależnie od siebie bardzo zalecały sterylizację w przypadku, gdybyśmy nie planowali założenia hodowli. Co do ciąż urojonych - to podobno zdarza się wielu sukom i nie tylko tym wysterylizowanym - podobno to nie jest reguła. Suka, która rozmnaża się co jakiś czas w jednej z tych hodowli, też miała 2x ciążę urojoną. Sterylizacja podobno jest świetnym sposobem, by sunia nie zapadła na ropomacicze i inne wredne choróbska, które gnębią suki niewysterylizowane. Powtarzam Ci tylko to, co słyszałam - ja siem na tym nie rozumim, bo psa dopiero planuję (tym razem chyba z włosami - jeśli Lena znowu nie spłata nam figla :D).

Dobranoc przyszłam powiedzieć, tak w ogóle.

Kolorowych snów i spokojności...:)

ja siem na tym nie rozumim, bo psa dopiero planuję (tym razem chyba z włosami - jeśli Lena znowu nie spłata nam figla :D).

100 razy sprawdź sprawę uczuleń, bo często okazuje się, że to jednak nie sierść psia...:rolleyes:

100 razy sprawdź sprawę uczuleń, bo często okazuje się, że to jednak nie sierść psia...:rolleyes:

Tak, tak, słyszałam, że częściej niż sama sierść potrafi uczulać ślina i inne świństwa. Mieliśmy w tym tygodniu robić Lence testy, ale zrobiła nam kawał i wzięła i zachorowała se na ospę - a co tam, niech się starzy pomartwią! :D

Tak czy siak, testy oprócz tych lekarskich zrobimy też "na żywym organizmie" czyli zapodamy jej konkretnego psa, tak jak było z goldasami - jeśli nie pojawi się alergia, to powtórzymy sprawę jeszcze raz czy dwa, a potem już z konkretnym szczeniakiem. Jak będzie dobrze - będzie pies, a jak nie, to 3-5 lat i po odczuleniu też będzie pies, a jak nie pomoże, to psa sama se sprawię, jak ta moja alergiczka się z chałupy wyprowadzi. :D :D

Depsia, czy Ty planujesz jakiś strajk okupacyjny? Podaj powód, jak ważny, to się przyłączymy dla dobra sprawy. No chyba, że się chcesz okopać, żeby nieproszeni goście w diabły poszli... :D

Edytowane przez Lidia_G.

Ha - ja się chcę okopać, żeby WIELOKROTNIE PROSZENI goście w osobach Gagatów wreszcie przyszli! :lol2:

Jeżdżą, odwiedzają, Braza, jest, Osia w planach i jeszcze coś, a do mnie już trzeci rok jadą!!! :mad: :mad: :mad:

No to co mi pozostaje?

Tylko się okopać!

Jeśli ktoś okopie się ze mną - zapraszam, przynajmniej w okopie weselej będzie! :lol:

Nie będę pod nikim dołków kopać, Osiu - będę się okopywać, a potem się oflaguję!

Jeśli ktoś okopie się ze mną - zapraszam, przynajmniej w okopie weselej będzie! :lol:

Flaszki nie zapomnij, noce są zimne...:rolleyes:

Depsia, Ty się nie okopuj, ponoć kręgosłup Ci napier...ala ... Takie okopywanie nie przysłuży mu się dobrze :p

:rolleyes:

Tak, tak, słyszałam, że częściej niż sama sierść potrafi uczulać ślina i inne świństwa. Mieliśmy w tym tygodniu robić Lence testy, ale zrobiła nam kawał i wzięła i zachorowała se na ospę - a co tam, niech się starzy pomartwią! :D

Jak wydobrzeje to ją testuj, tylko idź do dobrego alergologa, bo jeden kolega oddał kota... że niby dzieciak na niego uczulony... a dziecko jak było zakatarzone tak było... okazało się, że uczulenie na coś zupełnie innego miało... teraz ma 2 psy i kota i jest OK

Depsia, Ty się nie okopuj, ponoć kręgosłup Ci napier...ala ... Takie okopywanie nie przysłuży mu się dobrze :p

Musiałąś?!

Teraz się wyda, czemu ja tak chętnie zapraszam do okopu i okopywania się ze mną... :bash:

Jak wydobrzeje to ją testuj, tylko idź do dobrego alergologa, bo jeden kolega oddał kota... że niby dzieciak na niego uczulony... a dziecko jak było zakatarzone tak było... okazało się, że uczulenie na coś zupełnie innego miało... teraz ma 2 psy i kota i jest OK

A pal licho kota, ale ten kolega jaki ... "no ciastkarnia".

:rotfl:

Dobra odwołuję .... weź tylko trochę kawy dla mnie, to się dołączę!

Kochana - mogę Ci nawet wziąć taki wieeelki 10-litrowy termos, jakiego czasem używam dla gości!

Byleś tylko okopała się razem ze mną! :D