Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE do Ellikowego Dzienniczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wśród zaczynających przygodę z budowaniem :) chyba jestem pierwsza i już mam pytanko czy kuchnię będziecie mieć otwartą na salon czy tak jak w projekcie będzie zamknięta ? U nas kuchnia jest o podobnej powierzchni bo 12,25m2 i będzie otwarta,mam nadzieję że dzięki temu będzie przestrzenniej.pozdrawiam

Witaj Ramila! My akurat jesteśmy zwolennikami zamkniętej kuchni, więc i w naszym domku będzie ona z premedytacją zamknięta. Takiego projektu z resztą od samego początku szukaliśmy. Natomiast chciałabym zrobić sobie przeszklone drzwi przesuwne chowane w ścianie między salonem a kuchnią. :)

Tatarak, myszonik, witajcie! Jest mi bardzo miło Was widzieć :D

Tatarak, ja też doszłam do wniosku, że taka forma dziennika jest dużo bardziej sympatyczna.

U mnie też upały masakryczne, a mój małżonek wymyslił dziś dalszy ciąg akcji pt:"koszenie chaszorów" na działce.

• 4 weeks później...
Hej dziewczyny! Dość długo mnie było - udało się nam wyskoczyć na urlop :) Akcja koszenie się nie odbyła. Powód? Kosiara totalnie odmówiła posłuszeństwa i małżonek się zdemotywował. Teraz aż boję się wybrać na działkę bo nie wiem co tam zastanę. Małżonek wymyślił, że na jesieni to wszystko zaoramy, bo mu ręce opadają od tej never-ending walki z zielskiem.

Gratuluję zdecydowanych postępów papierologicznych, teraz już nic tylko biegusiem z wnioskiem, a my wszyscy zaczniemy trzymać kciuki żeby szybko poszło z PNB.

Co do rolet, my zdecydowanie jesteśmy na tak i zakładamy (choć swego czasu marzyłam o okiennicach, ale to już chyba finansowo położyłoby nas na łopatki), naczytałam się mądrości forumowych i wynika z nich, że dobrze założona i ocieplona roleta jest minimalnym mostkiem termicznym i nie ma co się tym przejmować:)

myszonik, dzięki! Twoja odpowiedź w sprawie rolet jest normalnie jak miód na moje serce :). Zaczęłam z resztą czytać wątek o domach energooszczędnych i na razie jesteśmy w dalszym ciągu za roletami, chociaż muszę się zastanowić jak ukryć roletę typu integro w elewacji by nie wystawała. Naczytałam się, że roleta tego typu tworzy najmniejszy mostek i można przy niej prawidłowo zamocować okno. Mój Małż stwierdził, że "mam coś wymyśleć". ;) Na razie mam za mało info, więc chłonę forumową wiedzę a potem będę kombinować. Mam na razie czas.

Wniosek o PnB złożymy chyba w przyszłym tygodniu. :)

• 2 weeks później...

Czesć Elliku. Tak sobie myślę o tych roletach. Ja w końcu nie dałam-względy estetyczne przeważyły, a myślenie jak to zrobić zeby zrobić dobrze odwiodło mnie od pomysłu. Teraz jednak jak juz stoję z boku i to "nie mój problem" ;)myslę, ze jesli izolacja ściany jest duża np 20 cm styropianu, to i kaseta i ocieplenie się zmieszczą. Fakt, ze będzie mniej tego oceplenia niż na reszcie ściany, ale wydaje mi się, ze i tak wystarczająco, zeby móc spełniać conajmniej warunki techniczne dla ściany

Okna mam montowane na taśmach, a styropian z zewnątrz nachodzi dodatkowo ze 1.5-2 cm na ramę okienną. Wydaje mi się, ze daje to bardzo dobrą szczelność...przynajmniej narazie

Cześć 78mysz! :) Kurcze...mnie akurat rolety zewnętrzne się podobają i od początku byliśmy zdecydowani by je zrobić. Praktycznie te rolety byłyby nam potrzebne tylko po to, by ochronić się przed słońcem i ewentualnym ciekawskim okiem sąsiadów (to dotyczy okien z frontu domu). Teraz natomiast mam wątpliwości. :D Wszystko przez te nieszczęsne wyliczenia w OZC. Wychodzi na to, że kasę, którą moglibyśmy wydać na rolety (a bralibyśmy wtedy rolety z napędami) możnaby dołożyć do montażu okien i zrobić go w warstwie ocieplenia. Wtedy rolety już odpadają, bo ukryć się ich już nie da. Mój małżonek twierdzi, że on na dzień dzisiejszy woli te 10 tyś. wydać na montaż w ociepleniu niż na rolety. Ja już sama nie wiem, bo jakaś ochrona przed słońcem musi być...Rolety wewnętrzne? Teraz mam w sumie...ale wolałabym by nic nie było do okna przylepianego ;) I taki oto mam zgryz. Na szczęście mamy czas na przetrawienie tego tematu.

oj Elliku, wybór nie jest taki trudny.Jak Ci sie podobają rolety to bierz i się nie zastanawiaj. Ja od zasłaniania przed słońcem mam zasłony, ale mam coś jeszcze. mianowicie przygotowałam sobie pod elewacją haki na prowadnice do żaluzji suwanych zewnętrzynych- oczywiście bez napędu, ale ja przed słońcem muszę się chronić tylko na zachodzie w sumie. Nadmiar kasy wolałabym wydać na rekuperację

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Z okazji Świąt, które już tuż, tuż za rogiem życzę serdecznie i z całego serca utonięcia w atmosferze rodzinnej radości, ciepła, spokoju, wytchnienia od codzienności, marzeń, zapachów i smaków.... jednym słowem czerpania pełnymi garściami z magii Bożego Narodzenia.

http://lh5.ggpht.com/_A0A2CO3ZnuI/TRRF0xtF8aI/AAAAAAAAAuQ/OpanAHdhavM/s720/DSC02708.JPG