lukaszula 08.07.2010 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 WitamZaczynam układać obrzeża na podjazd do garażu i chodnik na razie kostki nie bede kładł położe same obrzeża i zasype kamieniem kostke juz mniej wiecej wiem jaką bede miał w przyszłości i moje pytanie ile dodaje sie luzu między brzeżami zeby mozna było później łatwo ułożyć kostke. Jak wyliczyłem układając na ciasno kostke to chodzik będzie miał 117cm a droga do garażu 390 cm ile do tego trzeba dodać cm zeby późnie nie było za ciasno i zeby nie trzabyło docinać kostki. Kostke w palecie występuje w 3 rozmiarach po równo z każdego elementu i ma 9cm, 12cm i 18cm co daje łacznie 39cm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 09.07.2010 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 sprawdz ile kostka ma dlugosci czy tam szerokosci w palecie jak lezy, sprawdz wymiar pod tym wzgledem jak bedziesz ukladal, nie licz na to ze kazda kostke polozysz ciasno, wymiar z palety pomnoz sobie przez to ile potrzebujesz szerokosci, ewentualnie kup ktoche kostek , uloz je sobie "na sucho" i sie wtedy przekonasz ile wyjdzie, to najpewniejszy sposob, zajmuje sie brukarstwem i czesto tak robie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 26.07.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Wcześniejsze obrzegowanie podjazdu i chodnika może być problemem (rada za specjalistą z firmy Libet). Obliczenia liczby potrzebnego materiału na bazie wartości katalogowych może nie wystarczyć. Kostka z nowej formy i z formy tuż przed końcem jej żywotności będą miały minimalnie różne wymiary. Na szerokim podjeździe nawet 1 mm na elemencie (jest to w zakresie tolerancji wymiarowej) będzie kłopotem. Na 100 elementach różnica będzie 10 cm. Lepiej po obliczeniach zakupić od razu i zmagazynować potrzebną ilość kostki (z marginesem na docinki). Na wszelki wypadek ułożyć jeszcze „na sucho” około 3 rzędów kostki. Da to też pewność zachowania jednolitego koloru (z tej samej partii produkcyjnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts