Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

My będziemy się budowali kilka kilometrów od Czarnkowa, w Wielkopolsce :-)

Z tym sprzątaninem to pewnie moja żona ma podobne zdanie, a z drugiej strony "małe jest piękne"... hahaha

Obeliksss pisałeś, że wykonałeś dach wg projektu oraz, że planujesz na poddaszu zrobić miejsce na różne mniej potrzebne rzeczy.

Jak wyczytałem temat tego poddasza i jego adaptacji nawet na "strych" jest kłopotliwy ze względu na lekką konstrukcję?

Co Ty na to?

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

Właśnie dobrze mówisz obeliksss mniej sprzątania - to samo powtarza mi żona :) I co ciekawe także zwracała mi uwagę, że do P.G. powinno się wchodzić z holu, a nie z kuchni. Czyli obeliksss chcielibyście także zabudować meblami kuchennymi tą ścianę co są drzwi do P.G. czy wtedy będzie za mało miejsca w kuchni???

Naprawdę cieszę się, że możemy wymienić doświadczenia to bardzo pomocne. Wy już się budujecie i wiecie "co z czym się je".

Pozdrawiam

Witam

Nie będziemy zabudowywać tej ściany , nie chcę aby ta kuchnia była taka upchana bo jak pisałam jest to nie za duże pomieszczenie i nadmiar szafek może powodować uczucie klaustrofobiczne :) a ja wolę przestrzeń!:) trzeba będzie ograniczyć ilość talerzy itp.:) i będzie lux.

O poddaszu napisze mój Mąż bo ja tych szczegółów nie pamiętam , na pewno było kilka błędów w projekcie co do wysokości okien i konstrukcji dachu ale to jak pisałam jutro Mąż napisze

Pozdrawiam

Witam Wszystkich po dlugiej przerwie. Jestem posiadaczem tego projektu. Architekt przekonstruował dach, będzie możliwość adaptacji poddasza. Oczywiście będą stropy teriwa. Ale adaptacja poddasza to przyszłość w zależności od dzieci. Nasze zmiany dotkneły salonu, będzie dodatkowe okno ( chodzi o ścianę bez okna. Planujemy zrobić wejście do PG właśnie z wiatrołapu. Jesteśmy z Łodzi. Ruszamy w sierpniu. Wykonawca jest zajęty. Ma przed nami 2 budowy dlatego sierpień. Podobają mi się propozycje zmian dot. WC w salonie. Myślę że przesunięcie w lewo nie jest złym pomysłem. Projekt jest w lustrzanym odbiciu. pozdrawiam

Witajcie.

Właśnie obeliksss my również nie lubimy ciasnoty i w każdym domu w jakim mieszkaliśmy (bloki oraz domek na wsi) zrobiliśmy remonty i aneksy z kuchnią dla poczucia przestrzeni. Dlatego rozumiem, że nie chcecie zabudowywać trzeciej ściany w kuchni :) Wszystko jasne. My obecnie również zrezygnowaliśmy z dużej ilości talerzy, których się nie używało :)

Fan - super kolejna osoba, która pobuduje Z69 - prosimy o relacje.

U nas ciągle schody, sprawa do Sądu idzie bo sąsiad nie chce dać drogi 10-ciu osobom w tym i nam... ehhh trafi się taki jeden i nerwy szarpie...

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam po długiej nieobecności :-)

Od wczoraj jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu, wersja w lustrzanym odbiciu.

Projekt przyszedł bardzo szybko bo w 3 dni, teraz ruszamy dalej, energetyka, wodociągi, adaptacja i po pozwolenie na budowę...hm nie wiem, czy w tej kolejności.

Witaj FAN, my również umieszczamy okno na ścianie między salonem a kuchnią będzie bardzo jasno i robimy wejście do PG z wiatrołapu, więc to chyba dobre pomysły.

Też rozwazaliśmy przeprojektowanie stropu, ale ostatecznie zostawiamy tak jak jest w projekcie.

Obeliksss jak tam posuwają się u Was prace, coraz bliżej końca?

Pozdrawiamy serdecznie.

witam,

Nie planujemy zagospodarować góry, ale dom nie jest obszerny i możliwość zorganizowania całkiem sporej powierzchni na poddaszu jest kusząca.

Fan chciałem zapytć o ten strop, czy zmiany dotyczą przekonstruowania samego stropu i dachu, czy przy tej okzazji trzeba też pokombinować z fundamentami, jakąś dodatkową ścianą nośną? Czy w porównaniu ze stropem i dachem jaki jest w standardowym projekcie ta zmiana będzie bardzo kosztowna?

Obeliksss Ty robiłeś wiązary w systemi MiTec, czy kombinowałeś, aby można było wygospodarować trochę miejsca na górze?

Miłego tygodnia, w końcu WIOSNA :-)

Witam!

Odnośnie więźby dachowej to powiem tak; My robiliśmy w systemie Mitec tylko zmieniliśmy trochę konstrukcję aby było poddasze/stryszek na graty. Odnośnie prac to kończymy właśnie hydraulikę i odkurzacz , od poniedziałku wchodzi tynkarz .

Fotka z projektu więźby gdzie dokładnie widać wygospodarowany strych .

Pozdrawiamy :)

http://images41.fotosik.pl/735/819a18f1d95e59a8med.jpg

Obelikss dzięki za info, o to chodziło, właśnie rozesłałem zapytania o koszty wykonania takiej więźby.

Od znajomych dostałem namiary na kilka ekip, które im budowały, czekam na kosztorysy.

Fan z czego planujesz budować, ja chyba wybiorę ytonga 24 + styropian minimum 15 może 20cm.

ja będę budować z pustaka UNI MaX 250/220/188. już kupiłem i czeka na swoją godzinę w hurtowni. oczywiście plus styropian. zastanawiam się czy nie dołożyć klinkier. Trzeba będzie zkalkulować koszty. Dach wstępnie na dzień dzisiejszy to 25 tyś materiał i ok 12tyś robocizna.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witamy po długiej nieobecności :)

jeszcze nie mieszkamy:( jesteśmy na etapie kończenia centralnego,6 czerwca wylewamy posadzki i wtedy ruszmy aby zdążyć na koniec sierpnia ,z racji tego że to mały domek, materiały do wykończenia są kupione i czekają więc powinniśmy ,się wyrobić

zdjęcia może wrzucimy po posadzkach lepszy efekt będzie .pozdrawiamy