Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okna mam zamówione będę między 20-tym a 26-tym września, Okna Amberline na profilu Veka okucia Winkhaus, system dwuszybowy, kolor dwustronny orzech.

Do IRASOS. Witam. Gratuluję postępów. Mam pytanie-jakie zrobiłeś wymiary okien ponieważ ja mam okna w rozmiarach 180x150 ale mam wątpliwości. Przede wszystkim co do okna kuchennego. Na pewno je zmniejszę je do 140 cm wysokości aby móc wstawić meble-będzie 90 cm od posadzki. A jak to będzie u ciebie. Będę wdzięczny za odpowiedź .Pozdrawiam!!!:rolleyes:

Edytowane przez rademenez

Zmieniliśmy wejście do pom. gospodarczego od strony sieni , przesunelismy sciankę na której miałbyć kominek zwiekszając minimalnie pom.gospodarcze po prostu zamierzamy mieć biokominek następnie dodalismy w salonie dwa okna 70 x 205 plus małe okienko w kotłowni 50 x 50 i słupy drewniane z przodu zmienilismy na betonowe o średnicy 20 cm no chyba wszystko!!!

Grzejemy gazem,grzejniki kanałowe w sypialni i salonie ,reszta jest w podłogówce ,350 to całkowity kosz z CWU

Myślę że to dobry wynik Który rok grzejesz ? bo wiadomo że pierwszy sezon będzie najdroższy.

z tego co pisałeś to masz ściana ytong 36cm + wełna 20cm?

czy stosowałeś jakieś inne rozwiązania energooszczędne? (kominek, okna 3 szybowe etc?)

3maj się

życzę jak najmilszego mieskania :()

[ATTACH=CONFIG]137087[/ATTACH]

tak jest u mnie . proszę bardzo

Fan. Wiesz jaka jest różnica w kosztach budowy domu ze stropem teriva, a w wersji oryginalnej? Bo jak sam już wspomniałeś wiąże się to ze zmianą fundamentów scian nośnych etc. Miałeś możliwość porównania wyceny z godnie z projektem a tym co zmieniłeś i zrealizowałeś ??

pozdrawiam

Witam!

styl1234.

Odnośnie technologi .

Kominek wolnostojący jest lecz jeszcze nawet nie podłączony .

Okna 3 szybowe Rehau Geneo, fundament 16 styrodur, ytong 36,5 +wełna 20 , lekki strop ocieplony 38 cm wełny , posadzka 15 styro.

Rekuperator Vallox bez gwc bez nagrzewnicy praca 24 h, - kanały ocynkowane na strychu izolowane 2x10cm wełną na przemian.

Ogrzewanie tylko gazem ziemnym c.o + c.w.u. w domu temperatura 23 st. 24h (lubimy bardzo ciepło.) pokoje u dzieci podłogówka pod panelami, wiatrołap , łazienki, kuchnia, pom gosp, korytarz podłogówka pod gresem. Salon i Sypialnia posadzka drewno lite więc grzejniki kanałowe bardzo przewymiarowane na parametry 45/35 (więc duże )ale okna duże więc ok. Cwu też dużo idzie ciepłej wody + cyrkulacja . Cenimy sobie komfort i wygodę więc na pewno z kosztami dało by się zejść .

Rachunek za 2 m-c największy jaki był to 687 zł. czyli założyliśmy ,że 350 zł na miesiąc realnie jest trochę mniej . W tym roku będzie mniej bo teraz mamy taryfe w-3 bo nie wierzyli ,że nie zużyjemy 1200m3 gazu na rok , więc wtym roku będziemy mieli taryfe w-2 więc oszczędności ok 30 zł. na m-c jeszcze będą.

My Jesteśmy mega zdowoleni.

Pozdrawiamy.