mammeza 09.07.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Witam - mam pytanie - otóż kupiłam z kimś na spółkę duży budynek,który przekształciliśmy na domek bliżniaczy. Sąsiad ma wejście z przodu ja z tyłu, Jego wejście to są schody typowe dla starych budynków - gdzie schodzi się z dwóch przeciwległych stron. Jedna strona schodów ok. 6 stopni jest na mojej połowie i on każe mi rozebrać te schody (6stopni)dlatego że leżą po mojej połówce/ Czy ma rację? przecież jak ruszę te pare stopni to mogą całe się zawalić albo on zawoła policję. Ja nawet tymi schodami nigdy nie wchodziłam. Kto powinien je rozebrać?Mysle,że one należą do sąsiada mimo,zę są na mojej połówce.Prosze o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.07.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 A działkę macie podzieloną na połowę? Twoje schody to twój problem i zmartwienie - jeżeli Tobie nie przeszkadzają, sąsiadowi nic do tego.Czy jakoś motywuje ten nakaz rozbiórki czy tylko ma taki kaprys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mammeza 09.07.2010 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 tak mamy podzieloną - ale te schody są jego na mojej połowce i on każe mi rozebrać.a rozbiórka to kaprys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.07.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Witam - mam pytanie - otóż kupiłam z kimś na spółkę duży budynek,który przekształciliśmy na domek bliżniaczy. Sąsiad ma wejście z przodu ja z tyłu, Jego wejście to są schody typowe dla starych budynków - gdzie schodzi się z dwóch przeciwległych stron. Jedna strona schodów ok. 6 stopni jest na mojej połowie i on każe mi rozebrać te schody (6stopni)dlatego że leżą po mojej połówce/ Czy ma rację? przecież jak ruszę te pare stopni to mogą całe się zawalić albo on zawoła policję. Ja nawet tymi schodami nigdy nie wchodziłam. Kto powinien je rozebrać?Mysle,że one należą do sąsiada mimo,zę są na mojej połówce.Prosze o odpowiedź Jeśli akt notarialny nie zawierał informacji co należy z tymi schodami zrobić to nie musisz się jego życzeniami martwić. Jest to jednak twoja budowla, którą musisz utrzymywać w bezpiecznym stanie. W przypadku chęci rozbiórki (nie szkoda ci miejsca na podwórku ?) musisz wystąpić o pozwolenie na rozbiórkę do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glrt 16.07.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Jeśli jego schody wchodzą na twoją działkę to on ma je rozebrać. Możesz tez zażądać opłat za dzierżawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts