palmus 07.07.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 WitamSkarpa ma 65 cm wysokości.Podłoże gruz, około 2/3 to ziemia gliniasta ("uprawna")Chcę na tym zrobić schody z płyt (piaskowiec, granit itp)Płyty o grubości stopnia, czyli ok. 12-15cm, szerokie na około 1metr Schody wygodne, czyli niecałe 40cm.Wychodzi mi 5 płyt.Czy najniższą płytę muszę posadzić na fundamencie, czy walnąć ją w trawę lekko zagłębiając w gruncie?Czy pozostałe kłaść na betonie, czy swobodnie wprost na ziemi- tak bym wolał...Natężenie ruchu symboliczne,więc czy muszą być pancernie osadzone?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eve1984 07.11.2012 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 ja też mam problem z tym, mam taras podwieszany betonowy i tez chce plyty kamienne jakby tez wiszace ale skladajace sie tylko max z trzech stopni, jak to ugryzc? jak to powiesic? tak zeby pod stopniami jeszcze jakies oswietlenie powiesic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 11.11.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Jeżeli jest więcej jak jeden schodek, wtedy robimy fundament, ale jeśli ma to być ścieżka w ogrodzie, wtedy zamiast fundamentu zrobiłbym podbudowę na 30 cm piasku plus warstwa suchego betonu pod kamieniami. Na gruzie lub klińcu byłoby stabilniej. Wszystko zależy jak bardzo ma to być "niezniszczalne":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts