Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż mieszkania i protokół zdawczo-odbiorczy

blazejj

Recommended Posts

Mieszkanie kupione 26.01.2010. Zaświadczenie ze spółdzielni, że mieszkanie nie jest zadłużone z 14.01.2010.

Protokół zdawczo odbiorczy wypisany w dniu sprzedaży - spisanie z liczników : gazu, wody i energii elektrycznej. Brak spisu centralnego ogrzewania, bo nie ma od tego licznika.

Teraz w spółdzielni dowiaduję się, że jest wyrównanie za centralne ogrzewanie za poprzedni rok. Czy były właściciel ma obowiązek to uregulować?

I przy okazji druga rzecz. Poprzedni właściciel nie rozwiązał umowy z TP i przychodzą rachunki (opłata za abonament) na mój adres na jego nazwisko. Czy TP może mnie obciążyć kosztami czy jego będą ścigać?

Rachunkami za telefon nie zostaniesz na pewno obciążony. Jeśli masz nowy adres poprzedniego właściciela - to go podaj, jeśli nie masz, napisz pismo z taką informacją do TP i wyslij poleconym z potwierdzeniem odbioru. Ale to tylko tak pro forma, bo nie jest to konieczne.

Co do ogrzewania - gdy ja sprzedawałam mieszkanie, to musiałam podpisać w spółdzielni takie pismo, że wszelkie sprawy związane ze zwrotem lub dopłatą po rozliczeniu ogrzewania, załatwimy między sobą: ja sprzedająca i kupujący, na zasadzie porozumienia. Czyli, spółdzielnia się do tego nie miesza, ale oczywiście niedopłata musi być uregulowana. musiałam to podpisać, inaczej nie dostałabym zaświadczenia o tym, że mieszkanie jest moje i że nie ma zaległości czynszowych. Głównie chodziło o to, że jakby był zwrot, to żebym nie żądała ich zwrotu od spółdzielni.

Jeżeli masz niedopłatę, a nie masz żadnego pisemnego zobowiązania poprzedniego właściciela, że ewentualną niedopłatę ureguluje - musisz sam to uregulować.