morgoth345 12.07.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 (edytowane) Witam Na wstepie dom juz stoi wiec manewru mam malo.. Mam pytanie dotyczace ocieplenia domu.Podobno nie moge już polozyc styropianu czy wełny na taki przekrój sciany. Sciana wewnetrzna to porotherm 25Styropian w srodku 8cmSciana zewnetrna porotherm 12 cm Więc wyglada tak:tynk wewnetrzny | porotherm 25 | styropian 8cm | porotherm 12 Generalnei nic innego jak sciana trójwarstwowa. Nadproza sa betonowe na rowno ze sciana, w srodku jest jak mniemam styropian, pytanie czy nie sa strasznymi mostakmi cieplnymi.. PYTANIE:Prosze o porade, jezeli ktos wie, czy tak sciane mozna docieplic w celu polozenia elewacji (bo tej niema). Czy nie bedzie wypadal punkt rosy gdzies w scianie, i nie bedzie wilgoci. - a może niema potrzeby docieplenia? jak wtedy zabezpieczyc nadproza? pozdrawiamP. Edytowane 12 Lipca 2010 przez morgoth345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 12.07.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Docieplić to chyba zawsze możesz. Pytanie czy warto jeśli już masz 8 cm styropianu?Punk rosy nie powinien być tu problemem - ale fachowcem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgoth345 12.07.2010 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 no własnie, zastanawiamy się, czy w ogóle nalezy ocieplać taka ścianę. Radzono mi że powinienem. Druga strona barykady mowi że kategotycznie nie wolno i niema sensu. Ocieplenia ma sens, gdyz zmniejsza znacznie koszty elewacji bo wyrównuje ścianę i wszystkie rowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 24.07.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Na wstepie dom juz stoi wiec manewru mam malo.. Więc wyglada tak: tynk wewnetrzny | porotherm 25 | styropian 8cm | porotherm 12 Generalnei nic innego jak sciana trójwarstwowa. . Z Twojego opisu wygląda, że posiadasz system KOMPLETNY. Wątpliwości wynikają tylko z tego, że nie jesteś pewien czy za nadporożami jest styropian, czy go nie ma? Jeśli masz takie możliwości, to warto to sprawdzić, ale z opisu wygląda, że nie ma potrzeby poprawiania tego co zostało dobrze i prawidłowo wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.07.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 ...zawsze zastanawiałem się czym kierują się inwestorzy budujący 3W..... jeżeli rzeczywiście masz niedocieplone nadproża to będą potężne mostki... mało tego - może tam pojawić się grzybek od wilgoci.... jak docieplisz to mostki zlikwidujesz tylko w takim razie po co to 3W? po dociepleniu będzie 4W .... ech te decyzje..... było robić 2W, szybciej, taniej, lepiej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 28.07.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 moze juz nie mial na to wplywu, 3w ma sens gdy zewnetrzna warstwa jest juz dekoracyjna tak mi sie zdaje, ja tez bym szedl w 2w czy z tego czy innego materialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 28.07.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 tyle ze nasze wpisy nic mu nie pomogly w temacie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekkrk 09.08.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam Jestem nowy na tym forum.Mam pytanie trochę z innej beczki, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Mam dom wybudowany w latach 90 tych. Ściany to od zewnątrz max (niestety położony niewłaściwą stroną przez "fachowców" to znaczy po długości tak, że komory izolacyjne nie izolują, a wprowadzają powietrze do wnętrz domu) wełna mineralna 50 ( taka jak była w tamtych czasach) i cegła kratówka od wewnątrz. Chcę te ściany docieplić wełną mineralną 80 i na to tynk mineralny. Proszę o pomoc bo co każdy następny fachowiec mówi coś innego. Zostawić czy docieplić, a jeśli docieplić to jak ?? arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.08.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 ...sprawdź czy masz duże straty ciepła (kam termowizyjna) i wtedy podejmij decyzję...(chociaż ilość Twojej termoizolacji nie powala na kolana więc raczej myśl o dociepleniu....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts