Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jesteśmy z mężem w trakcie rozmyślań nad domkiem. Póki co poszukujemy działki, ale już przymierzamy się do tego projektu.

Będziemy budować się w mazowieckim. Stąd też moje pytanie:

Obeliksss- jeżeli mogę zapytać - jakie ponieśliście koszty stanu surowego zam., otw, deweloperskiego. W jakiej kwocie chcecie się zmieścić?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam;)

fundamenty zakończone. koszt to ok 28000 kółek, mury się pną. trwają przygotowania do stropów. pozdrawiam

To wydaje mi się, że bardzo dużo 28tyś za wylanie fundamentów :sick: A czy wprowadzaliście jakieś zmiany do projektu? My cały czas jesteśmy na etapie adaptacji budynku- wszędzie te papiery, papiery... :( Ja z niecierpliwością czekam na dalsze relacje i zdjęcia :yes:

Pozdrawiamy serdecznie

Dzięki FAN za zdjęcia, praca widać, że idzie w mgnieniu oka :) Życzę szybkiego zakończenia budowy i oczywiście dziel się z nami swoimi spostrzeżeniami :) Wykryłeś jakieś błędy w projekcie?

parapety są za nisko czyli wg projektu od punktu 0 do parapetu to 70 cm a meble kuchni z ikei od podlogi to 90cm.

kibelek w salonie u mnie nie wyst. tj został zrównany ze ścianą salonu powiększyło to salon więcej miejsca między , muszla na stronę od sypialnej części, ma teraz wym. 90x160, drzwi też poprzesuwane że by było symetrycznie z łazienkowymi mam na myśli te na przeciwko łaź ,wejście do kotłowni od wiatrołapu, ścianka w kuchni oddziela kuchnię od salonu ma ok 70 cm szer. i trochę mniejszych przeróbek wynikających ze zmian w fundamencie na potrzeby poddasza.

parapety są za nisko czyli wg projektu od punktu 0 do parapetu to 70 cm a meble kuchni z ikei od podlogi to 90cm.

kibelek w salonie u mnie nie wyst. tj został zrównany ze ścianą salonu powiększyło to salon więcej miejsca między , muszla na stronę od sypialnej części, ma teraz wym. 90x160, drzwi też poprzesuwane że by było symetrycznie z łazienkowymi mam na myśli te na przeciwko łaź ,wejście do kotłowni od wiatrołapu, ścianka w kuchni oddziela kuchnię od salonu ma ok 70 cm szer. i trochę mniejszych przeróbek wynikających ze zmian w fundamencie na potrzeby poddasza.

Jak dobrze jak ktoś już przetrze szlaki i można korzystać z jego doświadczenia. Dziękuje bardzo za uwagi odnośnie projektu. My również toaletę chcemy przesunąć, ale całą nie skracając jej, również drzwi do kotłowni będą od strony wiatrołapu, dodatkowo ogrzewanie będzie na paliwo stałe a nie na gaz. Co do ścianki to jestem ciekawa jak będzie się to prezentowało bo szczerze też rozważałam jej wydłużenie. A co z daszkiem nad wejściem prostujecie go czy zostaje taki z jednej strony po skosie? Pozdrawiam

moim zdaniem urokowi tego projektu przede wszystkim właśnie dodaje dach. ja bym nie zmieniał. o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli przesuniecie wc w takiej wielkości jak w planach to zapewniam że będzie ciasno w przedpokoju a ścianka dojdzie do drzwi. 160 długość jest wystarczająca.

Witam, naprawdę super domek. Jest jednym z kilku wybranych z małżonka. Mam pytanie czy ktoś może stwierdzić na rok 2011 ile szacunkowo wynosi stan surowy z zewnątrz zamknięty?

Tak szybko przerobiłem troche probem toalety wykorzystując skrawek łazienki... zamiast prysznica wanna moze tez ku temu służyć :) w głąb łazienki wchodzimy okolo metra , drzwi wiatrołapu lustrzenie na druga strone, dostajemy wtedy okolo 50cm sciany.... my chyba sie skusimy na konstrukcje szkieletową....Pozdrawiam

z69_rzut1_0.jpg

Edytowane przez ttrreebboorr

Witam. Myślę o zmianie w projekcie :-zmiana stropu

-dołożenie okna w salonie

-przesunięcie wc

-wydłużenie dachu nad tarasem

-dołożenie drzwi z tyłu garażu

-zmniejszenie okna lub usytuowanie go na bocznej ścianie garażu

Nie wiem jak właśnie z kosztami?Ile kosztuje adaptacja?i koszty tych zmian?Zadaszenie wolałabym łamane ze względu na jego wydłużenie ok. 1m.Może ktoś z Państwa się orientuje z kosztami?

Ciekawe jak tam obeliksss, pewnie lada chwila się wprowadza :)

Ewo jeżeli chodzi o adaptacje to w extradom kosztuje ok.1500zł + zmiany w projekcie np. zmiana ogrzewania ok 500zł, jeżeli chodzi o okna to do projektu wydają bezpłatne zgody na zmiany w projekcie. Reszta niestety nie wiem ile kosztuje :)

Tak,bezpłatna zgoda,ale jak robił by architekt na miejscu za każdą zmianę muszę zapłacić (oprucz ,z tego co się orientuję to za manewry ścianami działowymi nie trzeba).W wolnej chwili muszę się wybrać do biura i zapytam.żmiany z ogrzewaniem nie bedę robiła, raczej na gaz płynny,gdyż w planach jest gaz ziemny.Na paliwo stałe też rozważałam, ale szkoda mi tyłu garażu na piec no i bym musiała wychodzić na zewnątrz.A pom.gosp też mi szkoda na piec.

Ja się skusiłam na obejrzenie domku na żywo. Dziękuję "Fan" za miłe przyjęcie:))) co to 100 km,a jakie wrażenie! Bardzo mnie to utwierdziło że to jest ten dom którego szukamy z mężem.Bardzo dobrze rozplanowany wc (jest wystarczające i nie jest taki mały)a korytarz stał się bardziej przestronniejszy.Pokoje bardzo ustawne,łazienka nie taka malutka,salon - uwierzcie- po przesunięciu jest super.

pozdrawiam