Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu z porothermu

morgoth345

Recommended Posts

Witam

Na wstepie dom juz stoi wiec manewru mam malo..

Mam pytanie dotyczace ocieplenia domu.

Podobno nie moge już polozyc styropianu czy wełny na taki przekrój sciany.

Sciana wewnetrzna to porotherm 25

Styropian w srodku 8cm

Sciana zewnetrna porotherm 12 cm

Więc wyglada tak:

tynk wewnetrzny | porotherm 25 | styropian 8cm | porotherm 12

Generalnei nic innego jak sciana trójwarstwowa.

Nadproza sa betonowe na rowno ze sciana, w srodku jest jak mniemam styropian, pytanie czy nie sa strasznymi mostakmi cieplnymi..

PYTANIE:

Prosze o porade, jezeli ktos wie, czy tak sciane mozna docieplic w celu polozenia elewacji (bo tej niema). Czy nie bedzie wypadal punkt rosy gdzies w scianie, i nie bedzie wilgoci.

- a może niema potrzeby docieplenia? jak wtedy zabezpieczyc nadproza?

pozdrawiam

P.

Edytowane przez morgoth345

no własnie, zastanawiamy się, czy w ogóle nalezy ocieplać taka ścianę.

Radzono mi że powinienem. Druga strona barykady mowi że kategotycznie nie wolno i niema sensu. Ocieplenia ma sens, gdyz zmniejsza znacznie koszty elewacji bo wyrównuje ścianę i wszystkie rowki.

• 2 weeks później...

Na wstepie dom juz stoi wiec manewru mam malo..

Więc wyglada tak:

tynk wewnetrzny | porotherm 25 | styropian 8cm | porotherm 12

Generalnei nic innego jak sciana trójwarstwowa.

.

Z Twojego opisu wygląda, że posiadasz system KOMPLETNY.

Wątpliwości wynikają tylko z tego, że nie jesteś pewien czy za nadporożami jest styropian, czy go nie ma?

Jeśli masz takie możliwości, to warto to sprawdzić, ale z opisu wygląda, że nie ma potrzeby poprawiania tego co zostało dobrze i prawidłowo wykonane.

...zawsze zastanawiałem się czym kierują się inwestorzy budujący 3W.....

jeżeli rzeczywiście masz niedocieplone nadproża to będą potężne mostki... mało tego - może tam pojawić się grzybek od wilgoci....

jak docieplisz to mostki zlikwidujesz tylko w takim razie po co to 3W? po dociepleniu będzie 4W ;).... ech te decyzje..... było robić 2W, szybciej, taniej, lepiej.....

• 2 weeks później...

Witam

Jestem nowy na tym forum.

Mam pytanie trochę z innej beczki, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Mam dom wybudowany w latach 90 tych. Ściany to od zewnątrz max (niestety położony niewłaściwą stroną przez "fachowców" to znaczy po długości tak, że komory izolacyjne nie izolują, a wprowadzają powietrze do wnętrz domu) wełna mineralna 50 ( taka jak była w tamtych czasach) i cegła kratówka od wewnątrz. Chcę te ściany docieplić wełną mineralną 80 i na to tynk mineralny. Proszę o pomoc bo co każdy następny fachowiec mówi coś innego. Zostawić czy docieplić, a jeśli docieplić to jak ??

arek

• 2 weeks później...