Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o deskowaniu dachu i obiciu papą przed pokryciem docelowym -dachówką?

budujemydomonet.pl

Recommended Posts

Witam, pytam doświadczonych Forumowiczów o to, czy warto deskować dach i obijać papą, a dopiero po np. dwóch latach zakładać docelowe pokrycie np. dachówkę? Czy to bardzo "przedroży" koszt dachu? Czy może zaraz pokrycie docelowe. Cena za przygotowanie i postawienie konstrukcji dachu+odeskowanie dachu i obicie papą to 32 zł netto/m2. [email protected]

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Deskowanie usztywnia konstrukcję dachu - być może kartongipsy będą mniej pękać.

Ale papę nam odradzono bo papa nie przepuszcza wilgoci jaka powstaje we wnętrzu domu i zbiera si ę m. inn. w warstwie ocieplenia dachu - dlatego powinno się zastosować folię wysokoparoprzepuszczalną zamiast papy.

..ja tam rypie dechy i papę... może poleżeć ze dwa lata... a co na to pójdzie jako "docelowe" pokrycie.. jeszcze nie wiem... będzie blacha - będzie dobrze, będzie dachówka - tez będzie dobrze...

pewnie jest trochę drożej.... ale można odwlec koszty docelowe o kilka chwil..

ja też deskowałam i papowałam

logika wskazuje że jest tak jak powiedzieli wyżej

sztywniej, cieplej

na papę oczywiście dachówka ceramiczna

ceny te same co betonowej

blachodachówka????

analizowałam i doszłam do wniosku że z 30 lat pomieszkam w tym domu i po co mi 2 razy dach robić /podwójny stres i koszta/

co do teori tworzonej odnośnie skraplania się wody i nie oddychania dachu

każdy dekarz powie że dach dobrze zrobiony będzie stał dobrze przez wiele lat

ale w jakiś sposób musi być wentylowany /obieg powietrza/

u mnie też deski i papa, a na to dachówka ceramiczna, tak zdecydowanie polecało mi wiele osób, deskowanie + papa to ok. 10 tys. więcej przy moim dachu (prawie 300 m. kw.), dachówka ceramiczna to kolejne 5-6 tys. w stosunku do betonowej, którą początkowo brałam pod uwagę, myślę, że to dobra inwestycja, nie mam ochoty za 10 lat robić remontu dachu

...papę nam odradzono bo papa nie przepuszcza wilgoci jaka powstaje we wnętrzu domu i zbiera si ę m. inn. w warstwie ocieplenia dachu...

Co to jest wilgoć?

A nie doradzono Wam aby zwentylować pomieszczenia?!

A nie doradzono Wam aby poprawnie zamontować folię paroizolacyjną?!

To, że papa nie przepuszcza to jej zaleta a nie wada!!!

Pozdrawiam.

Co to jest wilgoć?

A nie doradzono Wam aby zwentylować pomieszczenia?!

A nie doradzono Wam aby poprawnie zamontować folię paroizolacyjną?!

To, że papa nie przepuszcza to jej zaleta a nie wada!!!

Pozdrawiam.

Chodzi o wilgoć która może się zebrać w warstwie ocieplenia dachu, bo pomimo prawidłowego zamontowania folii paroizolacyjnej zawsze może się pojawić jakieś mikrorozszczelnienie i tą drogą wilgoć z domu (kąpieli, prania, gotowania, oddychania itp. - która zawsze w domu jest pomimo wentylacji pomieszczeń) będzie się zbierać w wełnie. Montując folię paroprzepuszczalną nad wełną umożliwia się odparowanie tej wilgoci na zewnątrz. Montując nad wełną papę wilgoć ta nie odparuje - bo, jak sam Pan pisze, papa jest szczelna. W tym przypadku szczelność papy nie jest zaletą , lepsza jest jednak folia paroprzepuszczalna, bo nie przepuszcza z zewnątrz kropli deszczu, natomiast przepuszcza parę wodną z wnętrza domu.

Oczywiście można zamontować papę - ale chyba samemu, ja nie zleciłabym tego żadnej firmie bo nie jestem pewna czy wystarczająco zadbaliby o wentylację dachu.

W tej wyczerpującej wypowiedzi nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania. No to co to jest wilgoć?! Ja znam tylko trzy stany skupienia: gazowy czyli para, ciekły czyli woda, stały czyli lód (śnieg). Na jakiej podstawie twierdzisz, że jak będzie folia wstępnego krycia to "wilgoć" odparuje? Folia umożliwia wnikanie pary wodnej z zewnątrz do izolacji cieplnej i to jest jej wada. Pozdrawiam.

Gość Konto usunięte_12*
każdy dekarz powie że dach dobrze zrobiony będzie stał dobrze przez wiele lat

ale w jakiś sposób musi być wentylowany /obieg powietrza/

Nie w "jakiś" sposób, ale znany od dawna: 3-4 cm szczeliny powietrznej pomiędzy wełną a deskowaniem oraz panele wentylacyjne w podbitce. Ot i wszystko...

Pozdrawiam

W tej wyczerpującej wypowiedzi nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania. No to co to jest wilgoć?! Ja znam tylko trzy stany skupienia: gazowy czyli para, ciekły czyli woda, stały czyli lód (śnieg). Na jakiej podstawie twierdzisz, że jak będzie folia wstępnego krycia to "wilgoć" odparuje? Folia umożliwia wnikanie pary wodnej z zewnątrz do izolacji cieplnej i to jest jej wada. Pozdrawiam.

pisząc "wilgoć" miałam na myśli oczywiście parę wodną (która może się skroplić przechodząc w stan ciekły, a nastepnie zamarznąć przechodząc w stan stały - każda postać jest możliwa ;)

W przypadku zastosowania papy para wodna równie dobrze może dostać się do warstwy ocieplenia poprzez szczelinę wentylacyjną i panele wentylacyjne.

Czytam na forum, że folie paroprzepuszczalne nie przepuszczaja pary z każdej strony jednakowo - trzeba zwracać uwagę na to jaką stroną kładzie się taką folię na dach

Ja jedynie mam obawy o prawidłowe wykonanie tej szczeliny (sznurkowanie i takie tam) dlatego raczej nie zdecyduję się na tą papę. Z tym, że wykonałabym ją sama - to oczywiście był żart.

Gość Konto usunięte_12*
Ja jedynie mam obawy o prawidłowe wykonanie tej szczeliny (sznurkowanie i takie tam) dlatego raczej nie zdecyduję się na tą papę.

Tylko nie myśl o "sznurkowaniu" (może jeszcze sznurkiem do snopowiązałek;)? Jeśli już, to tylko miękki drut ocynkowany nie grubszy niż fi 0,5 mm. A jeśli się tak obawiasz wilgoci z powietrza w szczelinie wentylacyjnej pod deskowaniem, no to daj jeszcze tę folię wysokoparoprzepuszczalną pomiędzy tą wełną a tą drucianą "wyplatanką", i będzie SUPER:wiggle:

Pozdr.

Gość Konto usunięte_12*
" ot i wszystko" . A szczelina w kalenicy ?:) Jan.

Szczelinę w kalenicy do wentylacji strychów wymyślili architekci, bo SPRAWDZONE sposoby wentylacji strychów (okienka w ścianach szczytowych) psują im estetykę. A te szczeliny w kalenicy jako wentylacja sprawdzają się ...nieszczególnie (wełna z powodu słabej wentylacji często wygląda, jak mokra ścierka :eek:).

Sobieradek ,nie doradzaj w temacie na którym się nie znasz. "plecionka' - nie w tym miejscu, idzie na krokwie, może być ze sznurka. Otwory w ścianach szczytowych dotyczą poddaszy nieużytkowych . Nie ma innej możliwości wentylacji przestrzeni międzykrokwiowych , szczególnie w kopertówkach jak ciąć kalenicę . Jan.

Gość Konto usunięte_12*
Sobieradek ,nie doradzaj w temacie na którym się nie znasz. "plecionka' - nie w tym miejscu, idzie na krokwie, może być ze sznurka. Otwory w ścianach szczytowych dotyczą poddaszy nieużytkowych . Nie ma innej możliwości wentylacji przestrzeni międzykrokwiowych , szczególnie w kopertówkach jak ciąć kalenicę . Jan.

Kopertówki, to inny temat. Pisałem o dwuspadowym. Drut sobie wyplotłem właśnie w tym miejscu, co napisałem, aby ta szczelina wentylacyjna była tam na stałe. A na sznurku, to można najwyżej kota prowadzać (i tylko przez jeden sezon), bo potem się "rozłazi" (sznurek, a nie kot).

Edytowane przez Konto usunięte_12*
poprawka