Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zacząłem się rozglądać w temacie drzwi zewnętrznych i spotkałem się już z kilkoma opiniami że drzwi zewnętrzne należy kupować od jakiegoś większego producenta drzwi a nie od stolarza ponieważ stolarz w swoim większym lub mniejszym zakładzie nie ma takich maszyn jak duży producent a przez to drzwi drzwi zewnętrzne nigdy nie będą tak dobrze zrobione jak powinny być dla drzwi zewnętrznych.

Jak od stolarza to tylko brać drzwi wewnętrzne.

Jakie macie swoje własne doświadczenia w tym temacie.

Zacząłem się rozglądać w temacie drzwi zewnętrznych i spotkałem się już z kilkoma opiniami że drzwi zewnętrzne należy kupować od jakiegoś większego producenta drzwi a nie od stolarza ponieważ stolarz w swoim większym lub mniejszym zakładzie nie ma takich maszyn jak duży producent a przez to drzwi drzwi zewnętrzne nigdy nie będą tak dobrze zrobione jak powinny być dla drzwi zewnętrznych.

Jak od stolarza to tylko brać drzwi wewnętrzne. .

Jeżeli masz na myśli warsztat stolarski, który robi wszystko jak leci, a jedynie od czasu do czasu drzwi, to ani wewnętrznych, ani zewnętrznych bym u niego nie kupował. Natomiast wyspecjalizowany warsztat (zakład?) produkujący okna i drzwi jest jak najbardziej na miejscu - z pewnością ma wystarczający park maszynowy, żeby dobrze to wykonać. Przecież stolarze od setek lat wykonują okna i drzwi. Mniejsze firmy mają tą przewagę nad dużymi "molochami", że są w stanie "dopieścić" każdy wyrób - w produkcji przemysłowej nie ma na to czasu.

Dużo takich mniejszych, wyspecjalizowanych firm stolarskich znajdziesz w Związku Polskie Okna i Drzwi : http://www.okna.org.pl .

szczerze, to uwazam, ze jesli chodzi o drzwi zewnetrzne, to zdecydowanie u producenta. Sa klasy ochrony, ktore mozesz wybrac i drzwi sa solidniejsze, lepiej chronia przed kradzieza, ja osobiscie, mimo iz jestem za oryginalnoscia,uwazam,ze drzwi zewnetrzne powinny byc od producenta,zwyczajnie ze wzgledu na bezpieczenstwo i jakosc ochrony przed wlamaniem. Natomiast drzwi wewnetrzne, no to juz mniejszy problem i mozna zaryzykowac uslugi stolarskie.

[ moderowano - reklama ]

hym..... jakoś nie znalazłem w tych linkach odpowiedzi poza licytowniem różnych producentów.

To może zapytam Cię o jeszcze coś innego jako znawce tematu.

Ma 2 drzwi zewnętrznych: jeden otwór ma wym. 2300x1080 drugi ma wym. 2300x970mm.

Chodzi mi o te drugie drzwi. Jak będę wyglądać od strony estetycznej drzwi o takich właśnie proporcjach wysokości do szerokości czyli 2300x970mm

A mi się zawsze wydawało, że w drzwiach drewnianych ważniejsza jest sama jakość drewna niż nazwa firmy, która je zrobiła. Argument, że stolarza nie ma takich maszyn jak wielki producent jest tyle prawdziwy, co nie trafiony. Ciekawe jak procentowo wygląda kwestia reklamacji drzwi dostarczonych przez małego i dużego wytwórcę. I duży i mały mają swoje plusy i minusy.

Odaro,

nie potrafię odpowiedziec na Twoje pytanie. Na pewno słusznie jest, że myslisz o proporcjach wzoru. Ale jak to będzie wyglądało? Nie wiem.

Dla drzwi które sprzedaje mam możliwośc zrobienia prezentacji w programie - wszystko w odpowiedniej skali. Ale taki program kosztował (w moim wypadku) spore pieniądze i nie każdy musi go mieć. Tu wygląd będzie zależał od konstrukcji drzwi i wzoru. Na oko powiem Ci, że im szersze ramiaki, tym bardziej wąski będzie środek i przy małej szerokości a dużej wysokości całość może wyjść lipnie. Jeden na to zwróci uwage - inny nie.

Zobacz np. zdjęcie na mojej stronie :

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/428%20P1000241.jpg

Drzwi z wypełnieniem typu Adeco - drzwi są większe niż standard - dlatego panel nad zasadniczą częścią wzoru jest gładki - wyraźnie mu czegoś brakuje - tzn. ma zaburzone proporcje..

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/428%20P1000241.jpg

Drzwi z wypełnieniem typu Adeco - drzwi są większe niż standard - dlatego panel nad zasadniczą częścią wzoru jest gładki - wyraźnie mu czegoś brakuje - tzn. ma zaburzone proporcje..

Finlandia piękne drzwi zrobiłeś... pewnie w jakiejś dużej rezydencji.

Jeżeli mogę to zapytam się Ciebie o jeszcze jedną rzecz.

Jakie drzwi będę lepsze albo inaczej lepiej będą wyglądać.

Drzwi klejone z drzewa litego i okleinowane naturalną okleiną następnie bejcowane i lakierowane czy drzwi wykonane z litego drzewa i bez okleiny zabejcowane i polakierowane.

Odaro,

to drzwi z mojej podstrony "drzwi w stylu angielskim". Tam jest wyjaśnienie, że to nie moje realizacje a jedynie foto podglądanych przeze mnie rozwiązań. Jest tam cała galeria, a te zamieściłem głównie po to, by pokazać, jak wygląda proporcja paneli dla w wyższych ram.

Co będzie ładniejsze? Nie odpowiem. Jak widzisz stolarz daje Ci wybór, ale myślę, że on ma swój typ na realizację poparty doświadczeniem.

Uważam że okleiny w stoalrce zewnętrznej to to tani patent.

- po pierwsze - mam wrażenie, że się odkleją pod wpływem warunków atmosferycznych (tak się dzieje np ze starymi drzwiami które wystawiam do utylizacji - przechowywane pod dachem sa ok, ale wystawione na słońce szybko się niszczą - ale to w starych drzwich - dzisiejsze kleje sa za pewnie lepsze.

- po drugie - okeina maskuje słabe drewno. Tzn. technicznie ono może być ok, ale będzie się zwykle składało z takiej drobnicy, że... jej zostawienie na wierzchu nie będzie wizualnie ładne - pewnie ukazałaby się taka "mozaika".

Drewno lite z zewnątrz jest droższe, bo jest potrzeba ładna kantówka, a o nią trudno (czytaj: jest drożej).

To moje założenia ogólne - oczywiście każdy wykonawca może robić to inaczej.

Edytowane przez finlandia
dokończenia wypowiedzi.

Co będzie ładniejsze? Nie odpowiem. Jak widzisz stolarz daje Ci wybór, ale myślę, że on ma swój typ na realizację poparty doświadczeniem.

Uważam że okleiny w stoalrce zewnętrznej to to tani patent.

- po pierwsze - mam wrażenie, że się odkleją pod wpływem warunków atmosferycznych (tak się dzieje np ze starymi drzwiami które wystawiam do utylizacji - przechowywane pod dachem sa ok, ale wystawione na słońce szybko się niszczą - ale to w starych drzwich - dzisiejsze kleje sa za pewnie lepsze.

- po drugie - okeina maskuje słabe drewno. Tzn. technicznie ono może być ok, ale będzie się zwykle składało z takiej drobnicy, że... jej zostawienie na wierzchu nie będzie wizualnie ładne - pewnie ukazałaby się taka "mozaika".

Drewno lite z zewnątrz jest droższe, bo jest potrzeba ładna kantówka, a o nią trudno (czytaj: jest drożej).

To moje założenia ogólne - oczywiście każdy wykonawca może robić to inaczej.

Zapytałem bo mam stolarza który prowadzi 2 osobową firmę czyli on i pomocnik który może zrobić drzwi zewnętrzne i wewnętrzne z litego klejonego drzewa i pokrytego lakierem

albo mogę kupić drzwi od dużego zakładu stolarskiego. Ale większość zakładów stolarskich sprzedaje drzwi wprawdzie z drewna litego ale pokrytego naturalną okleiną.

I teraz powraca pytanie które padło na początku tego wątku które drzwi będę lepsze.

I stolarz i zakład stolarski jest z polecenia od zadowolonych znajomych.

Nie wiem, może rzuć monetą?

pewnie będę musiał zweryfikowac kiedyś swój pogląd na okleinę na drzwiach zewnętrznych. Jestem świadomy jej istnienia w drzwiach za ok 1,5-2,5 tys złotych. Ale to wynik ich ceny, a póki są jeszcze drzwi robione w zewnętrznych warstwach z drewna i mam na nie Klientów.. to będę zył w swoich przekonaniach.

Polecenie? Drzwi u mnie w domu też są z polecenia, po rodzinie.. Latem extra, chodzą jak marzenie. Zimą czasem tak się krzywią, że w ugięcie pomiędzy dwoma zawiasami da się włożyć palce..

Nie wiem, może rzuć monetą?

pewnie będę musiał zweryfikowac kiedyś swój pogląd na okleinę na drzwiach zewnętrznych. Jestem świadomy jej istnienia w drzwiach za ok 1,5-2,5 tys złotych. Ale to wynik ich ceny, a póki są jeszcze drzwi robione w zewnętrznych warstwach z drewna i mam na nie Klientów.. to będę zył w swoich przekonaniach.

Polecenie? Drzwi u mnie w domu też są z polecenia, po rodzinie.. Latem extra, chodzą jak marzenie. Zimą czasem tak się krzywią, że w ugięcie pomiędzy dwoma zawiasami da się włożyć palce..

Tak to napisałeś że muszę się dopytać czy dobrze Cię zrozumiałem że polecasz drzwi z litego drewna ale bez okleiny albo obłogu tylko drewno i na to lakier czy tak?

Tak, raczej drzwi z litych elementów w warstwach zewnętrznych (w środku zawsze będzie klejonka). Jest to bardziej estetyczne, chociaż wielu uważa, że im więcej mikrozłączy tym lepiej (ale mniej ładnie). Inna sprawa, że pod okleiną dębową możesz mieć drewno sosnowe - tak niestety robi większość firm, że wspomiany dąb jest co najwyżej na 5 mm grubości, ale to już wzmacnie drzwi (jedna z firm z którymi współpracuję mówi, że dębowy CAL jest dużo lepszy w montazu niż sosnowy (a jest zrobiony tak jak napisałem;)