Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oto przedstawiam stan na dziś i melduje że fundament zakończony.

Prace wykonane to:

- wykop

- zbrojenie i zalanie 13 m3 betonu

- murowanie bloczków 8 warstw po 147 sztuk na warstwę i wylanie wieńca na górnej warstwie

- dysperbit 160 kg

- zasypanie i zagęszczenie 190 ton piasku

- ocieplenie styropianem 10 cm.

Pozostało obsypanie w około ale piasek i koparka już zapłacone. Kwota która wyszła to 31 tyś zł.

stan 0 (2).jpg

stan 0 (1).jpg

stan 0.jpg

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

31 tyś to kwota razem z robocizną, sama robocizna to 7,5 tyś. Ogólnie w miarę możliwości zamawiajcie towar na styk albo żeby troszkę zabrakło, lepiej później trochę domówić lub dowieźć samemu niż miałoby zostać i nie wiadomo co z nadwyżką zrobić, no i nie do końca wierzcie w wyliczenia murarza i to co podaje przeliczajcie jeszcze raz samemu, to bardzo prosta matematyka. Druga zasada to taka że nie da się zaplanować kosztów, zawsze coś wychodzi w trakcie. Powiem wam że budowa domku to jest fajna sprawa :) Siwe włosy murowane :) Edytowane przez irasos

zetka.jpg :lol2:

A my zaczęliśmy równo 2 tyg. temu kopać fundamenty, po drodze mieliśmy 2 dni opóźnienia w robocie, ale jak widać chłopaki idą jak burza. Oczywiście nie obyło się bez problemików- zmiana ekipy budowlanej, niedokładnie wylany chudziak a potem drapany oraz ytong kupiony mieliśmy już we wrześniu a jak go teraz otworzyliśmy to okazało się, że to jakiś chyba drugi gatunek bo sam kierownik budowy powiedział, że nigdy tak krzywego ytonga nie widział :mad: Dosłownie jeden od drugiego odstaje ok,05 cm. Ale ważne to się nie załamywać i iść do przodu :wave:

Edytowane przez jolus221

Masz Ytonga z Piły a konkretnie ze Stobna ?? Nasze bloczki są też krzywe ale nie o 0,5 cm, jest tak mniej więcej o 0,2 - 0,1 cm. Majster budujący twierdzi że pierwszy raz widzi tak krzywy Ytong. Prawdopodobnie era Ytonga się kończy jeśli chodzi o dokładność. Ponoć zakład w Stobnie zaczął robić fuszerkę.

Dziś moja ekipa położyła cztery warstwy, kładą równo i szlifują dość ostro aby niwelować nierówności, jakoś sobie poradzą, tak mówią. Podnosze poziom okien na pięć warstw Ytong, Pięć warstw to 100 cm, chce dać 16 cm styropianu na posadzkę, po dodaniu chudziaka 8 cm na posadzkę około 5 cm zostanie mi 95 cm gdyż chudziak będę miał niżej od poziomu bloczków o 17 cm. Tak sobie to wykombinowałem :)

Oto fotki z dzisiaj

2 dzień godz 11 ta.jpg

2 dzień garaż.jpg

2 dzień garaż tył.jpg

2 dzień taras.jpg

2 dzień wejście.jpg

a tak wygląda po 2 dniach:)

2012-07-03 15.22.01.jpg2012-07-03 15.26.07.jpg

Z jednej strony się cieszę, że już są:) Ze jedna ściana już jest, ale w głowie mam mętlik przez to że rozważamy możliwość zrobienia stropu nad parterem i dochodzę do wniosku ze nie ma idealnego rozwiązania bo albo będzie drogo albo będzie kiepsko wyglądać albo będzie nie praktycznie....

Tak na zachętę dam trzy fotki

postępy.jpg

wieńce od ogrodu.jpg

kanaliza łazienka.jpg

A teraz jak ktoś chce to zapraszam do mojego dziennika, tam więcej zdjęć. Ogólnie dokonałem wpłaty pierwszej transzy za dach, wybrałem wiązary z firmy Konstrukcyjny.pl. Cena to 19700 zł netto, co ma być to będzie. Będę dawał pełne deskowanie plus papa i tak na razie zostanie.

Jeśli chodzi koszty to podam je po rozliczeniu się z majstrem i po uzupełnieniu kosztów ale na tą chwilę najdroższy wydaje się fundament.

Edytowane przez irasos

Coś cisza w temacie więc znowu na zachętę parę zdjęć, pozostałe w moim dzienniku. W poniedziałek ma przyjechać dach więc będzie co oglądać,]

jak na razie to nasza budowa wygląda tak że, mamy ściany z wieńcem, taras nie dokończony :), chudziak w domku i w garażu, rozpoczęte murowanie wejścia do domku i wyjścia z garażu. Przyjechał tez komin.

DSC_0096.jpg

DSC_0103.jpg

DSC_0101.jpg

Mam tylko jeden problem na jakiej wysokości dać wejście w komin kominka bądź kozy. Mówią że wyżej niż 160 cm będzie ok. Jak wy macie ?