Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa kominka - super isol czy grenaisol?

rakomax

Recommended Posts

Zamontowaliśmy jedna obudowe na grenizolu .......i więcej niezrobimy.

Strasznie kruchy....aby był w miare stabilny potrzebuje sporo podkładek i wzmocnien,

Strata czasu i pieniędzy niepolecam....

W końcu wermikulit mimi zmodyfikowania ma troche inne zadanie niz materiał na obudowy.....

Edytowane przez escape

Dobrze powiedziane hahaha.......

Mieliśmy super próbkę grenizolu i uwierz mi kawal fajnego materialu...... tylko materiał który przysłali miał się nijak do próbki która była naprawdę porządna....patrząc z drugiej strony mamy pewność ze wiecej tego niezamontujemy....

I nadal bedziemy montować na sprawdzonym Super Izolu Varmsena......Ilona

Edytowane przez escape

Czytalem troche o grenaisolu na czeskich stronach (bo to czeski material) i wypadal calkiem dobrze. Pytam o ten material bo sam mam przekonanie do super isolu varmsena, ale zaklad montujacy obudowe kominka goraco zacheca do grenaisolu. Nadal nie wiem, na co sie zdecydowac... A czas decyzji sie zbliza... :)

Sadząc po pytaniach zastanawiam się czy wogole czytasz co piszą inni.....grenaizol jest strasznie kruchy praktycznie bez duzego wysiłku po kawałku skruszysz go w rękach wkrety wchodzą "jak w masło" wiec trzeba sie sporo nakombinować zeby wkrety się jakos trzymały i płyta w miejscu wkretu niepękla pod własnym ciężarem..(jest bardzo cięzka)....trzeba sporo podkładać i w gruncie rzeczy wiecej materiały idzie na obudowe.,super izolu juz nie skruszysz,ewentualnie odłamiesz rog ale to z uzyciem wiekszej siły....to jest troche tak jakbys porównał 12 mm styropian z 12 mm płyta karton gips...styropian skruszyc k-g juz nie....pozdrawiam

Tak, escape, czytam z wielką uwagą. Podnoszę temat i z tego względu, że jak dotąd, stanowisko zajęły, jeśli dobrze liczę, jedynie dwie osoby. Chodzi mi więc o jak największe zobiektywizowanie tej oceny. Informacje, które podałes są bardzo przekonujące i wzbogacają moją wiedzę, zbiżając jednocześnie do podjęcia decyzji w sprawie materiału. Wciąż jednak liczę na odpowiedzi i opinie także innych uczestników forum.

Ja montuje kominki na grenaisolu i jestem z tego materiału zadowolony. Wcześniej montowałem na superisolu, ale teraz wole grenaisol. Ten materiał nie pyli jak się go docina. Wcześniej byłem cały siwy od pyłu. Teraz nie muszę tego wdychać.

Zobaczymy jak będzie dalej, ale póki co będę na nim pracował.

Edytowane przez Kominki Gibon

Płyty Grenaisol wykonane są z ekspandowanego wermikulitu jest to naturalny materiał – minerał. Dzięki temu jest bezpieczny dla zdrowia oraz nie wydziela zapachu pod wpływem temperatury. Mnie to przekonuje. Płyty grenaisol wytrzymują temperaturę 1250 st.C. Są dobrym izolatorem i doskonale nadają się do wykonywania obudów kominkowych.

Z tego co wiem to wiele firm kominkowych używa płyt grenaisol.

U mnie sprawuje się świetnie, ale każdy oczywiście może używać tych materiałów, które woli.

Grenaisol ma dobre parametry mechaniczne, termiczne, łatwo się na nim pracuje, a przede wszystkim jest w dobrej cenie.