taylor1 10.07.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 1.humus zdjęty, stoją już ściany fundamentowe, ale wewnątrz jest ziemia zwykopu fundamentu - czy można ją rozplantować,ubić i na tym zasypywać? 2.po jakim czasie od wylania można zasypywać i ubijać,jeśli ściana wylana zbetonu ma ok 1,20wys, żeby to nie popękało? i po ilu dniach można rozebrać cały szalunek?na ten temat zdania na budowie są podzielone:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.07.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 W tych temperaturach to po dobie mozesz rozebrac szalunek ze ściany. Jeżeli ziemia z wykopu to nie glina to mozesz jej uzyc jako wypenienia. Zeby nie pekało to zasypuje sie równocześnie środek i zewnątąrz. Beton osiaga wytrzymalosc po 28 dniach ale nie grarantuje to ze jak wjedzisz skoczkeim to nie peknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 11.07.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 A ja bym ziemię wewnątrz zastąpiła piaskiem, po pierwsze dlatego, że w ziemi są grzyby, nasiona roślin etc., po drugie - piasek jest tańszy a humus zawsze przyda się na trawnik wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.07.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 A ja bym ziemię wewnątrz zastąpiła piaskiem, po pierwsze dlatego, że w ziemi są grzyby, nasiona roślin etc., po drugie - piasek jest tańszy a humus zawsze przyda się na trawnik wokół domu. Ale pisal autor ze humus zdjęty, wiec to chyba chodzi o to co pod humusem zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taylor1 12.07.2010 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 to nie humus, tylko ziemia z kopania ław, więc chyba grzybów nie ma:)zasypywać równocześnie z zewnątrz, tzn obsypać ziemią fundament?może i głupie pytanie, ale o zasypywaniu z zewnątrz pojęcia nie mam bladego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts