Andzia84 09.07.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Właśnie udało mi się jakimś cudem założyć dziennik i zrobić link do niego w sygnaturze. Czyżbym już była mistrzem informatyki ? )))) Gdyby kogoś mój dzienniczek zainteresował to zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 11.07.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 oho jestem pierwsza!! pozdrawiam i życzę powodzenia oraz duuuuużo cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 12.07.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Ślicznie dziękuję za życzenia-cierpliwość na pewno się przyda Baaaardzo się cieszę że ktoś do mnie zajrzał. W związku z tym, ze jednak ktoś podczytuje to obiecuję solennie pisać dziennik uczciwie i systematycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszrr 12.07.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 My też budujemy "Południową" w okolicach Bydgoszczy, właśnie zaczęli robić ściany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 12.07.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 O widzisz Tomku-moi chłopcy zaczną stawiać ściany jutro. Dzisiaj jeszcze tylko chudziak na stanie 0 trzeba zalać i koniec. A na kiedy planujecie zakończenie prac? Bo ja tak się zastanawiam czy damy radę wprowadzić się w sierpniu przyszłego roku I tak z czystej ciekawości-jeśli można? Ile wyniósł Was stan 0? i czym izolowaliście fundamenty? Bo ja wzięłam styropian 8cm (nie było 10 na składzie) i obawiam się czy to nie za cienko. Mój wykonawca powiedział ze to nie ma znaczenia i wystarczy, a kupno styroduru to wyrzucanie pieniędzy. Sama nie wiem, ale trochę się obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 12.07.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 aleś się kobieto rozpisała dzisiaj - szybko to u Was idzie jak widzę wygląda na to, że będziesz miała stan 0 jeszcze przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 12.07.2010 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 He He STAN ZERO ZAKOŃCZONY )) Budowa idzie szybciej niż moje pisanie. Chłopaki dzisiaj dokończyli zasypywanie fundamentów, zagęścili piach, zrobili izolację i zalali chudziakiem. Po prostu bomba i to w taki upał Jutro już będą kłaść gazobeton Mam nadzieję, że nie zapomną o podlewaniu betonu..Jestem pod wrażeniem. Muszę dzisiaj w dzienniku dojść do tego momentu bo - nie ma co-ciągle będę za nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszrr 15.07.2010 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Ja do tej pory wydałem koło 40 000 ale Ja liczę z wszystkim, z zakupem projektu, adaptacją, różnego rodzaju zaliczki na energetykę, na więźbę, podłączenie wody itp.Ja też ocieplałem styropianem 8-ką - w zupełności wystarczy.Myślę, że jak na październik - grudzień się wprowadzicie to będzie ok, chyba że przez całą zimę chcecie w środku robić.Ja okna zakładam luty-marzec, nie chcę wstawiać na zimę, żeby później się o nie bać, a jak nie masz okien to i elektryki i ogrzewania w środku też nie zrobisz. Po wstawieniu okien, ostro zaczynam w środku, ale najdłużej trwa wykańczanie, płytki, armatura łazienkowa itp. Podaj maila, to Ci wyślę nasze fotki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 15.07.2010 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Tia..ja też nie założę okien zimą. W tym roku skończę stan SSO z kompletnym dachem. Zastanawiam się tylko jak wybrnąć z veluxami (których będzie aż 5). Czy zostawiać otwory w blachodachówce na okna, czy nie (później sie wytnie) czy też kupić okna, wyjąć szyby i powstawiać same kołnierze. Sama nie wiem. Mam nadzieje, że dekarz mi pomoże w tej kwestii. Chociaż najbardziej jestem za opcją wycięcia dziur w blasze i pozostawienia tak na zimę, ale to trzeba byłoby chyba jakoś zaizolować, żeby wilgoć nie dostała się pomiędzy blachę, a folię...Ech sama nie wiem. Tomek maila wysyłam na priv-chętnie obejrzę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszrr 15.07.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Tak z ciekawości, dlaczego wybraliście blachodachówkę? Różnica w samym materiale prawie żadna może z 2000 zł i ze 3000 na więźbie więc niewiele jak na cały koszt domu, a w taką pogodę jak teraz będziesz miała u góry piekarnik a w czasie deszczu łomot. No i za jakieś 15-20 lat wbrew temu co twierdzą sprzedawcy dachówka do wymiany. PS. skąd u Ciebie 5 okien dachowych - chyba że robiłaś zmiany w projekcie. Odnośnie okien to wpadłem na coś takiego, żeby ubezpieczyć dom po zamontowaniu okien dachowych - niewielki koszt, a ubezpieczenie obejmie te okna. Fotki wkrótce podeślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 15.07.2010 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Wybraliśmy blachę z kilku powodów. Moi rodzice gdy budowali się 10 lat temu położyli ją i są bardzo zadowoleni. Wbrew temu co sie mówi wcale nie jest głośno podczas deszczu-głośniej pada deszcz na okna na dachowe. Z tym piekarnikiem to tez nie do końca prawda-owszem na strychu nie bardzo da sie poodpoczywać, ale kto będzie siedział na strychu poza tym mam znajomych - co prawda na śląsku-gdzie występują anomalie pogodowe..ale zawsze.., którym wicher zrzucił dachówki i je połamał. Trochę strach. No i powód koronny-z blachy bardzo łatwo zmywa się wszelkie mchy i porosty. Koszt do dachówki rzeczywiście jest zbliżony w nawiązaniu do kosztu całej inwestycji, ale jakoś tak nic innego poza blachodachówką dobrej firmy nie braliśmy pod uwagę-chyba przez to ze blachę sprawdziliśmy na własnej skórze Co do tych 15-20 lat to jeszcze nie wiem, ale powiem Ci że po tych 10 latach nie ma żadnej różnicy od nowości-nic się odkształca, nie obłazi, więc chyba jest dobrze. No ale zobaczymy. A z tymi oknami to fajny patent. Nie wiedziałam, ze można dostać takie ubezpieczenie. U nas by się przydało na wiosnę przyszłego roku, zwłaszcza że już teraz ktoś chciał nam styropian wynieść. Nie wiadomo jak to będzie później wyglądało. A u którego ubezpieczyciela mozna dostać takie cudo? Aha-z oknami dachowymi-bardzo dobrze doświetlają pomieszczenia i przede wszystkim nagrzewają zimą o kilka stopni-wiem bo to też jest sprawdzone. Dlatego też 4 spore okna bedziemy mieć na pewno-jedno w naszej dużej sypialni, jedno w mniejszym pokoju gdzie spadek też jest od południowej strony, jedno w łazience i jedno w przedpokoju na górze (czyli 3 okna od południa, jedno od północy). Zastanawiam się też nad małym okienkiem w garderobo-pralni, która u mnie będzie miała 14 metrów. Nie ma tam okna na żadnej ścianie, więc przydałoby się chociaz jedno, nawet po to by przewietrzyć pomieszczenie. Generalnie-ja na punkcie jasnych, dobrze oświetlonych pomieszczeń mam bzika. Nie wiem skąd to się u mnie wzięło-przecież nikt mnie w szafie nie chował Podłogi i płytki też chciałabym mieć jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszrr 15.07.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 A no to wszystko jasne z tą blachodachówką - coś co jest przetestowane przez najbliższych znajomych jest najbardziej wiarygodnym źródłem informacji. Co do okien to Ja z kolei wszędzie słyszę, że na oknach jest największa strata ciepła, więc pomniejszyłem okno od południa i zlikwidowałem jedno w garażu bo i po co tam okna, ale każdy robi jak lubi. Odnośnie ubezpieczenia wpisz w google "ubezpieczenie domu w budowie" - praktycznie wszystkie ubezpieczalnie mają coś takiego w swojej ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 15.07.2010 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Z tymi oknami to prawda, tworzą się mostki termiczne . Ale jeżeli jest słońce to okna dachowe od południowej i zachodniej strony ogrzewają pomieszczenia. Od północy-nie i tam rzeczywiście są straty ciepła. Z tym dociepleniem mam na myśli tylko okna dachowe. Te zwykłe jakby były duże i dużo-to rzeczywiście więcej byłoby z nich starty niż pożytku. Też myślałam żeby zlikwidować okna w garażu, ale mój Piotrek uparł się, ze chce mieć tam jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 18.07.2010 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Tomek super masz tą Południową-prawie taka sama jak moja I piękne miejsce. Śliczna ta Wasza działka-blisko lasu. Super. A z czego budujesz? Bo to chyba nie jest gazobeton? Chyba że pustaki są na klej i dlatego takie mi się to "inne" wydaje? Bo jeśli to jest zwykła zaprawa cementowa to ja muszę twoją fotkę wydrukować i pokazać swoim chłopakom jak można ładnie łączyć pustaki ( a tak się ich pracą zachwycałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszrr 19.07.2010 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Dzięki , tak, to są zwykłe pustaki na klej łączone, dzięki braku zaprawy są mniejsze straty ciepła, bo dużo właśnie przez zaprawę ucieka, a na klej, to wiadomo cieniutka warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 19.07.2010 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 O widzisz-mi też wykonawca powiedział żeby może robić na klej. Nie pomyślałam o tym, że rzeczywiście może to pomóc w utrzymaniu ciepła. Nie wiem-ja chyba jestem uprzedzona do tego typu budowania. Trochę mi to przypomina układanie klocków i wydaje się być mało stabilne Ale to chyba głupie myślenie Czekam na nowe fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 22.07.2010 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Tomaszu Tobie też widzę szybciutko robota idzie...a wiesz co mnie najbardziej uderzyło? Że Ty masz tak czyściusieńko na działce...żadnych odpadków, gruzu, porozrzucanych desek Chyba jednak muszę Twoje fotki pokazać swoim budowlańcom jako wzorcowe Pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszrr 23.07.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 No fakt, o porządek dbają, ale Ja też co jakiś czas sprzątam i zabieram porozrzucane worki po zaprawach.Robotą na razie trochę zwolniła, czekam teraz na strop - ma być pod koniec przyszłego tygodnia i wtedy znowu ruszy. Czekam też na wycenę dachówki, rynien i okien na dach - napiszę Ci na jaką kwotę mi to wycenili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 25.07.2010 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 no ciekawa jestem bardzo Ja w piątek pójdę do składu budowlanego dokładnie po to samo. Już mniej więcej wybrałam blachę na dach, ale z kolorem miałam problem. Strasznie podobała mi się firmy bratex, ale niezbyt dobre opinie na forach wyczytałam więc zrezygnowałam. Zamówię blachę finco stal-chyba. A okna jakie będziesz miał? Ja doszłam do wniosku że jednak będą cztery. Dwa duże od południa i dwa małe od północy. Trochę inaczej niż w projekcie, ale przemyślałam, pogadałam z kim trzeba i doszłam do wniosku, że muszę mieć okno dachowe w sypialni, nad holem, w łazience (miłość do kwiatków - zrobię mały tropikowy raj w łazience no i w garderobo-pralni (w sumie potrzebne jest tam okno-nawet po to by przewietrzyć pomieszczenie). Firmy jeszcze nie wybrałam i dokładnych wymiarów. Muszę zrobić to do piątku, potem wędrówka do składu, gdzie wszystko kupuję, a do pozostałych rzut dachu mailem-cobym miała jakieś rozeznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 27.07.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 ale macie tempo - oglądam i skręca mnie z zazdrości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts