michalsiak 11.07.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Witajcie Po rozmowie z burmistrzem dowiedziałem się że nie mogę podłączyć się do deszczówki która u nas jest umiejscowiona w drodze, ale burmistrz powiedział że mogę wyprowadzić rurę z deszczówką poza moją działkę w stronę ulicy. Wydaje mi się to kompletnym idiotyzmem bo i tak woda trafi do kanalizacji deszczowej a poza tym będzie płynąć przez chodnik.Ale chcę wykonać całą instalację pod ziemią tak jakby było to do odprowadzenia bezpośrednio do burzówki z tym że zakończyć studnią, u wylotu której wyprowadzić rurę właśnie w stronę drogi. Rurę przykryję warstwą darni i po krzyku. A jeżeli gmina zmieni zdanie podłączę się od studni do liniiMoje obawy budzi tylko to że woda z rynien będzie wpływać niżej niż będzie wypływać do odpływu - czy to będzie wogóle działać? http://img337.imageshack.us/img337/5094/studzienka.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 11.07.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 na jakim poziomie są czyszczaki do rynien jeżeli powyżej odpływu to będzie działać a jeżeli czyszczaki są poniżej odpływu to niestety wybije przy czyszczakach i nie przeleje się do odpływu. Na fizyce kiedyś były naczynia połączone to właśnie to Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.07.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 jakoś źle to widzę, normalny syfon zrobiłeś, a każdy syfon powinien mieć bezproblemowe czyszczenie, wziąłeś to pod uwagę?a syfon to stojąca woda, czy potrzebna w tym miejscu? raczej nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 12.07.2010 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 czyszczaki będą na poziomie gruntu , odpływ będzie zagłębiony lekko w gruncie, różnica w poziomie myślę że ok 30 cm. to co wyrysowałem to studnia z rury karbowanej pcv (kinieta) więc rewizja od góry będzie. Myślę że uda mi się ją umieścić obok studzienki od kanalizacji. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 12.07.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 zawsze można wrzucić małą pompkę zatapialną i ogródek podlać. Jeżeli na dole studni wrzucisz trochę gruzu (kinety nie montuj) i w studni nawiercisz otwory które zasłonisz geowłókniną i zasypesz żwirem lub gruzem to woda nie bedzie stać tylko się rozsączy a odpływ będzie swoistym przelewem bezpieczeństwa. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 12.07.2010 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 to dobry pomysł ale u nas podłoże gliniaste więc nie wiem czy taki motyw wchodzi w grę - mam jednak nadzieję że gmina w końcu pozwoli puścić deszczówkę w linię i po kłopocie. Dzięki bardzo za podunięte pomysły. michalisiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 12.07.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Powoli zawsze się rozsaczy to tylko kwestia kiedy a dla pewności jest przelew Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts