ellik 18.03.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 salik, doooobra...nie wiem na jakiej głębokości jest ta woda. Przyznaje się Ale wiem, że na pewno sąsiad nie zrobił piwnicy, bo przy kopaniu wyszła mu woda. Generalnie nikt nie ma piwnic z tego powodu właśnie. Więc woda jest wysoko....skoro się pojawia? Jak z tą głębokością to trudno powiedzieć, nie znam się na tym i nie wiem za bardzo jak się to mierzy. Wydawało mi się, że woda jest niżej (właśnie to 4-6m, ale to sobie strzeliłam) i że przy kopaniu zwyczajnie przebija...ale to takie moje gdybanie, więc chętnie posłucham jak jest naprawdę Sąsiedzi mają na przykład studnie i wystarczyły im wbijane - więc to też świadczy o tym, że woda jest wysoko. My już PnB mamy (teraz składamy tylko projekt zamienny) i dostaliśmy je bez tych badań. Widocznie co Starostwo to inne zwyczaje. A co do kopania - dlatego myślałam o tym by dół pod GWC wykopać już przy okazji kopania fundamentów, by 2 razy nie ryć w ziemi. Tylko, że chyba w takim wypadku musiałabym już na etapie fundamentów podjąć decyzję co i gdzie i podpisać umowę. I tak na etapie fundamentów musiałabym wiedzieć gdzie zrobić przepust. Rozmawiałam z panem od wentylacji i powiedział, że oni gwarantują stałość ceny ofertowej na okres 12 m-cy od podpisania umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.03.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 No to jak przy kopaniu fundamentów była woda, to faktycznie jest wysoko i pozostaje Ci tylko glikolowe.Co zaś do robienia GWC w trakcie robienia fundamentów - przepust pod fundamentami możesz sobie zostawić 'na zaś' (my tak mamy, właśnie do GWC, którego ostatecznie chyba w końcu nie zrobimy), natomiast uważaj na układanie GWC przy fundamentach.Pamiętaj że GWC idzie głębiej niż fundamenty i kopiąc przy fundamentach - osłabisz znacząco nośność gruntu w tym miejscu.Dlatego lepiej jest wyciągnąć GWC gdzieś dalej - normalnie i tak trzeba z reguły położyć 100-150m rury fi25 albo fi32...A na ile Ci wycenili to GWC glikolowe, z robocizną (zakładam że koparka po Twojej stronie) i jakim urządzeniem do GWC (nagrzewnicą)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 18.03.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ale się dzieje:)Ellik czego Ty się boisz, robisz taki reaserch przed rozpoczęciem budowy, że zanim zaczniesz będziesz miała wszystko w małym palcu. Ja bym jednak te badania geotechniczne zrobiła (u mnie zrobione za późno narobiły sporo zamieszani). Mój geotechnik brał 80 zl za metr odwiertu, więc cena badania zależała od ilości i głębokości odwiertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 18.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Wreszcie weekend, więc znalazłam czeas, zeby wpaść z rewizytą i bardzo się cieszę, bo wygląda na to, że budowanie rozpoczniemy w podobnym czasie. Ja dopiero czekam na zmiany do mojego projektu i PNB i za kilka tygodni składamy nowy wniosek. Ja już nie mogę się doczekać rozpoczęcia budowy, o jej zakończeniu nie wspominając! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 18.03.2011 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 salik, Wymiennik Comfofond 350 L, koszt całkowity GWC 12 900 netto. Koparka po mojej stronie, dlatego wolałabym chyba kopać raz a porządnie. A nie mówiłam, że jesteś kopalnią wiedzy? Mówisz rzeczy, które wydawało by się że są oczywiste, ale one STAJĄ się BARDZIEJ OCZYWISTE gdy ktoś je głośno wypowie myszonik, no tak...PALE. Wiesz, ja poprzez ten mój research oswajam mój strach, hi hi... Ale co jest pozytywne w poniedziałek podobno mam mieć wycenę od Pana Majstra (drugi nasz faworyt) więc może będzie kolejny kroczek do przodu. ewanz, witaj Mam nadzieję, że u Ciebie projektant się spręży i wszystko pójdzie w miarę sprawnie! Wiesz, dom buduje się na lata i wychodzę z załozenia, że jeśli ma się wątpliwości...to lepiej zmienić niż potem żałować przez długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 19.03.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Wow, ale zajęcie na sobotni poranek! Mój uśpiony mózg się zlasował kompetnie. elliku, jeśli to nie tajemnica - czy Ty masz jakieś wykształcenie techniczne?Bo dla mnie te wyliczenia to jakaś czarna magia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 19.03.2011 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Hej Myszko, witam sobotnio Nieee...kompletnie nie, jestem ekonomistą Ale tak wyszło, że pracuję od pewnego czasu z samymi inżynierami a przy liczeniu niektórych pomieszczeń i ich kubatury pomagał mi mąż...lukarna to porażka! Myszko, Wy nie robicie/robiliście rolet zew....a czym będziecie zasłaniać okna? Potrzebuję kurcze inspiracji... bo jak na razie dużym plusem rolet zew. jest dla mnie to, że będę mieć większe pole manewru przy aranżacji okien. A mój mąż ma prawie że obsesję na punkcie bycia obserwowanym przez wścibskich sąsiadów (pół życia mieszkał na parterze) i koniecznie MUSI mieć zasłonięte okna wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 20.03.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Ależ ja mam rolety:) Tylko one są sterowane tylko elektronicznie, więc dopóki nie podłączę prądu nie mogę ich opuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 20.03.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Ależ ja mam rolety:) Tylko one są sterowane tylko elektronicznie, więc dopóki nie podłączę prądu nie mogę ich opuścić. Znaczy nie masz żadnej możliwości obejścia elektroniki? To niedobrze. Ostatnio był głośny przypadek związany z podpaleniami pod Krakowem, kiedy mieszkańcy nie mogli podnieść rolet w związku z brakiem prądu i prawie się spalili we własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 21.03.2011 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 myszonik, patrz, a ja byłam święcie przekonana, że nie macie rolet Ale już mam koncepcję na bezroletowe okno w kuchni, które mi najbardziej sen z powiek spędzało, więc jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.03.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 No nie mam... zastanawiałam się nawet po tych podpaleniach jakby to było u mnie, ale też nie zamierzam raczej wszystkich rolet na raz w całym domu zamykać kiedy jestem w środku, bo po co? A jak się robi takie obejście? I kto to robi? Instalator od elektryki? Muszę go zapytać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.03.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Obejście w sensie mechanizmu mechanicznego przynajmniej na jednym-dwóch oknach.To był tylko przykład, jasne że takie coś się rzadko zdarza ale nam sprzedawcy rolet też mówili żeby zrobić chociaż 2-3 punkty w domu, gdzie będzie można podnieść rolety ręcznie (np. kiedy nie będzie prądu w domu).Zresztą brak takich mechanizmów, to jest ponoć właśnie najczęstszy błąd przy montażu bram garażowych i bram wjazdowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.03.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Kurczę, a mi w salonie okiennym nic o tym nie powiedzieli, że tak można... ja to w ogóle wpadłam na temat już po montażu.Dziwne, bo we wszelkich innych kwestiach byli pomocni i rzeczowi w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 25.03.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Witam , widzę,że przygotowania do budowy idą pełną parą ).Kurcze trochę dużo tych ekip na wyceny miałaś,hahah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.03.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 barto307cc - zerknąłem na Twój dziennik i się przeraziłem ile pracy nas jeszcze czeka i jakim cudem to zrobić w 9 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 25.03.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 barto307cc, witam serdecznie! A najlepsze jest to, że wszyscy z polecenia I jak tu nie dostać oczopląsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 28.03.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 barto307cc - zerknąłem na Twój dziennik i się przeraziłem ile pracy nas jeszcze czeka i jakim cudem to zrobić w 9 miesięcy Ano trochę pracy jest jeszcze przed Wami(bo przejrzałam Wasz dziennik),ale jak już jedna ekipa zacznie to idzie to błyskawicznie. Trzeba tylko dobrze logistycznie zorganizować to ,żeby jedna ekipa nie chodziła po głowie drugiej,ani żeby nie było przestojów ze na coś lub na kogoś trzeba czekać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 12.04.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Też mamy kredyt w euro w dnb nordzie:) Był bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o warunki...Co do transz to nie wiem czy przejdzie w taki sposób jak to zaplanowałaś, bo jeszcze są wymagania (we wstępnej decyzji kredytowej) co do procentowego udziału poszczególnych transz, np., że pierwsza nie mniej niż 20% kredytu,a ostatnia nie więcej niż 15%, a żadna nie więcej niż 40%. Te liczby w tej chwili wymyśliłam, ale takie ograniczenia są, więc nie możesz mieć jednej transzy bardzo małej (np. na stan zero), a drugiej bardzo dużej (np. na wykończeniówkę). To bardzo komplikuje proces tworzenia kosztorysu i harmonogramu, ale tak niestety jest.Co do materiałów to może jako pierwszą transzę weź na cały SSO i będziesz mogła od razu całe materiały kupić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 13.04.2011 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Hej Myszonik Co do transz to dostałam takie info: Jeżeli chodzi o kredyt transzowany to nie mniej niż 4 transze Pierwsza transza nie większa niż 25% Druga transza nie większa niż 60% Ostatnia transza nie mniejsza niż 10% nie większa niż 15% Nie mogę więc kurczę sobie pierwszej transzy wziąć na SSO (choć tak byłoby najbardziej sensownie) bo nie starcza a i tak wychodzi mi to strasznie dziwnie - na ściany nadziemia+strop nie starcza, a same ściany - niby starcza, ale bez sensu, bo z czego zrobię strop? Przecież on wypada jakby w środku ścian. Ostatnia transza jest w ogóle bez sensu, bo strasznie mała -więc taka nie wiadomo na co. A powiedz mi - te daty zakończenia w harmonogramie wypisywałaś jakoś bardzo dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 13.04.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 ellik - wpisz daty zakończenia maksymalne możliwe w danym banku (z reguły 2 lata).Nikt Ci nie zabroni zakończyć wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts