kurt76 07.07.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 WitamDzisiaj natknalem sie na gotowy tynk cem-wap. Quick-mix Mk 3 ( http://www.quick-mix.pl ).Wg. karty technicznej tynk ten przy jednej warstwie 10-15 mm i odpowiednim wykonczeniu (filcowanie) nie potrzebuje zadnej dodatkowej gladzi.... Cena tego wynosi 16,50 brutto za worek 30 kg, co starcza na okolo 2 m2.Czyli zakladajac robocizne na poziomie 12-14 zl jak za tynk cem-wap i 8,5 zl za m2 materialu, otrzymujemy w cenie tynku gipsowego, prawie gladki tynk cem-wap.Nakladanie reczne lub maszynowe... Teoria jest piekna, a jak jest w praktyce, ktos juz testowal? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 13.07.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witaj, Nigdy nie robiliśmy tynków na materiale który powyżej opisujesz, ale są inne materiały, które po odpowiedniej obróbce nadają się pod malowanie. Z tynków cementowo-wapiennych mogę Ci polecić cementówkę firmy Elix oraz Dolina Nidy. Obie są drobnoziarniste, przy wykonywaniu zgodnie z technologią oraz zaleceniami producenta tynk wygląda ładnie, nie ma spękań, nie trzeba zaciągać na niego gładzi. Szczerze muszę przyznać, że jeżeli potrafi go się dobrze obrobić to w 2 warstwach (szpryc + tynk) wygląda ładniej niż tynk ze szlichtą z piasku kwarcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 13.07.2010 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 WitamJuz praktycznie zdecydowalem sie na ten produkt, tym bardziej, ze cenowo jestem juz 11,50 za worek 30 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 21.07.2010 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Jestem juz w trakcie probnego kladzenia MK3 w pomieszczeniu, faktura jest zblizona do drobnego pumeksu, jak dla mnie rewelacja, daje to klimat w stylu "retro".Na razie nie zaluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 22.07.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Jestem juz w trakcie probnego kladzenia MK3 w pomieszczeniu, faktura jest zblizona do drobnego pumeksu, jak dla mnie rewelacja, daje to klimat w stylu "retro". Na razie nie zaluje... Jeżeli fachowiec będzie potrafił odpowiednio wykończyć tynk to będziesz zadowolony z każdego drobnoziarnistego tynku. Pamiętaj jednak, żeby był on wykonywany zgodnie z technologią producenta, czyli odpowiedni szpryc i dopiero warstwa docelowa. Niestety jednak, gdy uszkodzisz ten tynk podczas innych prac budowlanych to będzie problem z jego naprawą, tak, aby nie było nic widać. Najlepszym wówczas rozwiązaniem jest szlichta z gładzi cementowej np. Alpol 317 lub Alpol 318. Oto zdjęcia moich realizacji tynku drobnoziarnistego: http://img651.imageshack.us/img651/354/scianac.jpg http://lh6.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/S84Rg_JABwI/AAAAAAAADDI/9yFYJUZvt-g/s800/JP179277_a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 23.07.2010 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Wydaje mi sie, ze ten ktory klade ma jeszcze drobniejsze ziarno.... zweryfikuje to na spokojnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 23.07.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Wydaje mi sie, ze ten ktory klade ma jeszcze drobniejsze ziarno.... zweryfikuje to na spokojnie. Pozdrawiam Ten, który Ci pokazałem ma ziarno 0,5 Ale nie tylko ziarno ma znaczenie w tynku, lecz jego umiejętność obróbki, aby nie było w strukturze wgłębień oraz rys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigopn 26.07.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Witaj, cementówkę firmy Elix oraz Dolina Nidy. Obie są drobnoziarniste, przy wykonywaniu zgodnie z technologią oraz zaleceniami producenta tynk wygląda ładnie, nie ma spękań, nie trzeba zaciągać na niego gładzi. Szczerze muszę przyznać, że jeżeli potrafi go się dobrze obrobić to w 2 warstwach (szpryc + tynk) wygląda ładniej niż tynk ze szlichtą z piasku kwarcowego. Może jakieś konkretne produkty (nazwa)tych firm bo trudno mi znaleźć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 28.07.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Może jakieś konkretne produkty (nazwa)tych firm bo trudno mi znaleźć.. prosto z GOOGLE: http://www.artbud.pl/TYNK_MASZYNOWY_LEKKI_cementowo_wapienny_DOLINA_NIDY_30kg-13748.html http://allegro.pl/item1148448755_elix_mcw_20l_tynk_maszynowy_cementowo_wapienny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts