Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Po rozmowie z burmistrzem dowiedziałem się że nie mogę podłączyć się do deszczówki która u nas jest umiejscowiona w drodze, ale burmistrz powiedział że mogę wyprowadzić rurę z deszczówką poza moją działkę w stronę ulicy. Wydaje mi się to kompletnym idiotyzmem bo i tak woda trafi do kanalizacji deszczowej a poza tym będzie płynąć przez chodnik.

Ale chcę wykonać całą instalację pod ziemią tak jakby było to do odprowadzenia bezpośrednio do burzówki z tym że zakończyć studnią, u wylotu której wyprowadzić rurę właśnie w stronę drogi. Rurę przykryję warstwą darni i po krzyku. A jeżeli gmina zmieni zdanie podłączę się od studni do linii

Moje obawy budzi tylko to że woda z rynien będzie wpływać niżej niż będzie wypływać do odpływu - czy to będzie wogóle działać?

http://img337.imageshack.us/img337/5094/studzienka.png

na jakim poziomie są czyszczaki do rynien jeżeli powyżej odpływu to będzie działać a jeżeli czyszczaki są poniżej odpływu to niestety wybije przy czyszczakach i nie przeleje się do odpływu.

Na fizyce kiedyś były naczynia połączone to właśnie to

Piotr

jakoś źle to widzę, normalny syfon zrobiłeś, a każdy syfon powinien mieć bezproblemowe czyszczenie, wziąłeś to pod uwagę?

a syfon to stojąca woda, czy potrzebna w tym miejscu? raczej nie...

czyszczaki będą na poziomie gruntu , odpływ będzie zagłębiony lekko w gruncie, różnica w poziomie myślę że ok 30 cm.

to co wyrysowałem to studnia z rury karbowanej pcv (kinieta) więc rewizja od góry będzie. Myślę że uda mi się ją umieścić obok studzienki od kanalizacji.

michalsiak

zawsze można wrzucić małą pompkę zatapialną i ogródek podlać.

Jeżeli na dole studni wrzucisz trochę gruzu (kinety nie montuj) i w studni nawiercisz otwory które zasłonisz geowłókniną i zasypesz żwirem lub gruzem to woda nie bedzie stać tylko się rozsączy a odpływ będzie swoistym przelewem bezpieczeństwa.

Piotr

to dobry pomysł ale u nas podłoże gliniaste więc nie wiem czy taki motyw wchodzi w grę - mam jednak nadzieję że gmina w końcu pozwoli puścić deszczówkę w linię i po kłopocie.

Dzięki bardzo za podunięte pomysły.

michalisiak