Adrix 08.07.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam wszystkich. Mam pytanie do forumowiczów co sądzicie na temat przydomowych elektrowni wiatrowych? Czy waszym zdaniem montaż tego typu urządzenia jest opłacalnyw Polsce? Jakie macie obawy i zastrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.07.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 IMHO nie. Z tego, co wiem, w dobrych warunkach wiatrowych (a więc raczej na wysokim maszcie) elektrownia pracuje przez rok średnio z 10% mocy nominalnej. Przemnóż 10% przez moc turbiny wiatrowej w kilowatach i 8 760 godzin i zobacz, ile Ci rocznie wyprodukuje prądu w najlepszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrix 09.07.2010 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Właśnie znajomy postawił sobie elektrownie ponad rok temu (Wrocław) i jest bardzo zadowolony! Około 60% mocy nominalnej dostaje. Obwód oświetleniowy ma z głowy i grzałke do grzania wody. Ma to na maszcie około 9 m. Pytam na forum bo sam planuję zakup i chciałem poznac zdanie większej grupy na temat przydomowej elektrowni wiatrowej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.07.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Przez cały rok ma te 60%? Czy przy największym wietrze? Na wysokości 9m? Oświetlenie i grzałkę? Nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 04.07.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Odświeżam. Co sądzicie o np takiej elektrowni wiatrowej?http://allegro.pl/airgenerator-elektrownia-wiatrowa-6-lopat-hit-i1649911367.htmlhttp://allegro.pl/elektrownia-wiatrowa-pionowa-2kw-vawt-komplet-i1650951522.html dane tech:http://www.generatory-wiatrowe.pl/produkty/#_Toc219820790 Nie chodzi mi o opłacalność w kontekście zwrotu inwestycji - mam pompę ciepła która też dla wielu jest nie opłacalna.Bardziej chodzi mi o to ile ten wiatrak jest w stanie wyprodukować energii i co faktycznie jest w stanie uciągnąć?Np oświetlenie i jeden komputer? Jak to policzyć? W ogłoszeniu jest napisane ze taka turbina zasili instalację oświetleniową w domku jednorodzinnym. Model 2kW, załóżmy że większą część roku wieje u mnie z prędkością ok 4,5ms wg tabelki rocznie jestem w stanie wyprodukować jakieś 3 574kWh.W moim domu średnio miesięcznie idzie jakieś 420kWh, czyli ten wiatraczek jest w stanie wyprodukować ok połowę mojego zapotrzebowania na prąd. A tak realnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachari 15.07.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Ostatnio przejeżdżałem przez Rytro. Stoi tam siłownia wiatrowa. Swego czasu było o niej dość głośno bo to chyba jakiś księżulek postawił dla parafii czy coś takiego, mniejsza z tym. Ale widziałem, że stoi a nie pracuje. Nie wiem jak to wygląda na co dzień ale wydaje mi się, że niejednokrotnie ludziom wydaje się, że jak u nich wieje to będzie OK. Jeśli naszej inwestycji nie poprzemy dogłębnymi dość długotrwałymi badaniami parametrów i warunków wiatru do może się niestety okazać, że to będzie niewypał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 06.08.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Tym razem może ja odświeżę? Jakoś mało spotykany temat a fotoogniwami się wszyscy zachwycają nie wiedzieć czemu... Patrząc na diagram siły wiatru zakup turbiny ma chyba większy sens niż fotowoltaika: https://www.meteoblue.com/pl/pogoda/prognoza/modelclimate/ko%C5%82obrzeg_polska_3095795 Ale muszę poklikać jeszcze sporo na ten temat... Może przedmówcy podjęli już jakieś działania to chętnie bym się dowiedział jak poszło Podoba mi się takie coś: Windtronics BTPS 6500 Może warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netpixpl 29.08.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 W mojej skromnej opinii, przy obecnej technologii przydomowe elektrownie wiatrowe do 5 kW (bo dla takiej wykonywałem rachunki) po prostu się nie opłacają. Sam dla siebie takie wyliczenia wykonywałem i porównując dwa warianty: pozostawienie dostawcy prądu i ogrzewania, a zainstalowanie elektrowni wiatrowej, ekonomicznie zasadniejszym było o dziwo ten pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88max 08.02.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Tym razem może ja odświeżę? Jakoś mało spotykany temat a fotoogniwami się wszyscy zachwycają nie wiedzieć czemu... Patrząc na diagram siły wiatru zakup turbiny ma chyba większy sens niż fotowoltaika: https://www.meteoblue.com/pl/pogoda/prognoza/modelclimate/ko%C5%82obrzeg_polska_3095795 Ale muszę poklikać jeszcze sporo na ten temat... Może przedmówcy podjęli już jakieś działania to chętnie bym się dowiedział jak poszło Podoba mi się takie coś: Windtronics BTPS 6500 Może warto? odświezę temat. Działałeś coś wiecej w temacie? bo zastanawiam się nad taka turbiną 3KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.02.2021 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 No jak przestaną odbierać energię z paneli lub zmuszać będą do magazynu energi to szala przeważy pewnie na wiatr bo on i nocą wieje choć nie zawsze ale z reguły zimą bardziej wieje niż latem to i korzystniej się robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.02.2021 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Może i w Kołobrzegu albo gdzieś nad morzem ma sens, ale w większości rejonów Polski to chyba dużo mniej. Turbiny o których czytałem (dużo różnych), wszystkie mają podobny apetyt na wiatr: - prędkośc startowa 2-3 m/s - prędkość uzyskania mocy nominalnej 10-12 m/s - poniżej 7-8 m/s "guzik" produkują. A gdyby tak była turbina co moc nominalną osiąga przy ok 5-6 m/s, oj bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 07.04.2021 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 A gdyby tak była turbina co moc nominalną osiąga przy ok 5-6 m/s, oj bajka Hasło do obadania: turbiny z dyfuzorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts