gkobe 07.07.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam Mam mały problem z drewnianym stropem Belki maja wymiary 20cmx18cmx600cm oraz 20cmx8cmx440cm Czy jest sens suszenia ich czy przy takich przekrojach nie powinny sie zwichrowac ?? I tak popękaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 09.07.2010 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 moze ktos sprobuje odpowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.07.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 ale z czym masz problem ?belki wcześniej czy później i tak wyschną do swojej naturalnej wilgotności, a czy się wypaczą to zależy od wielu czynników- z jakiego fragmentu pnia były tarte, jaką miały wtedy wilgotność i podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek89 11.07.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 A czy pojawił się już grzyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 11.07.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 mam takie same belki, troche popekaja, jak masz dobrze osadzone na wiencu (strzemiona) nie mam mowy o zwichrowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akusta 04.08.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam Mam mały problem z drewnianym stropem Belki maja wymiary 20cmx18cmx600cm oraz 20cmx8cmx440cm Czy jest sens suszenia ich czy przy takich przekrojach nie powinny sie zwichrowac ?? I tak popękaja? Zwichrują się "na bank" jeśli poddasz je gwałtownej zmianie temperatury i wilgotności (np wystawisz do słońca). Ułóż na przekładkę w stabilnych warunkach, niech leżą dociśnięte własnym ciężarem i powinno być OK. Warunkiem jest również pień - z garbatego pnia bardziej wichruje się legar. W razie wątpliwości zadzwoń do tartaku. Tutaj większość z nas będzie tylko gdybać, w najlepszym razie teoretyzować. pzdr r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts