boguslawskia 10.07.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Witam, Mam młody trawnik Ostatnio zauważyłem w nim bardzo dużą ilość chwastów "płożących" się w trawie. Nie widać ich z góry dopiero gdy się przegrabi źdźbła to widać to zielsko i można je wyrwać. Wyrwałem tego już kilka czubatych wiader i stwierdzam, że jest to syzyfowa praca ponieważ oczyściłem kilkanaście m2. Proszę Was o pomoc czym zwalczyć te chwasty. Odpowiedzi typu "kosić, kosić, kosić" proszę sobie darować zielsko jest poniżej linii koszenia. Trawnik jest: 1. Regularnie podlewany (automat). Ziemie jest wilgotna na około 10cm. 2. Regularnie koszony na około 4-5cm. 3. Nawieziony SUBSTRALEM "Do siewu nasion". Załączam zdjęcia problemu. Zdjęcie 1 - zielsko w trawniku, wygrabione aby było widoczne. Zdjęcie 2 i 3 - zdjęcie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 11.07.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Może zastanowić się nad nawozem połączonym z środkiem do zwalczania chwastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 11.07.2010 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Problem to: Rdest ptasi, Polygonum aviculare L.Zwalcza się go i inne dwuliscienne BOFIX 260EC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wxm 12.07.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 A ja polecam Fernando. Koś go niżej i częściej.Z opryskiem uważaj bo jest teraz za gorąco (słabo zadziała na chwaściory a trawkę przypali) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 13.07.2010 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Wiem,Pryskać będę za około miesiąc. Trawa musi się wzmocnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nagietka_a 13.07.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Wiem, że chwasty jedoroczne najlepiej usuwać ręcznie W każdym razie nie można dopuścić do tego aby zakwitły i wykształciły nasiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 13.07.2010 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Hmm, Wiesz jakoś sobie nie wyobrażam ręcznie wyrywać zielsko z 600m trawnika. Ten czas można spędzić inaczej Próbowałem i po całodniowej walce może wyrwałem zielsko z 20-30m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts