Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura ssawna do szamba - parę pytań

marekjs

Recommended Posts

Witam,

Zazwyczaj daję radę, ale w tym temacie się wykładam, jako że, nie jest on zbyt popularny w moim terenie i nie znam nikogo (albo nie wiem, że ma) kto ma zamontowaną rurę ssawną do szamba.

Mam pytanie do znawców i ludzi z doświadczeniem w tym temacie.

Przymierzam się do montażu szamba.

I tu pojawia się dylemat rury ssawnej.

Mam parę pytań.

-widziałem rozwiązania z dodatkową ściętą przy końcu rurą PCV w szambie, ale czy nie wystarczy nawiercenie dziury w kominku szamba i wpuszczenie rury ssawnej do samego dna? Wg mnie, ma to sens (niekoniecznie finansowy,ale trudno),bo mniej zabawy i jednolita rura. Proszę o komentarze.

-jak sytuacja takiego rozwiązania sprawdza się w zimie? A będę miał jakieś 10m od szamba do ogrodzenia. Jak "coś" zostanie w rurze ssawnej w zimie,to może być lipa. Może rurę trzeba puścić pod większym kątem, ewentualnie zaizolować? Proszę o komentarze

-czy szambowóz wyrobi przy 10m rury w ziemi i kawałkiem w szambie? Może to głupie pytanie, bo powinien, ale czy komuś się zdarzyły jakieś problemy związane ze zbyt dużą długością rury i kiepską wydajnością szambowozu? Proszę o komentarze.

-widziałem rozwiązania z dodatkową ściętą przy końcu rurą PCV w szambie, ale czy nie wystarczy nawiercenie dziury w kominku szamba i wpuszczenie rury ssawnej do samego dna? Wg mnie, ma to sens (niekoniecznie finansowy,ale trudno),bo mniej zabawy i jednolita rura. Proszę o komentarze.

Mam tak zrobione. Sprawdza sie wysmienicie.

-jak sytuacja takiego rozwiązania sprawdza się w zimie? A będę miał jakieś 10m od szamba do ogrodzenia. Jak "coś" zostanie w rurze ssawnej w zimie,to może być lipa. Może rurę trzeba puścić pod większym kątem, ewentualnie zaizolować? Proszę o komentarze

Trzeba zrobic z malym spadkiem. Nie ma prawa nic sie stac. Tej zimy u mnie rura lezala calkowicie niezasypana ziemia i wyciagalismy nieczystosci bez zadnych problemow.

czy szambowóz wyrobi przy 10m rury w ziemi i kawałkiem w szambie? Może to głupie pytanie, bo powinien, ale czy komuś się zdarzyły jakieś problemy związane ze zbyt dużą długością rury i kiepską wydajnością szambowozu? Proszę o komentarze.

Wyrobi bez problemu.

pozdro,

mp