Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co to zmienia przyjmuje się że czy to przy układzie zamkniętym naczynie przeponowe czy przy otwartym naczynie przelewowe należy dobrać wielkość naczynia w/g przelicznika 8 % zgładu w tym wypadku 1000 l do skompensowania wzrostu objętości co będzie gdzieś około 80 l czy to naczynie przeponowe układu otwartego najlepiej z nierdzewki czy to naczynie przeponowe układu zamkniętego które jest bardziej awaryjne z uwagi na membranę i bardziej upierdliwe z uwagi na okresowe sprawdzanie ciśnienia nad membraną.Czy wybierzemy naczynie przelewowe (układ otwarty) czy przeponowe (układ zamknięty) będzie to równie ogromne i kosztowne
nie bardzo rozumiem, ja u siebie szacowałem otwarte naczynie wzbiorcze 100L na 100zł a przeponowy zbiornik z membrana na min 300zł, czyżby naczynia przeponowe aż tak staniały ??

Raczej to drugie bo myślałem w przypadku naczynia otwartego o zbiorniku wykonanym z nierdzewki a to nie jest tani materiał

• 6 years później...

Taki temat stary a taki ciekawy :)

Bufor i kocioł rdzewieje jak często dolewasz wody bo Ci się np. wygotowała.

Panowie jak to rozwiązać:

Kocioł o mocy 575 kW, około 1,5m nad nim bufor o pojemności 10 000 l. Instalacja pomiędzy kotłem i zbiornikiem grawitacyjna, tylko przy takich mocach jaka średnica rur, 3 cale nie za mało ? Pompę planuję zamontować ale tylko w sytuacji awaryjnej tj. włącz przy 95C i wyłącz jeśli mniejsza lub równa 85C.

PS. za zbiornik 10 000 l zapłaciłem całe 1 500 zł.

Do tego pieca ten bufor jest .. jak baniaczek na wodę .. przy różnicy 70 st ma pojemność 816,6 kWh lekko ponad godzinę kocioł pójdzie pełną mocą ..

1,42 godziny i dodaj 15min i woda będzie się gotować ...

• 1 month później...

Wiem że nie jest zbyt duży, większy się jeszcze nie trafił a i pod sufitem się ciasno zrobi.

Przez ostatnie 10 lat instalacja pracowała bez bufora, gotowała się setki razy, pompy padały jak muchy ( sztuka po 3500zł ). W zimie palacz zaczynał pracę o 4 rano aby 2h później reszta nie musiała w kurtkach na halach pracować. Mam nadzieję że taki baniaczek sprawi że o 4 rano automat uruchomi nagrzewnice i na 6 baniak będzie już praktycznie pusty ale hale nagrzane - coś za coś.