tomek_glw 10.07.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 (edytowane) Witam, tak sobie myślałem zamontować system solarny, no bo przy dotacji 45% już by się opłaciło itd, aż poczytałem sobie wątek o "dotacjach" ale dla banków a nie dla nas. Faktycznie trochę się odechciewa. Natomiast nasunęła i się następująca myśl, tylko proszę się nie naśmiewać tylko napisać co myślicie: Mój dach ma mieć ok 300m kw powierzchni. Gdyby np. na południowej połowie dachu, czyli na ok 100-150m kw. ułożyć czarną rurę powiedzmy średn. 2cm (byłaby praktycznie niewidoczna, a jeśli to tylko z części ogrodowej) byłaby ułożona mniej więcej tak jak kolektor poziomy pompy ciepła - tak, żeby weszło jej ze 200-300 m bieżących, czy w słoneczne dni nie dałoby to podobnej ilości ciepła jak 'prawdziwy' kolektor o powierzchni ok 5m kw? Działałoby to na zwykłej wodzie i tylko w lecie oczywiście, jakaś pompka i do wężownicy zasobnika albo nawet wprost do kranu! Jeśli dobrze liczę objętość wody w rurce fi 2cm o dł 300m to jakieś 0,37 m sześciennego? Zgadza się? Więcej nawet niż zasobnik! To wszystko ładnie podgrzałoby się od słońca, tylko pewnie szybko by ostygło wieczorem, więc może przez zasobnik. Takie rozważania Dajcie znać Pozdrawiam! Edytowane 10 Lipca 2010 przez tomek_glw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.07.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Było już na forum, przejrzyj tamten wątek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?118381-Kolektor-s%C5%82oneczny-economic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 11.07.2010 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Dzięki! Tak sobie myślałem, że albo mój pomysł jest całkiem do kitu albo ktoś już dawno to zrobił W jednym z wątków układają białe rurki pod dachówką, czy nie lepiej czarne na zewnątrz powierzchni dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.07.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Z punktu widzenia wymiany ciepła to raczej czarne na dachówce będą lepsze, ale tym sposobem załatwisz sobie problem ze spływaniem śniegu z dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp3s 15.08.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 J atak trochę bym sie martwił o wytrzymałość mechaniczną. Latem może być grad, zima -20. Inna spraw to, że np latem wyjedziesz na wakacje i zapomnisz spóścić wody z instalacji... - największa bolaczka kolektorowców.Jak juz to na pewno przez wymienik, bo temperatura bedzie bardzo niestabilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts