Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ok dzięki Obeliksss

a zasobnik na CWU jak duży zamontowałeś ?

generalnie masz rozwiązania bardzo podobne do moich rozmyśleń:) Też skłaniam się do bloczków typu Ytong-Solbet 36cm plus wełna 20cm oraz okna 3 szybowe (ciekaw jestem jaka to jest różnica cenowa-pewnie dość spora). Wiem że chce mieć raz wydane pieniądze (jak będę je miał haha) i cieszyć się tanim domem w użytkowaniu.

piszesz o reku i wentylacji . Jakie kanały zastosowałeś średnica i przekrój ? Gdzie założyłeś czerpnie ? Myślałeś o pompie ciepła?

BTW reku to też dobre rozwiązanie jak masz właśnie kominek:)

Edytowane przez sly1234

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

styl1234

Wentylacja z odzyskiem ciepła w niczym nie przeszkadza jeśli ,chodzi o kominek .Wentylacja zapewnia odpowiedni komfort w domu więc tak to traktuję.

Kominek tylko dla zabawy 2 razy w roku (nie chce sobie robić kotłowni w salonie).

Kocioł typu lodówka zasobnik 100l. w zupełności wystarczający . (Nawet przy dużym zapotrzebowaniu na wodę)

Pompa Ciepła w przypadku gdy mamy gaz ziemny i takie koszty eksploatacji ,całkowicie nieopłacalna inwestycja (zwrot chyba ze 100L. ;-) )ale nie ukrywam ,że rozważaliśmy PC gdyż na początku sprawa przyłącza gazowego do Naszego gniazdka ;) stała pod znakiem zapytanie\a lecz gazownia się zlitowała i położyli 100mb gazociągu, ponieważ dalej są działki budowlane niezabudowane więc kiedyś tam im się zwróci. I tym oto sprawa naszego generatora ciepełka domowego sama się rozwiązała.

Pozdrawiamy.

styl1234

Wentylacja z odzyskiem ciepła w niczym nie przeszkadza jeśli ,chodzi o kominek .Wentylacja zapewnia odpowiedni komfort w domu więc tak to traktuję.

Kominek tylko dla zabawy 2 razy w roku (nie chce sobie robić kotłowni w salonie).

w sprawie kominka miałem myśl tylko taką, że w przypadku palenia w nim reku pobierze i rozprowadzi cieplo po calym domku więc nawet weekendowe palenia pomogą zaoszczędzić na gazie. To tylko tak się wydaję, ale złotówka do złotówki i rocznie będzie się co nie co :) Ja też kominek mam zamiar traktować jako gadżet ozdobę.

pozdrawiam

sly1234. Nie znam kosztów wersji oryg. Odrazu wiedziałem , że będzie poddasze użytkowe ze względu na te 102 mkw. które na c hwilę obecną wydaje się wystarczające. Odnośnie podniesienia o jeden bloczek, to chyba ukształtowanie terenu i na etapie wytyczania geodeta wspomniał a pozatym doradził mi majster- wyżej od gruntu.Ja jestem w tej materii zielony i zdałem się na wiedzę i doświadczenie fachowców. pozdrawiam i życzę wytrwałości.

ps koszty budowy podawane przez projektanta wydają się spójne ze stanem faktycznym.

sly1234. Nie znam kosztów wersji oryg. Odrazu wiedziałem , że będzie poddasze użytkowe ze względu na te 102 mkw. które na c hwilę obecną wydaje się wystarczające. Odnośnie podniesienia o jeden bloczek, to chyba ukształtowanie terenu i na etapie wytyczania geodeta wspomniał a pozatym doradził mi majster- wyżej od gruntu.Ja jestem w tej materii zielony i zdałem się na wiedzę i doświadczenie fachowców. pozdrawiam i życzę wytrwałości.

ps koszty budowy podawane przez projektanta wydają się spójne ze stanem faktycznym.

Dzięki za wszystko. Szkoda że wcześniej nie dotarłem tutaj. Jeszcze jak byłeś na etapie budowy domku, bo z chęcią bym obejrzał to cudo!

witam wszystkich udzielajacych sie w temacie z 69.sledze to forum od dluzszego czasu ale dopiero we wrzesniu udalo mi sie ruszyc z budowa. dziekuje za wszystkie wskazowki ktore okazuja sie bezcenne.jestem na etapie stawiania murow(3 dni).projekt nieco zmieniony o strop teriva i uzytkowe poddasze.przede wszystkim zmiany dotycza formy ogrzewania.zdecydowalismy sie na eko groszek. zdaje sobie sprawe ze warunki ,,kotłowni,, sa co najmniej srednie w tym projekcie ale nie mamy innych mozliwosci na ta chwile. chcialem zapytac czy ktos korzysta z podobnego rozwiazania odnosnie pieca na eko?? i czy daje to ewentualnie zadowalajace efekty?? czy jestesmy w stanie zamieszkac i zakonczyc wszystkie prace w rok?? FAN jesli uwaznie sledzilem Twoje wpisy to Wam sie to udalo? pozdrawiam

Witam,

Jeżeli chodzi o elektrykę, to miałem propozycję 25 zł za punkt bez "białego montażu", dach kryty blachodachówką (całkowite wykonanie z materiałem) 28 500

ocieplenie (sama robocizna) 3000 zł, tynki cementowe 12 zł z metra (sama robocizna). We wtorek kończą dach, od poniedziałku wchodzą z ociepleniem (styropian 15) i wchodzi elektryk. Tynki od piątku.

Jak na razie wszystko idzie z planem kosztowym...............zobaczymy co będzie dalej.

Pozdrawiam,

Arkadiusz

Edytowane przez HarryAngel

• 2 weeks później...

u mnie układa się dachówka. ocieplenie wczoraj zostało skończone tj jeszcze bez struktury ale tą dopiero na wiosnę planujemy. od tygodnia mamy okna, instalacja gazowa do domu podciągnięta a elektrykę rozkładam sam...

jeszcze przydało by mi się kilka ciepłych dni żeby zrobić odprowadzenie wody z rynien ale jak się nie da to będzie prowizorka:P

• 3 weeks później...

Witam wszystkich po dłuższej przerwie!

Fundamenty już zakończone tak więc czekamy na wiosnę! Obecnie zastanawiamy się nad materiałem na ściany zewnętrzne, byliśmy już zdecydowani na

99% na solbet ale obecnie zainteresowały nas bardziej silikaty, dlatego chciałem zapytać czy może ktoś zbudował już swój domek z tego materiału i może przekazać swoje doświadczenia!

Pozdrawiam

slawas . a gdzie izolacja kanałów od rekuperatora ? Jeśli myślą o obłożeniu ich później styro, to powinni je ułożyć na nim. Bo będziesz miał to co słyszę u niektórych klientów " Nie używam rekuperator bo jak go uruchamiam to mi temperatura spada o 3st. w domu " :) .Kanały od reku powinny być izolowane min 10 - 15 cm . Bo jednak on chodzi 24h więc energia ma być wykorzystana a nie stracona na nieogrzewanym poddaszu. - Proszę źle tego nie odebrać . tak mi wpadło to w oko. Pozdrawiam. Edytowane przez obeliksss