kpjunak 09.07.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Bardzo proszę o pomoc. Zamierzam na działce układać kamień łupany (naturalny piaskowiec) grubość 2,5 do 4 cmm. Podłoże jest betonowe. Czy może mi ktoś napisać w jaki sposób zabrać się do układania? Chciałbym zrobić to sam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.07.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 ruch pieszy czy samochody ? musisz utwardzić teren , nawieź jakiegoś kruszywa i ubij , kamień układaj na suchej zaprawie (piasek + cement) jako że to piaskowiec to raczej zawibrowanie nie wchodzi w grę z powodu jego wytrzymałości dlatego też zrób to od razu tak jak ma być , przypilnuj żebyś na noc nie zostawił zaprawy na kamieniu bo zwiąże i będziesz miał problem z czyszczeniem . fugi raczej z samego piasku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgluza 16.07.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Witam Zajmuję się układaniem piaskowca wiele lat. Pierwsza spawa to podłoże , jeśli pod samochód to należy przygotować i zagęścić co najmniej 10cm. Następnie 5cm piasku (piaskowiec chłonie wodę która gdzieś musi zostać odprowadzona). Kolejnym krokiem jest podsypka cementowa(12 łopat piasku na worek 25kg cementu) W warstwie podsypki warto umieścić maty zbrojeniowe. Grubości podsypki około 5 - 8cm. Kamień powinien mieć co najmniej 5cm grubości. Pod chodnik wystarczy 5cm piasku i 2-4cm podsypki. Grubość kamienia 2-6cm( im grubszy tym trudniej się układa) Każdy kamień po dobiciu i wypoziomowaniu należy podlać mleczkiem cementowym. Podobnie spoiny należy zalać mleczkiem cementowym(jeśli któregoś kamienia dobrze nie dobijemy to mleczko załatwi tą sprawę za nas). Jeśli chcemy wykonać spoiny ze żwirku to zalewamy mleczkiem do połowy. Zapraszam na stronę http://www.stylkam.com Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 18.07.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Ja na podjazd wydarłem 40 cm i dałem tłuczeń jakieś 30 cm na to pójdzie ok 10 cm piasku ale u mnie grunt to nieprzepuszczalna glina. Piaskowiec mam z rzeki grubośc od 5 - 10 cm ładne płaskie wypolerowane kamienie Mam pytania:- jakie maty zbrojeniowe, lub z jakiego drutu je zrobić i czy w moim przypadku muszą być? - mleczko cementowe to zamieszany z wodą cement? - podjazdy układasz łukami czy nie ma to znaczenia?- czy trzeba czymś nasączać gotową nawierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 25.07.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Ja na podjazd wydarłem 40 cm i dałem tłuczeń jakieś 30 cm na to pójdzie ok 10 cm piasku ale u mnie grunt to nieprzepuszczalna glina. Piaskowiec mam z rzeki grubośc od 5 - 10 cm ładne płaskie wypolerowane kamienie Mam pytania: - jakie maty zbrojeniowe, lub z jakiego drutu je zrobić i czy w moim przypadku muszą być? - mleczko cementowe to zamieszany z wodą cement? - podjazdy układasz łukami czy nie ma to znaczenia? - czy trzeba czymś nasączać gotową nawierzchnię? piotrgluza - też jestem zainteresowany tym tematem, mógłbyś na te pytania odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts