Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana instalacji jednofazowej na trójfazową

Recommended Posts

Witam,

W mieszkaniu mam instalację jednozfazową, czy zamienic ja na trójfazową?

Wiem, ze aby mieć płytę indukcyjną/ceramiczną instalacja trójfazowa jest potzrebna.

Do mieszkania przyłączony jest gaz, więc niekoniecznie muszę mieć płytę. Czy są jeszce jaieś inne zalety?

Wydaje mi sie, że zmiana tej instalacji jest czasochłonna (trzeba chyba złożyć projekt do Stoenu i czekać kilka miesięcy na decyzję?)

i kosztowna.

A więc moze nie warto?

Szukam tez namiarów na elekrtyka, który mógłby się tego podjąć (Warszawa)

Prosze o pomoc :)

dziękuję za pomoc :)

No właśnie chciałam mieć płytę, głównie ze wzgledów estetycznych, ale gazowe też już są łądne a koszt eksploatacji tańszy....

Estetyka versus koszta (obliczam to nie wiem czy dobrze na jakieś 1,5-2 tys zł) plus troche załatwiania (nawet nie wiedziałam, ze oprócz Stoenu muszę rozmawiać z administratorem budynku.) sprawia, ze przychylam się do opcji "nie warto". Mam nadzieję, że instalacja wytrzyma np równoczesną pracę pralki, piekarnika elektrycznego i laptopa?

Oprócz energetyki i administratora budynku musisz jeszcze przekonać swoich sąsiadów.

W zależności od piętra na którym mieszkasz i trasy kablowej (wewnątrz czy na zewnątrz mieszkań).

Niemniej, jeśli jesteś na etapie remontu to warto już taką instalację wewnętrzną zrobić.

A nuż widelec, za jakiś czas się przyda.

Pralka, piekarnik no i ten laptop pociągną około 4kW mocy, co daje 20A. Jeśli masz bezpiecznik główny tego rzędu (20-25A) to bezproblemowo.

Oczywiście pralka (łazienka) i kuchnia są na innych obwodach zabezpieczone własnymi zabezpieczeniami (16A).

No właśnie gdyby to było docelowe mieszkanie, to bym się nie wahała, przebolała koszta i zamieszanie i zamieniła, ale to jest mieszkanie na jakieś 3 lata. Remont jest generalny, co chwila wychodzi coś nowego, czego wczesniej nie uwzgledniałam, bo wydawało mi sie, ze mieszkanie jest w lepszym stanie...Na razie poczekam sobie spokojnie aż elektryk sprawdzi ile mocy faktycznie przypada na moje mieszkanie i chyba jeszcze skontaktuję sie znów ze Stoenem.