Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy grawitacja pociągnie kotłownie na calu rury?

arturromarr

Recommended Posts

A co to zmienia przyjmuje się że czy to przy układzie zamkniętym naczynie przeponowe czy przy otwartym naczynie przelewowe należy dobrać wielkość naczynia w/g przelicznika 8 % zgładu w tym wypadku 1000 l do skompensowania wzrostu objętości co będzie gdzieś około 80 l czy to naczynie przeponowe układu otwartego najlepiej z nierdzewki czy to naczynie przeponowe układu zamkniętego które jest bardziej awaryjne z uwagi na membranę i bardziej upierdliwe z uwagi na okresowe sprawdzanie ciśnienia nad membraną.Czy wybierzemy naczynie przelewowe (układ otwarty) czy przeponowe (układ zamknięty) będzie to równie ogromne i kosztowne

nie bardzo rozumiem, ja u siebie szacowałem otwarte naczynie wzbiorcze 100L na 100zł a przeponowy zbiornik z membrana na min 300zł, czyżby naczynia przeponowe aż tak staniały ??

Raczej to drugie bo myślałem w przypadku naczynia otwartego o zbiorniku wykonanym z nierdzewki a to nie jest tani materiał

• 6 years później...

Taki temat stary a taki ciekawy :)

Bufor i kocioł rdzewieje jak często dolewasz wody bo Ci się np. wygotowała.

Panowie jak to rozwiązać:

Kocioł o mocy 575 kW, około 1,5m nad nim bufor o pojemności 10 000 l. Instalacja pomiędzy kotłem i zbiornikiem grawitacyjna, tylko przy takich mocach jaka średnica rur, 3 cale nie za mało ? Pompę planuję zamontować ale tylko w sytuacji awaryjnej tj. włącz przy 95C i wyłącz jeśli mniejsza lub równa 85C.

PS. za zbiornik 10 000 l zapłaciłem całe 1 500 zł.

• 1 month później...

Wiem że nie jest zbyt duży, większy się jeszcze nie trafił a i pod sufitem się ciasno zrobi.

Przez ostatnie 10 lat instalacja pracowała bez bufora, gotowała się setki razy, pompy padały jak muchy ( sztuka po 3500zł ). W zimie palacz zaczynał pracę o 4 rano aby 2h później reszta nie musiała w kurtkach na halach pracować. Mam nadzieję że taki baniaczek sprawi że o 4 rano automat uruchomi nagrzewnice i na 6 baniak będzie już praktycznie pusty ale hale nagrzane - coś za coś.