rademenez 06.05.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 na chwilę obecną mogę powiedzieć jakie wyceny dostaliśmy. Najkorzystniejsza oferta na wiązary to 18.000 netto (cena mocna targowana) Przy czym rezygnujemy z zadaszenia nad tarasem - belki podtrzymujące konstrukcje (te od ziemi do dachu) są drogie. Jeżeli dach byłby zrealizowany w oparciu o więźbę dachową to 14.000 netto z montażem. jednak potrzeba wówczas mieć strop nad parterem. Dlatego trzeba policzyć co się bardziej opłaca wiązary + sufit podwieszany czy więźba i strop betonowy. My bierzemy więźbę bo mamy korzystną ofertę na strop (kompletny za około 11.000 zł) ale przypuszczam że gdyby strop byłby droższy to wówczas były by wiązary. Bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 07.05.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) Dzisiaj została wbita pierwsza łopata na naszej budowie Sam jestem ciekaw jak to pójdzie. Zdjęcie wrzucę wieczorkiem. Edytowane 7 Maja 2012 przez irasos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gba 08.05.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 gratulujemy!! i powodzenia oczywiście czekamy na zdjęcia wraz z postępami prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 08.05.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dzisiaj pierwsza załamka Wykopano ławy wczoraj do 18tej. Do ciemności byłem na działce i było ok. Dzisiaj rano ja do pracy bez zaglądania na budowę a tu telefon "Panie woda wyszła" ja się pytam ile ? "tak z 15 cm" o mało nie zemdlałem. Telefon do kierownika co robić, panika, strach a później załamka. Woda wypompowana koło 16tej. Dopiero wróciłem z działki i jest ok. Jutro wziąłem wolne w pracy i od rana jadę zobaczyć co tam się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gba 09.05.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 nie robiliście badań gruntu ?? Są to dodatkowe koszta ale wiemy, że woda nie ma prawa nam podejść na działce. Teraz to już po ptokach ale mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z Waszymi planami. I nie załamuj się, jak juz wody nie będzie to wszystko pójdzie z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 09.05.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 (edytowane) Walka z woda zakończona. Od 6.00 na budowie i problem znaleziony. Na tym terenie gdzie jest nasza działka są założone dreny i podczas uzbrajania terenu w Gaz firma która to robiła przerwała jeden z nich i akurat ten który biegnie najbliżej naszego domu i on jak poczuł miejsce w wykopie pod ławę to wypuścił z siebie wodę do wykopu. Po zespoleniu tego drenu woda przestała nachodzić, mam nadzieję że tak będzie. Na razie wykop jest suchy po ponownym wypompowaniu z rana wody. Zobaczę wieczorem co i jak. Jest OK. Wody ani śladu Edytowane 9 Maja 2012 przez irasos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 12.05.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) Dziś etap ława zakończony Oczywiście nie obyło się bez wpadki zamówiłem za dużo betonu o jakieś dwa metry stąd mała kupka w domku. Edytowane 12 Maja 2012 przez irasos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebek2221 13.05.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam! Irasos ile zamówiłeś betonu b 20 na fundamenty murarz obliczył mi 12 m sześciennych , my zaczynamy w sierpniu teraz czekamy na pozwolenie zaraz pózniej kredyt Pozdrawiam P.S Liczę na dalsze fotki z postepu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 14.05.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Ja mam garaż dodatkowo i razem z ławami pod słupy miało być 14 m3. Po policzeniu betonu przyszła wycena dachu w którym projektant powiedział że można zrezygnować ze słupów które są z przodu i z tyłu i po rozmowie z kierownikiem i murarzami stwierdziłem że ich nie robię. Nie odliczyłem tego przy zamawianiu betonu i wyszedł klops. Po prostu zapomniałem. Dalsze fotki będą albo tu albo w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 14.05.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 ja wylałem 18m3 ale u mnie projektant ze względu na piwnicę i spadek ternu poszerzył ławy do 70cm + dodał w środku ścianę nośną. eh, na każdym kroku widzę że działka ze spadem to większe koszta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 14.05.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 (edytowane) Ja lałem równo z gruntem jakbym miał jakieś szalunki to nalał bym to na wierzch zamiast wylewać na zmarnowanie no ale już po ptokach. Dzisiaj dostałem wyceny wiązarów.1. Burkietowicz Odolanów - 24000 zł netto2. Konstrukcyjny Z Rydzyny - 20700 zł netto3. Inter Lers z Kłecka - 21300 zł netto W każdej z ofert jest coś dodatkowo w innej zaś nie ma czegoś co ma poprzednia. Ogólnie jest tak że najlepiej wygląda oferta z Rydzyny bo jest tam kilka rzeczy w gratisie m.in. murłaty, wzmocnienie wiązarów w części środkowej z możliwością wykorzystania poddasza jako stryszek i wiązary gęściej niż w projekcie, są tam co metr a oni proponują co 87 cm. Inter Lers chce kotwić wiązar bezpośrednio do wieńca i cenę dają do negocjacji.Będę przez weekend myślał i w poniedziałek rozstrzygnę która wybrać. Edytowane 18 Maja 2012 przez irasos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rademenez 20.05.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witam!. Otrzymałem ofertę na dach wiązarowy z firmy "Complex"(pomorskie) Konstrukcja dachowa + transport 17450 PLN + 620 PLN za impregnację i 3350 PLN za montaż przez ekipę z tej firmy gdy się na nią zdecyduję. Oczywiście netto. Wydaje mi się, iż jest to dobra oferta zważając na fakt, iż nie będzie stropu. W dachu wygospodarowano 15 metrowe pomieszczenie. Pozdrawiam. Ps szerokość dachu 1080 długość 1515 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 20.05.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Do ludzi którzy zbudowali Z69, jakie źródło ogrzewania wybraliście i ile zapłaciliście za prace instalacyjne ?? Ja wybrałem ogrzewanie gazowe i moja pierwsza wycena od jedynego instalatora brzmi 32 tys. razem z piecem (Vaillant ecoTEC z zasobnikiem) i materiałami (ogrzewanie podłogowe, salon, kuchnia, łazienka i hol). Instalator namawia mnie na podłogówkę przy tym piecu twierdząc że to najlepsze rozwiązanie. Jestem zdecydowany na ogrzewanie gazem tylko nie wiem jeszcze jaki piec, co wybrać aby było dobrze ? Dzisiaj pogadałem z człowiekiem który ma dom o podobnym metrażu i namawiał mnie na piec Saunier Duval stojący z wbudowanym zasobnikiem. Decyzję o instalacji zostawiam sobie na przyszły rok bo w tym roku nie mam zamiaru się wprowadzać ale mam coraz większy mętlik w głowie. Ludzie pomocy proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAN 21.05.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 ja mam ogrzewanie gazowe , tak jak Ty planujesz. Tylko ta cena trochę zawysoka. Mnie z piecem wyszło 16500. Podłogówka salon, kuchnia przedpokoje, wc, łazienka. Jeszcze nie płaciłem bo montowali mi to w lutym , marcu. Piec mam Vailant eco tech 180 z zasobnikiem. Rozpoznając cenę inst to była ekipa za 20000 k. Zaznaczam że instalację wod-kan robił mi ktoś inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 21.05.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Ta cena 32 tyś jest za cały wod-kan i całe ogrzewanie wraz z materiałem i piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAN 21.05.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Jak dla mnie drogo. Ja bym szukał dalej . Mi sumarycznie wyszlo 23 tyś z robotą i materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 28.05.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Dziś po dwóch tygodniach przerwy pojawiła się ekipa (mieli być w zeszły poniedziałek ) i po pierwszym dniu murowania bloczków postępy wyglądają tak. Dzisiaj dostałem wycenę od dekarza na pokrycie dachu. Membrana, dachówka ceramiczna Nelskamp brąz mat, rynny i takie tam 30 tyś towar i 12 tyś robocizna razem 42 tyś Nie wiem czy dużo czy mało ale razem z gotowymi wiązarami robi się 62 tyś Edytowane 29 Maja 2012 przez irasos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebek2221 29.05.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam! Jak dla mnie to trochę drogo, licząc samą dachówkę dobrej klasy wraz z rynnami łatami opierzeniem folia mysle że 20 tyś powinno starczyć a koszty robocizny tez maja dość duze! A ile wycenił ci robocizny murarz ze wszystkim? Ja mam ofertę na 2300 zł za całość wraz z wylaniem tarasów! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebek2221 29.05.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Jeszcze jedno architekt adaptujacy mi projekt do działki stwierdził że projekt z pracowni Z500 jes lekko mówiąc bardzo niedokładny , brakuje wielu parametrów, poza tym nie wiem czy zauwazyliscie ale dach posiada dwa spady 30 stopni i dwa spady na kopertach 35 stopni co według niego nie wyglada zbyt estetycznie po wykonaniu nie mówiąc o kłopotach przy wykonaniu czy połozeniu dachówki. Dlatego zmieniłem spad na dwóch kopertach równiez na 30 stopni co zmniejszyło automatycznie długośc kalenicy! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 29.05.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 (edytowane) Mi murarze wycenili robociznę na 22 tyś razem z tarasami, ściankami działowymi itp ogólnie kompleks. Dodam że mam wersję z garażem. Zgadzam się że w projekcie brakuje wielu parametrów i że dach ma dziwne spadki ale nie zrobiłem zmian bo stwierdziłem że nie powinno być źle a zresztą moja pracownia adaptująca projekt była pożal się Boże, o cokolwiek się pytałem to mówili "dowiemy się i zadzwonimy". Z brakami w projekcie trzeba sobie jakoś radzić a ja mam doskonałą pomoc w moim Kierowniku budowy, ma zawsze dla mnie czas i wiele rzeczy mi podpowiada. Wracając do budowy to dziś drugi dzień murowania bloczków to zapraszam do dziennika tam są fotki. Stan na dziś po zalaniu wieńca na bloczkach zgodnie z zaleceniami mojego kierownika, wiem że może trochę przesadza ale koszty wieńca nie są duże. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez irasos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts