nikielback 16.08.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 O teraz lepiej Tynk silikonowy GREINPLAST, biały lekko złamany w szrość - na zamówienie. Elementy drewniane licowane na równi z ociepleniem. dziękuję pięknie. Już sobie poczytałam trochę postów dotyczących elewacji. U mnie wieś totalna - zanieczyszczeń środowiska zero, no chyba że sąsiad pryska zboże , pełne słońce. I dlatego zastanawiam się czy jest sens użyć tynku silikonowego czy też "wystarczy" mineralny z farbą silikonową. Akryl ze względu na nasłonecznienie chyba odpada? wszyscy wychwalają tynki silikonowe i to mnie trochę zastanawia. Wszystko przecież zależy od kontekstu - czasem po prostu nie ma sensu. aha ten na fotografii to jakie ziarno? (może gładki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 16.08.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Na wszystkich zdjęciach budynków, które wstawiłem, jest tynk o grubości 1,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 18.08.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Takie wstawki drewniane są bardzo modne szczególnie w nowoczesnej architekturze- budynki przemysłowe, mieszkalne.Zastanawiam sie czy te wstawki drewniane praktykuje się rzeczywiście z drewna czy są to kompozyty drewnopodobne. I jeszcze jedno mnie zastanawia, czy zastosowanie takiej wstawki znacznie podraża koszt elewacji? To chyba odpowiednie pytanie do leszekq- jaki jest mniej więcej stosunek ceny m2 elewacji "zwykłej" do m2 elewacji z drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 18.08.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Koszt robocizny 1 m2 jest prawie dwa razy wyższy. Koszt materiału od 1,5 do 2 razy wyższy, w zależności od użytego drewna i materiałów do jego wykończenia. Ale jaki efekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 19.08.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Koszt robocizny 1 m2 jest prawie dwa razy wyższy. Koszt materiału od 1,5 do 2 razy wyższy, w zależności od użytego drewna i materiałów do jego wykończenia. Ale jaki efekt... Leszeq a masz jakieś realizacje w kolorach szarych/grafitowych z płytkami pastelowymi ( klinkier/piaskowiec ) styl raczej nowoczesny. Ja planuje na swojej chałupie z dachem dwuspadowym poddasze zrobić w kolorze białym lekko złamanym ciepłą szarościa, parter duzo ciemniejszy też ciepły szary i kilka wiekszych fragmentów scian w pastelowych miodowych płytkach klinkierowych ( konkretnie firma Fromag -tzw. holenderskie z piaskiem ). Myślałem o wiekszych płytkach ( np. 60x30cm ) z cietego na gładko piaskowca ale takie płyty są duzo cięższe ( planuje mocowanie na kleju ) i drozsze bo koszt ok. 180-200zł/m2 za sam materiał ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
froshka 23.08.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, mamy białą elewację i "nie bije po oczach" wręcz przeciwnie nadaje domowi klasy i stylu pozdrawiam Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez froshka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 24.08.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Leszeq a masz jakieś realizacje w kolorach szarych/grafitowych z płytkami pastelowymi ( klinkier/piaskowiec ) styl raczej nowoczesny. Ja planuje na swojej chałupie z dachem dwuspadowym poddasze zrobić w kolorze białym lekko złamanym ciepłą szarościa, parter duzo ciemniejszy też ciepły szary i kilka wiekszych fragmentów scian w pastelowych miodowych płytkach klinkierowych ( konkretnie firma Fromag -tzw. holenderskie z piaskiem ). Myślałem o wiekszych płytkach ( np. 60x30cm ) z cietego na gładko piaskowca ale takie płyty są duzo cięższe ( planuje mocowanie na kleju ) i drozsze bo koszt ok. 180-200zł/m2 za sam materiał ) Mam realicację elewacji w dokładnie odwrotnym zestawieniu:) Poddasze grafitowe, a parter to złamana biel. Niestety żadnych wstawek nie ma na tej elewacji. Elewacja jest wykonana u jednego z naszych forumowiczów:) Projekt domu M20 z Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 25.08.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Tak widziałem juz wczesniej elewację tej Pani Właśnie dlatego zdecydowałem się na odwrotne zestawienie, dodatkowo u mnie góra bedzie podzielona na szerokie pasy, chcę boniowaniem i pastelowymi ciepłymi płytkami złamać monotonię. Chałupa ma byc nowoczesna ale ciepła w odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 31.08.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Ja mam białą i nic mi w niej nie bije:) -Silikatowy tynk bazowy z alpolaPrzy tynkowaniu domu piętrowego można poszaleć z poziomymi podziałami, albo tylko linie boniujące, albo drugi kolor, albo drewnohttp://img833.imageshack.us/img833/2862/elewacja.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicram323 10.11.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Skoro się podoba, to dodam jeszcze kilka fotek. Projekt domu z Muratora Witam, Proszę o poradę jak montuję się elementy drewniane (tak jak na zdj) jeśli pod spodem mam styropian (20cm). Na styropian montuję się łaty? i do nich przybija deski elewacyjne? Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sentralix 18.11.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ja mam płot betonowy pomalowany na biało i latem w słoneczny dzień bije mocno po oczach. Jeśli już elewacja to troche złamana biel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikielback 20.11.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 A ja jednak zrobiłam białą elewację - baranek ziarno 1,5. jak poczytam jak wkleić zdjęcia to może się pochwalę chociaż nieskończona. wnioski - dobrze że nie przełamałam tego jakimś grafitem, fakt, iż jest to baranek powoduje różne załamania światła i przełamania barwy są niepotrzebne. "Walenia" po oczach nie dostrzegam - mimo zestawienia z grafitowym dachem, drzwiami etc. Na chwilę obecną tylko jeden mankament - panowie z sąsiedniej budowy wypalają śmieci przy granicy działki i chyba w ten sposób biel zostanie złamana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 29.11.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 nie przesadzacie trochę z tym biciem po oczach tej białej elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ligolla 29.11.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 mój dom ma białą elewacje ale to nie jest czysta biel taka co daje po oczach jak z reklamy wizira ona jest lekko złamana nie jest to też ecru ani kolor nie wpada w szarość to był pierwszy kolor w palecie po czystej bieli wybrałam taki kolor więc mnie oczywiście podoba się taki efekt i widzętaki kolor na małym jak i dużym domu mój jest nieduży parterowy z uzytkowym poddaszem prosta bryła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 02.12.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 ja mam biala elewacje, ale jeszcze troche i to zmienie, fakt w mocno naslonecznione dni tak odbija ze oczy sie lzawia! pomimo ze juz jest poszarzala! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 02.12.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 W pochmurny dzień jest tak:http://lh4.ggpht.com/_k6v1AEHoR7M/TOOUwcKn9HI/AAAAAAAAAho/QtblMGGPK6g/Warszawa%20i%20kuchnia%20042.jpga w słoneczny tak:http://lh3.ggpht.com/_k6v1AEHoR7M/TISIKgr86AI/AAAAAAAAAcs/ZXMcPsPfv7Q/PICT0087.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 05.12.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 zdjecia nie oddadza efektu poza tym operacja slonca ez ma duzo do znaczenia i tynk uzyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 06.12.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Ja też zapisuję się do grupy posiadaczy białych elewacji, choć miała być szara. Na próbniku farba wyglądała na przyzwoitą szarą a na ścianie wyszła biała, hmmm. Z efektu wizualnego jesteśmy zadowoleni, gorzej będzie z funkcjonalnością (Śląsk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 06.12.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Ja też zapisuję się do grupy posiadaczy białych elewacji, choć miała być szara. Na próbniku farba wyglądała na przyzwoitą szarą a na ścianie wyszła biała, hmmm. Z efektu wizualnego jesteśmy zadowoleni, gorzej będzie z funkcjonalnością (Śląsk) Co mają do siebie funkcjonalność + Śląsk? chyba, że masz na myśli zanieczyszczenia o to, że zaraz będzie szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 07.12.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Dokładnie, ale w szczególności to mam na myśli mojego sąsiada, który pali sama nie wiem czym i chyba nie chcę wiedzieć, wrrr. W każdym bądź razie częstuje całą okolicę totalną tablicą Mendelejewa. Na szczęście mój tynk podobno da się umyć, tak przynajmniej twierdzi mój wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts