Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teak olejowany cz lakierowany?

mon30

Recommended Posts

Jesteśmy po powodzi. Mamy zniszczony cały parter tak więc zaczynamy wszystko od nowa. W salonie i jadalni (35m) chcemy położyć teak. Zakupiliśmy surowy no i teraz jest problem czy go olejować czy lakierować. Zdania są podzielone a my nie wiemy co robić. Właściwie remontujemy nasz dom teraz już pod kątem następnej powodzi ( może komuś wydać sie to śmieszne ale nie chcemy przeżywać tego jeszcze raz). Poradzono nam to drzewo ,bo jest bardzo wytrzymałe na wilgoć ale trzeba go dobrze ułożyć i zakonserwować. Słyszałam, że po olejowaniu trzeba co jakiś czas powtarzać tę czynność. Bardzo proszę o dobrą rade ( polecono mi to forum

Jesteśmy po powodzi. Mamy zniszczony cały parter tak więc zaczynamy wszystko od nowa. W salonie i jadalni (35m) chcemy położyć teak. Zakupiliśmy surowy no i teraz jest problem czy go olejować czy lakierować. Zdania są podzielone a my nie wiemy co robić. Właściwie remontujemy nasz dom teraz już pod kątem następnej powodzi ( może komuś wydać sie to śmieszne ale nie chcemy przeżywać tego jeszcze raz). Poradzono nam to drzewo ,bo jest bardzo wytrzymałe na wilgoć ale trzeba go dobrze ułożyć i zakonserwować. Słyszałam, że po olejowaniu trzeba co jakiś czas powtarzać tę czynność. Bardzo proszę o dobrą rade ( polecono mi to forum

Teak jest drewnem bardzo oleistym co osłabia przyczepność lakieru, stąd polecam olejowanie. Pozdrawiam,

• 3 years później...
Teak jest drewnem bardzo oleistym co osłabia przyczepność lakieru, stąd polecam olejowanie. Pozdrawiam,

Bardzo prosże szanowne grono forumowiczów o podpi4ecie sie pod temat.Zamierzamw łazience połozyc teak ale zgłupiałem troche bo w sklepei maja teak lakierowany za 210złm2 a winnym sjklepie teak surowy gdzie własciciel mówił ze trzeba połozyc suchy teak wycyklnowac i wtedy poolejowac.projektantka +gosc który układa w belgii teakowe ppodłogi mówił że lepsza jest lakierowana a na frezowaniu łączyć z sylikonem.Co wy na to?Dzieki

Witam

Polecam kupić Teak surowy pod cyklinowanie i olejowanie, fuge polecam zrobic koloru czarnego. Teak jest gatunkiem drewna niewrazliwym na wody (slodkie, slone) z tego wzgledu jest uzywany min. do łazienek, zabudowy basenów, pokładów jachtów itp...

Foto z naszej realizacji (Teak w "ramce" z czarną fugą) układane było cale mieszkanie wraz z łazienkami

Pozdrawiam

201305062476.jpg201305072494.jpg201305072491.jpg

201305062476.jpg

201305072494.jpg

201305072491.jpg