gba 07.11.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 myślę , że jeśli chcecie zmienić długość dachu (bo tarasu to chyba nie problem) to moga być to spore zmiany w projekcie. Dach jest pochylony więc aby go wydłużyć tak żeby nie smyrało się go przy końcu głową, trzeba będzie zmienić kąt nachylenia dachu. W innym przypadku po wydłużeniu będzie za nisko. To już jest spora zmiana. Zapewne zmiana ta będzie na etapie adaptacji jednak nie mam pewności. Właśniwie to ja się gucio znam i tylko tak na własny rozum sobie wymyśliłam więc nie sugeruj się tmy co mówię najlepiej jakbyś zadzwonił do któego kolwiek z biur które mają w ofercie Z69 i tam na pewno Ci powiedzą co i jak Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkawa10 07.11.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam. Tez mi taki projekt chodzi po glowie. Mam tylko jedno marzenie aby w 200 sie zmiescic. Ten taras tez bylby super dłuższy - a jakby tak np. zmiast tego daszka na tarasem przedłuzonego wyrownac go a dac zadaszenie z plexy z mniejszym skosem niz dach - tu sa probki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162627-Zadaszenie-tarasu-z-pleksy co wy na to? Egzamin by zdalo ale ja jestem facetem - kobiety by musialy to obejrzec zeby stwierdzic czy by bylo ladnie. pozdrowienia i dalej bede marzyl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 08.11.2011 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Jeśli masz działkę to jesteś w stanie zmieścić się w 200. trzeba tylko prowadzić budowę systemem gospodarczym. Ja dostałem wczoraj wycenę materiałów i jestem bardzo mile zaskoczony, i wiadomo że nie można się sugerować suchą wyceną bo na pewno dojdzie jeszcze to czy tamto ale nie jest źle. Jak tylko ruszę z budową zacznę prowadzić bloga to podam tu jego lokalizację i będziecie mogli śledzić temat na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gba 08.11.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Witam. Tez mi taki projekt chodzi po glowie. Mam tylko jedno marzenie aby w 200 sie zmiescic. Ten taras tez bylby super dłuższy - a jakby tak np. zmiast tego daszka na tarasem przedłuzonego wyrownac go a dac zadaszenie z plexy z mniejszym skosem niz dach - tu sa probki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162627-Zadaszenie-tarasu-z-pleksy co wy na to? Egzamin by zdalo ale ja jestem facetem - kobiety by musialy to obejrzec zeby stwierdzic czy by bylo ladnie. pozdrowienia i dalej bede marzyl... Mi osobiście ten pierwszy drewaniany podoba się najbardziej gdyby nie te dziwne "ścianki". Drugie miejsce ma ten ciemny, drugie zdjęcie. Niżej tam dałz djecia użytkownik tomek 44 - w jego zdjęciach ta drewniana wersja (pierwsza fotka) jest genialna!!!! Myślę jednak, że to Twoja kobieta powinna ocenić ponieważ jej oko będzie dla CIebie najważniejsze. Jeśli jej nie masz, zrób tak jak podoba się najbardziej Tobie i pamiętaj - nie to ładne co ładne tlyko to co się komu podoba! Edytowane 8 Listopada 2011 przez gba dodanie zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkawa10 08.11.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Wyslalaem zapytanie do fimy od wiazarow - wycenili prawie 21k netto (wiazary, motaz, transport) +dzwig. Wydaje mi sie ze robiac dach normalnie przez ciesle musi wyjsc taniej. Warto isc w wiazary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 09.11.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Skąd masz informację że wykonanie dachu przez cieśle wyjdzie taniej ? Jak sprawdzałeś już gdzieś to napisz ile sobie cieśle zażyczyli. Ja mam jeszcze tydzień na rozważenie czy robić strop teriva czy nie. Nie wiem co lepiej czy zostać przy wiązarach czy pójść w stronę stropu betonowego i więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAN 09.11.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 strop niepożałujesz. jak wchodze na strych to mi się buzia cieszy. Dzieci odrazu powiedziały że nbędzie to sala treningowa. Tak sala treningowa powiedziały. ale wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodek77 09.11.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Witam wszystkich.Jestem nowy ale oserwuję Was juz chwilkę tj Wasze posty.Dziękuje za wszystkie uwagi zdjęcia itp projektu z69.Podoba mi się i mam zamiar się budować.Dlatego dla kogoś takiego jak ja uwagi i propozycje bardzo się przydają.Jak zacznę też będę opisywał swoje propozycje postępy itp ale póki co mam tylko działkę i coś tam odłożone.pozdrawiam. P.S buduje ktos w małopolsce?albo choć na południu?:0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gba 13.11.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 strop niepożałujesz. jak wchodze na strych to mi się buzia cieszy. Dzieci odrazu powiedziały że nbędzie to sala treningowa. Tak sala treningowa powiedziały. ale wybór należy do Ciebie zgadzam się - po zobaczeniu domku na żywo nie widze innej opcji z resztą zawsze jest to dodatkowe pomieszczenie. Na 100% się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 14.11.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Dzisiaj nasza Pani architekt powiedziała nam że nie ma możliwości wstawienia pieca z podajnikiem do PG bo jest za mała powierzchnia no i załamka.Nasłuchaliśmy się ostatnio od znajomych którzy mają gaz że non stop mają w domach zimno bo oszczędzają,a my tak nie chcemy bo lubimy ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obeliksss 14.11.2011 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witamy ! My już mieszkamy ponad miesiąc w naszym z69 , irasos ja zajmuję się instalacjami grzewczymi już, bardzo długo i powiem tylko tyle ,że jeśli ktoś mówi ,że na gazie jest drogo to nie należy brać tego jako wykładnik , ponieważ ten "ktoś " i na eko -groszku nie będzie miał tanio . W domu takim jak z69 cy każdym innym gdzie rolę kotłowni pełni PG kocioł inny niż gazowy to porażka . Na koszty eksploatacji związane z ogrzewaniem za wiele czynników ma wpływ , oczywiście paliwo również ale nie należy tego generalizować. Budynek jest mały , dobrze izolowany itp. . Instalacje trzeba zrobić niskotemperaturową zgodnie ze sztuką to i koszty eksploatacji będą niskie . Dodam tylko ,że My lubimy ,też BARDZO CIEPŁO MIEĆ W DOMU i koszty ogrzewania będą niskie, Mamy doświadczenie po naszym poprzednim domu o powierzchni 240 m2 gdzie za gaz płaciliśmy naprawdę bardzo akceptowalne rachunki. Dodatkowo dochodzi sprawa komfortu, czystości (co w domu bez kotłowni jest bardzo ważne ). Pozdrawiam, P.S w razie pytań służę pomocą mogę dać swój numer na priva , bo niestety z braku czasu rzadko piszemy na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 14.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) No więc stanęło na tym że zostawiamy gaz, niech się dzieje co chce. Dokładamy kominek tylko się wahamy czy z płaszczem wodnym czy nie. Z materiałów izolacyjnych to na ściany zewnętrzne dajemy styropian 20 cm frezowany a na poddasze 30 cm wełny. Okna zmniejszamy ze standardowych rozmiarów 180/150 na 150/150. Zastanawiamy się nad izolacją pod chudziakiem z wykorzystaniem keramzytu ale to wszystko do rozważenia. Na izolację fundamentów dam 10 cm styropianu zwykłego nie ekstrudowanego plus siatka i klej. Tyle w temacie izolacji i tematu ogrzewania. Nie wiem czy dobrze robie czy źle ale to się okaże w praniu. Edytowane 15 Listopada 2011 przez irasos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAN 16.11.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 okien bym nie zmniejszał. te w stand wydają się akurat. popatrz na zdjęcia które wcześniej wstawiłem. Ale o gustach się nie dyskutuje. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 27.11.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Tak szybko przerobiłem troche probem toalety wykorzystując skrawek łazienki... zamiast prysznica wanna moze tez ku temu służyć w głąb łazienki wchodzimy okolo metra , drzwi wiatrołapu lustrzenie na druga strone, dostajemy wtedy okolo 50cm sciany.... my chyba sie skusimy na konstrukcje szkieletową....Pozdrawiam @ttrreebboorr Czy masz wyceny jaki jest koszt budowy tego domu w technologi szkieletowej? My z żoną byliśmy praktycznie zdecydowanie na Living 125 stawiany przez budimex-danwood nawet byliśmy obejrzeć wczoraj taki domek ale jak 4 dni temu zobaczyliśmy ten projekt (z69) to stwierdziliśmy ze raczej na pewno będzie on. Dziś spotykamy się z możliwym wykonawcą i pewnie będziemy podejmowali decyzje co dalej. W załączniku zmiany jakie zamierzamy wprowadzić w projekcie. Dokładamy min. piwnicę bo nasza działka ma duży spad i chcemy wykożystać naturalne ułożenie terenu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gba 04.12.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 My w związku z warunkami zabudowy oraz tym co oczekujemy musimy przerobić z69. Zmiany są na tyle duże, że zleciliśmy od początku zrobienie projektu Pani architekt. Po przeliczeniach wyniesie nas wszystko tyle samo ale będzie co do kropki tak jak my chcemy w środku będzie prawie tak jak jest na pierwotnym projekcie. Robimy piwnicę, robimy górę, wyjście na taras robimy z prawej strony domu. Powiększamy domek do 130m pow zabudowy. Troszkę też wzniesiemy go ku górze. Zastanawiamy się jeszcze tylko gdzie wcisnąć schody na górę. Ale to tylko dlatego, ze ja osobiście mam dwie wizje i po prostu nie wiem która bardziej mi leży Z zewnątrz domek będzie takim sam jak pierwowzorze. Nie mogę się doczekać aż zobaczymy nasz projekt FAN - a jak u Ciebie? Posunęło się odkąd byliśmy coś do przodu ?? czekamy na fotki z postępami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAN 05.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 doszła podbitka to kolosalnie upiększyło dom( dach) jest inst gazowa, czekam na założenie licznika. na strychu rozprowadzenie rekuperacji. i czekam na cieplejsze dni czyli do wiosny, potem tynki itd. jeżeli masz dylemat ze schodami spójrz na projekt ( z169). pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gba 05.12.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Właśnie w z169 nie podoba mi się rozwiązanie. Najprawdopodbniej schody będą szły z przedpokoju na ścianę na której pierwotnie jest komin. (my kominek przenosimu na inną ścianę - koło kibelka aby był na środku domku). Jak już będziemy mieli projekt to pokażę. Póki co - trwają prace Trzymamy za Was kciuki, żebyscie jak najszybciej zamieszkali w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolus221 15.01.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Jaki tu spokój zapanował, wszyscy chyba w zimowy sen zapadli A ja się chciałam pochwalić, że w przyszłym tygodniu w końcu mamy odebrać POZWOLENIE NA BUDOWĘ Część materiału już czeka na działce, teraz zostanie tylko batalia o kredyt i mam nadzieję, że w marcu ruszymy do dzieła Mam nadzieję, że jak zimy do tej pory nie było, to nas już nie odwiedzi A jak tam Fan u Ciebie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 15.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No to ja się pochwalę że odebraliśmy już POZWOLENIE NA BUDOWĘ mamy już przyklepanego wykonawcę naszego domku, chce zacząć nam budować w połowie lutego stwierdził że warunki atmosferyczne pozwalają na to no chyba że nagle przyjdzie straszna zima to przesunie mnie na inny termin. Teraz mam zamiar założyć dziennik budowy i opisywać wszystkie moje przeżycia z tym wyzwaniem jakie jest budowa domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolus221 15.01.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Super irasos ! Z chęcią będę śledziła Twój dziennik budowy, tym bardziej, że będziesz krok od nas, przecierał szlaki Ja mam nadzieję, że nam też się szybciej uda rozpocząć, ale obawiam się tego kredytu po wejściu nowych zasad, ciekawe jak długo trzeba czekać Edytowane 15 Stycznia 2012 przez jolus221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts