Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie jest to duże pomieszczenie .Piec z podajnikiem to problem.Na tej krótszej ściance na pewno się nie zmieści ewentualnie na tej dłuższej to tak. A szkoda by było zwężać kuchni. Domek jest urzekający i jeśli bym miała mieć na eko to na pewno poszerzyłabym dom o 1m salon z kuchnią i spiżarką to automatycznie ma Pani spiżarkę o 1m szerszą i jest ok.To by było najlepsze rozwiązanie jeśli się bardzo domek podoba.

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My dostaliśmy wyliczenie z hurtowni i kształtuje się to tak:

Materiały na fundamenty, ściany nośne i działowe, kleje itp.: 13000zł

Dachówka betonowa i system rynnowy: 16000zł

Robocizna: ekipy życzą sobie od 30tyś za stan surowy zamknięty do 37 tyś z elewacją

Jeszcze nie wiemy ile więźba dachowa wyniesie.

Obliczenie robione było na wykorzystanie Ytongu, ale my zdecdujemy się raczej na beton H+H ma takie same parametry, ale jest trochę większy i trochę tańszy.

Ku naszej radości domek jest raczej tani w budowie :)

wyliczenia nie z hurtowni trzeba brać a z wyliczeń wykonawcy. Hurtownia chce sprzedać jak najwięcej. te ekipy z którymi się dogadywałem na postawienie murow to nie było takiej by za robotę chcieli więcej niż 28 tys. Chyba was w konia robią . jest internet trzeba z ludźmi pogadać a nie z naciągaczami

wyliczenia nie z hurtowni trzeba brać a z wyliczeń wykonawcy. Hurtownia chce sprzedać jak najwięcej. te ekipy z którymi się dogadywałem na postawienie murow to nie było takiej by za robotę chcieli więcej niż 28 tys. Chyba was w konia robią . jest internet trzeba z ludźmi pogadać a nie z naciągaczami

Mniej niż 28tyś.? Wow to się w takim razem przeprowadzamy do Was. Nam wyliczenie robiło 6 ekip i wszyscy generalnie w podobnych cenach. Wydaje mi się, że cena zależy od miejsca w którym się mieszka i nie można tego uogólniać. W gronie naszych znajomych jest kilka osób co się budowało na przestrzeni ostatnich 3 lat i nikt nie zapłacił mniej niż 40 tyś. A dodam, że niektórych projekty też były łatwe w budowie.

No szkoda, że u nas się tak cenią :(

FAN a te 28 tyś to z dachem? Bo kurcze jakoś mi tak ciężko się pogodzić z tym, że takie różnice w cenach.

Najkorzystniejsza wycena jaką dostaliśmy to:

Stan surowy zamknięty - robocizna - 30 tys. zł w tym : wykop, ława

fundamentowa , izolacja pionowa, fundament z bloczków, ocieplenie,

wykonanie płyty, murowanie scian nośnych i kominów, wieniec, wykonanie

konstrukcji dachu z dzwigarów, pokrycie dachu i montaż orynnowania,

murowanie ścianek działowych, obłożenie komina ponad dachem płytkami lub

murowanie z cegły.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam serdecznie

w raz z mężem również będziemy stawiali ten doemk. mam tyko pytanie - czy w związku z tym, że na bocznych ścianach nie ma okien a wyjście na taras jest zadaszone, czy w salonie nie jest za ciemno? Czy jest sens wstawiac dodatkowe okno (na wysokości stołu jadalnego w projekcie)

Pozdrawiam i zachęcam do podniesienia wątku :) Jeśli ma ktoś aktualniejsze zdjęcia będe bardzo zainteresowana ich obejżeniem

To żeby podtrzymać wątek wklejam linka do zdjęć "naszego" domku znalezionych na innym portalu :) http://peti33.extradom.pl/galeria/283098.aspx

Do gba : jesteście pewni takiego rozwiązania? Bo mi się szczerze to niezbyt podoba, zwłaszcza ten skos w toalecie. Fajne rozwiązanie zrobił FAN, skrócił kibelek, że nie wchodzi tak do salonu i dzięki temu kominek wydaje mi się, że też fajnie będzie się prezentował. Oczywiście to jest tylko moja opinia :))) Pozdrawiam serdecznie

P.S. Oby do wiosny :)

a dodam jeszcze, że moja wizja jest taka że te ściany byłyby tylko częściowo i byłoby takie duże wejście do salonu. Widziałam już takie rozwiązanie na żywo, było naprawde fajne. Jeśli uda mi się odnaleść to wrzucę fotki.

Skos w kibelku faktycznie mało udany ale tak jak zrobił FAN można go przesunąć i skasować skos.

Witam

Właśnie jesteśmy z żoną na etapie wyboru projektu i najbliżej nam do Z69. Oprócz zmiany stropu na betonowy, żona chce aby w "jakiś" sposób przedłużyć zadaszony taras tak, żeby w sumie miał 2m (w projekcie jest 1,25). Ktoś podpowie jak (i czy w ogóle jest to możliwe) tą zmianę można zrealizować?

Edytowane przez mszatko