MORHOT 08.07.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Drodzy forumowicze, 19.07 rozpoczynam wykopy pod ławy i wylewanie ław. Bardzo prosże o pomoc, gdyż mam mocną zagwózdkę w kwestii izolacji poziomej ław i ścian fundamentowych. Domek bez piwnicy, grunt: glina + iły, ściany fundamentowe betonowe wylewane. Będzie wykonany porządny drenaż, izolacja pionowa "mazidłem" (bez kryptoreklamy firmy), 10cm XPS, na to zapobiegawczo folia kubełkowa. Pojawiła się natomiast mocna rozbieżność w sposobie izolacji poziomej tego etapu budowy... Oczywiście między ścianą fundamentową a pierwszą warstwą porothermu pójdzie "mazidło" i 2x papa na zimnym lepiku lub termozgrzewalna... Chodzi natomiast o izolację między ławą a ścianą fundamentową. Oto opcje: OPCJA MAJSTRA: Między ławą a ścianą fund. BRAK IZOLACJI! Pierwsza warstwa izolcji poziomej dopiero na ścianie fundamentowej. Ława + ściana fund. zabezpieczone "mazidłem" http://morhot.fm.interii.pl/majster.jpg Czy to ma sens? Chyba nie, gdyż byłoby to jak chodzenie w kaloszach bez podeszwy. Cała ława i ściana fundamentowa będą non-stop zawilgocone z powodu podciągania wilgoci z gliniastego gruntu. OPCJA KIERBUDA Izolacja pozioma z FOLII FUNDAMENTOWEJ między chudziakiem a ławą, następnie ława + ściana fund. pomalowane "mazidłem" http://morhot.fm.interii.pl/kierbud.jpg W tej opcji mam wątpliwości co do szczelności połącznia folia-mazidło. Powszechnie wiadomo, że do folii hydroizolacyjne roztwory dyspersyjne nie chcą się dobrze kleić. Jak więc zaufać takiemu połączeniu na kilkadziesiąt lat? Jeśli zawiedzie - patrz wyżej. MOJA WIZJA Ława fundamentowa nie izolowana. Hydroizolacja pozioma z 3x papy na lepiku na zimno lub termozgrzewalnej między ławą a ścianą fundamentową. Izolacja pionowa z mazidła, które stworzy pewne połączenie z wystającą dołem papą. http://morhot.fm.interii.pl/moja%20wizja.jpg Ława z założenia jest poniżej poziomu przemarzania, więc nawet jeśliby stała w wodzie (a nie będzie stała - drenaż) to przetrwa spokojnie ponad 100 lat Za to ściana fundamentowa bardzo dobrze chroniona przed zamoknięciem. Dajcie znać co myślicie o tych trzech rozwiązaniach... Drugi problem - jakiej papy użyć?? Jaka będzie najlepsza: termozgrzewalna czy klejona na lepiku? Podkładowa czy wierzchniego krycia? (raczej podkładowa) Na welonie szklanym (wybór niewielki...) czy na tekturze? (prawie na pewno na welonie szklanym). Ile warstw tej papy ułożyć (planuję nie ciąć rolki na szerokość, tylko złożyć 2x i uzyskać 3 warstwy papy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 08.07.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Ja posłuchałbym majstra. Przy twojej izolacji pionowej + drenaz, opcja izolacji poziomej - grunt(np. izoplast R, dwie warstwy) + dwa razy papa na lipiku. Wydają mi się w porzadku. U mnie jest tak, ziemia gliniasta tzw. celina, ławy fundamentwe w ziemi, na to sciany fundamentowe 3 razy zagruntowane izoplastem R i folia kubelkowa. Nie daje stryopianu bo nie mam piwnicy. Na izolacje poziomą najpierw połozyłem dwie warstwy izoplastu R, a pożniej dwie warstwy papy V 400 Icopala na izoplascie K.Na jesien drenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 08.07.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Tylko pamiętaj, że pape ktora ukladasz na samej gorze trzema ulozyc szerzej, do wewnatrz zeby pozniej polaczy ja z izolacja na chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.07.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 ja głosuję za "moja wizja" te 3 warstwy to chyba lekka przesada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 08.07.2010 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Po wycieczce po składach budowlanych i dokształceniu się zamieniam w "mojej wizji" potrójna papę na pojedynczą termozgrzewalną SBS o grubości 5,2 mm, ciętą wzdłuż na paski o szerokości 33 cm. Jeśli idzie o koszt - wychodzi dokładnie tak samo a mniej roboty i odpada lepikowanie, mniej też okazji do popełnienia błędu... Na wierzch ściany fundamentowej poszłaby ta sama papa, z tym że cięta na pół z szerokości, więc zakładu na "ślepą wylewkę" wyszłoby około 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 09.07.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Wersja 'Moja wizja" 1.0 jest wystarczająca. Byle by ścianę fundamentową pokryć masą dyspersyjną (popularny dysperbit). Zwykła izolacja z rolki pod ścianę fundamentową wystarczy. Jeżeli będziesz łączyć mol;itycznie ścianę fundamentową z ławą to proponuje przesmarować ławę dwa razy dysperbitem lub papą izolacyjną na gorąco. Ale jeśli kierownik się uprze to musisz po jego myśli zrobić. W końcu to kierownik. Przykro mówić ale zdanie majstra się nie liczy. Może doradzić, ale zawsze skonsultować to trzeba z kierownikiem. To on wisi głową za budowę i on się pod tym podpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 09.07.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 No i chyba jest ostateczna wersja. Jest to opcja "aż za dobrze", a mianowicie: 1. w wykopie ustawione deskowanie 2. deskowanie wyłożone folią budowlaną szerokości 2m (koszt 100 zł) 3. włozone zbrojenie - oczywiście dystansowane, by zachować otulinę 7 cm od dołu 4. zalane wszystko betonem B20 na wys 40 cm (bez podkładki z chudego, za to ława pogrubiona), 5. po roszszalowaniu ławy folia założona na ławy - zawinięte jak naleśnik 6. na to papa termozgrzewalna SBS, może nawet Icopal fundamentowy (400 zł), 7. ustawione deskowanie ścian fundamentowych 8. wylanie ścian 9. cztery tygodnie przerwy na porządne wyschnięcie betonu (nie spieszy się, i tak w tym roku tylko fundamenty) 10. gruntowanie dysperbitem 1:1 z wodą lub Izolbetem A (100 zł) 11. dwa razy malowanie Dysperbitem lub Izolbetem Dp (minimum 500 zł) 12. XPS (3000 zł) 13. Folia kubełkowa (200 zł) 14. DRENAŻ zgodnie ze sztuką 15. między ścianę fundamentowa a pierwszy rząd pustaków gruba papa termozgrzewalna SBS z zakładem, ale dopiero na wiosnę, po wylewce z chudziaka a przed murowaniem ścian parteru. Ostatecznie powinno wyjść coś takiego http://morhot.fm.interii.pl/wersja%20ostateczna.jpg czerwony - folia budowlana niebieski - papa SBS czarny - powłoka bitumiczna (Dysperbit lub Izolbet) Wiem, że jest to izolacja przesadzona, ale szczerze mówiąc mam bardzo złe doświadczenia z naprawianiem izolacji poziomej w zaledwie 15-letnim domu moich rodziców i NIGDY, ale to NIGDY nie chciałbym tego musieć robić w moim domu... Zresztą ile możnaby tu zaoszczędzić? Policzmy: 100 zł na folii wokół ławy + 300 zastępując papę na ławach folią + 200 zł pomijając folię kubekową... Niewielka oszczędność w obliczu ogromu wydatków na budowę domu (liczę 400 000 systemem mocno gospodarczym Oceńcie proszę ten mój wynalazek izolacyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 11.07.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 no ja radze opatentowac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 15.07.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Naleśnik - Hell Yeah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 19.07.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 MORHOT a czy Izolbetem Dp nie rozpuści czasem XPS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 30.05.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 nie rozumiem po co izolować ławę fundamentową Dobra izolacja ściany fundamentowej ok ,ale ławę ? Gdzieś wyczytałem że jedna osoba izolowała też chudziaka pod ławą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.05.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 nie rozumiem po co izolować ławę fundamentową Dobra izolacja ściany fundamentowej ok ,ale ławę ? Gdzieś wyczytałem że jedna osoba izolowała też chudziaka pod ławą Kompletny bezsens! Oszczędności z tego tytułu są w granicach błędu pomiarowego. Niestety niektórzy dają się nabrać na teorie nawiedzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts