rakomax 12.07.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Ktory z tych materialow polecacie? Nie kieruje sie cena, bo moj kominek to malenstwo. Biore pod uwage wylacznie parametry termoizolacyjne, trwalosc etc. Prosze o sugestie i argumentacje waszych wskazan. Lacze pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 13.07.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Grenaisol ma o połowę mniejszą wytrzymałość, jest w porównaniu bardzo kruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 13.07.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 (edytowane) Zamontowaliśmy jedna obudowe na grenizolu .......i więcej niezrobimy.Strasznie kruchy....aby był w miare stabilny potrzebuje sporo podkładek i wzmocnien,Strata czasu i pieniędzy niepolecam....W końcu wermikulit mimi zmodyfikowania ma troche inne zadanie niz materiał na obudowy..... Edytowane 13 Lipca 2010 przez escape Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 14.07.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Miałem w rękach próbkę, nawet nie zabierałem się za montaż czegoś, czego nie znam. Ale ktoś musiał sprawdzić, aby ktoś inny nie musiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 14.07.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 (edytowane) Dobrze powiedziane hahaha.......Mieliśmy super próbkę grenizolu i uwierz mi kawal fajnego materialu...... tylko materiał który przysłali miał się nijak do próbki która była naprawdę porządna....patrząc z drugiej strony mamy pewność ze wiecej tego niezamontujemy....I nadal bedziemy montować na sprawdzonym Super Izolu Varmsena......Ilona Edytowane 14 Lipca 2010 przez escape Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 14.07.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Obudowę swojego kominka zrobiłem z płyt superisol -bez kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 15.07.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Super isol przyjął się na rynku i pozostanie na nim długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 17.07.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Uważam także, iż znakomite izolacje alternatywne do wełny z ekranem aluminiowym to także Silca oraz Promasil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakomax 19.07.2010 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Czytalem troche o grenaisolu na czeskich stronach (bo to czeski material) i wypadal calkiem dobrze. Pytam o ten material bo sam mam przekonanie do super isolu varmsena, ale zaklad montujacy obudowe kominka goraco zacheca do grenaisolu. Nadal nie wiem, na co sie zdecydowac... A czas decyzji sie zbliza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakomax 23.07.2010 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Jeszcze raz proszę o wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakomax 28.07.2010 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Moze jednak jakies dodatkowe refleksje i opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 05.08.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Nie ma więcej refleksji- materiał słabszy pod względem konstrukcyjnym, nad czym się zastanawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakomax 09.08.2010 00:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Pod względem konstrukcyjnym czy właściwości termicznych? W jakim znaczeniu jest słabszy "konstrukcyjnie" grenaisol od varmsena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 09.08.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Sadząc po pytaniach zastanawiam się czy wogole czytasz co piszą inni.....grenaizol jest strasznie kruchy praktycznie bez duzego wysiłku po kawałku skruszysz go w rękach wkrety wchodzą "jak w masło" wiec trzeba sie sporo nakombinować zeby wkrety się jakos trzymały i płyta w miejscu wkretu niepękla pod własnym ciężarem..(jest bardzo cięzka)....trzeba sporo podkładać i w gruncie rzeczy wiecej materiały idzie na obudowe.,super izolu juz nie skruszysz,ewentualnie odłamiesz rog ale to z uzyciem wiekszej siły....to jest troche tak jakbys porównał 12 mm styropian z 12 mm płyta karton gips...styropian skruszyc k-g juz nie....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakomax 10.08.2010 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Tak, escape, czytam z wielką uwagą. Podnoszę temat i z tego względu, że jak dotąd, stanowisko zajęły, jeśli dobrze liczę, jedynie dwie osoby. Chodzi mi więc o jak największe zobiektywizowanie tej oceny. Informacje, które podałes są bardzo przekonujące i wzbogacają moją wiedzę, zbiżając jednocześnie do podjęcia decyzji w sprawie materiału. Wciąż jednak liczę na odpowiedzi i opinie także innych uczestników forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.08.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Jeśli inni mieliby napisać to samo, a zapewne tak by było, to wolą nie pisać nic. Gdybym np prawił od rzeczy, ktoś zwróciłby uwagę. Tu nikt nie pozostawi zwodniczych wypowiedzi bez stosownego komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Gibon 10.08.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja montuje kominki na grenaisolu i jestem z tego materiału zadowolony. Wcześniej montowałem na superisolu, ale teraz wole grenaisol. Ten materiał nie pyli jak się go docina. Wcześniej byłem cały siwy od pyłu. Teraz nie muszę tego wdychać. Zobaczymy jak będzie dalej, ale póki co będę na nim pracował. Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez Kominki Gibon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 11.08.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Biedaku, czym żeś ciął? Piłą łańcuchową? Spróbuj nożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Gibon 11.08.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Ciąłem normalnie, piłką ręczną – w ten sposób nożna dokładniej wyciąć nietypowe kształty, np. pod kratki w pełnej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Gibon 11.08.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Płyty Grenaisol wykonane są z ekspandowanego wermikulitu jest to naturalny materiał – minerał. Dzięki temu jest bezpieczny dla zdrowia oraz nie wydziela zapachu pod wpływem temperatury. Mnie to przekonuje. Płyty grenaisol wytrzymują temperaturę 1250 st.C. Są dobrym izolatorem i doskonale nadają się do wykonywania obudów kominkowych. Z tego co wiem to wiele firm kominkowych używa płyt grenaisol. U mnie sprawuje się świetnie, ale każdy oczywiście może używać tych materiałów, które woli.Grenaisol ma dobre parametry mechaniczne, termiczne, łatwo się na nim pracuje, a przede wszystkim jest w dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts