Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto z Was ma białą elewację?

Recommended Posts

O teraz lepiej :)

Tynk silikonowy GREINPLAST, biały lekko złamany w szrość - na zamówienie.

Elementy drewniane licowane na równi z ociepleniem.

dziękuję pięknie. Już sobie poczytałam trochę postów dotyczących elewacji. U mnie wieś totalna - zanieczyszczeń środowiska zero, no chyba że sąsiad pryska zboże :), pełne słońce. I dlatego zastanawiam się czy jest sens użyć tynku silikonowego czy też "wystarczy" mineralny z farbą silikonową. Akryl ze względu na nasłonecznienie chyba odpada?

wszyscy wychwalają tynki silikonowe i to mnie trochę zastanawia. Wszystko przecież zależy od kontekstu - czasem po prostu nie ma sensu.

aha ten na fotografii to jakie ziarno? (może gładki)

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie wstawki drewniane są bardzo modne szczególnie w nowoczesnej architekturze- budynki przemysłowe, mieszkalne.

Zastanawiam sie czy te wstawki drewniane praktykuje się rzeczywiście z drewna czy są to kompozyty drewnopodobne.

I jeszcze jedno mnie zastanawia,

czy zastosowanie takiej wstawki znacznie podraża koszt elewacji?

To chyba odpowiednie pytanie do leszekq- jaki jest mniej więcej stosunek ceny m2 elewacji "zwykłej" do m2 elewacji z drewna?

Koszt robocizny 1 m2 jest prawie dwa razy wyższy.

Koszt materiału od 1,5 do 2 razy wyższy, w zależności od użytego drewna i materiałów do jego wykończenia.

Ale jaki efekt... :)

Leszeq a masz jakieś realizacje w kolorach szarych/grafitowych z płytkami pastelowymi ( klinkier/piaskowiec ) styl raczej nowoczesny. Ja planuje na swojej chałupie z dachem dwuspadowym poddasze zrobić w kolorze białym lekko złamanym ciepłą szarościa, parter duzo ciemniejszy też ciepły szary i kilka wiekszych fragmentów scian w pastelowych miodowych płytkach klinkierowych ( konkretnie firma Fromag -tzw. holenderskie z piaskiem ). Myślałem o wiekszych płytkach ( np. 60x30cm ) z cietego na gładko piaskowca ale takie płyty są duzo cięższe ( planuje mocowanie na kleju ) i drozsze bo koszt ok. 180-200zł/m2 za sam materiał )

Leszeq a masz jakieś realizacje w kolorach szarych/grafitowych z płytkami pastelowymi ( klinkier/piaskowiec ) styl raczej nowoczesny. Ja planuje na swojej chałupie z dachem dwuspadowym poddasze zrobić w kolorze białym lekko złamanym ciepłą szarościa, parter duzo ciemniejszy też ciepły szary i kilka wiekszych fragmentów scian w pastelowych miodowych płytkach klinkierowych ( konkretnie firma Fromag -tzw. holenderskie z piaskiem ). Myślałem o wiekszych płytkach ( np. 60x30cm ) z cietego na gładko piaskowca ale takie płyty są duzo cięższe ( planuje mocowanie na kleju ) i drozsze bo koszt ok. 180-200zł/m2 za sam materiał )

Mam realicację elewacji w dokładnie odwrotnym zestawieniu:) Poddasze grafitowe, a parter to złamana biel. Niestety żadnych wstawek nie ma na tej elewacji.

Elewacja jest wykonana u jednego z naszych forumowiczów:)

Projekt domu M20 z Muratora :)

DSC00831.JPG

• 2 months później...
Skoro się podoba, to dodam jeszcze kilka fotek. Projekt domu z Muratora :)

Witam, Proszę o poradę jak montuję się elementy drewniane (tak jak na zdj) jeśli pod spodem mam styropian (20cm). Na styropian montuję się łaty? i do nich przybija deski elewacyjne? Proszę o poradę

A ja jednak zrobiłam białą elewację - baranek ziarno 1,5. jak poczytam jak wkleić zdjęcia to może się pochwalę chociaż nieskończona.

wnioski - dobrze że nie przełamałam tego jakimś grafitem, fakt, iż jest to baranek powoduje różne załamania światła i przełamania barwy są niepotrzebne.

"Walenia" po oczach nie dostrzegam - mimo zestawienia z grafitowym dachem, drzwiami etc.

Na chwilę obecną tylko jeden mankament - panowie z sąsiedniej budowy wypalają śmieci przy granicy działki i chyba w ten sposób biel zostanie złamana:)

• 2 weeks później...
mój dom ma białą elewacje ale to nie jest czysta biel taka co daje po oczach jak z reklamy wizira ona jest lekko złamana nie jest to też ecru ani kolor nie wpada w szarość to był pierwszy kolor w palecie po czystej bieli wybrałam taki kolor więc mnie oczywiście podoba się taki efekt i widzętaki kolor na małym jak i dużym domu mój jest nieduży parterowy z uzytkowym poddaszem prosta bryła

Ja też zapisuję się do grupy posiadaczy białych elewacji, choć miała być szara. Na próbniku farba wyglądała na przyzwoitą szarą a na ścianie wyszła biała, hmmm. Z efektu wizualnego jesteśmy zadowoleni, gorzej będzie z funkcjonalnością (Śląsk)

Co mają do siebie funkcjonalność + Śląsk? chyba, że masz na myśli zanieczyszczenia o to, że zaraz będzie szary

Dokładnie, ale w szczególności to mam na myśli mojego sąsiada, który pali sama nie wiem czym i chyba nie chcę wiedzieć, wrrr. W każdym bądź razie częstuje całą okolicę totalną tablicą Mendelejewa. Na szczęście mój tynk podobno da się umyć, tak przynajmniej twierdzi mój wykonawca.