racer 17.08.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 "doskonale" widocznie ma u Ciebie inną definicję. Polonez w swoim czasie tez był "doskonały". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 17.08.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Podejrzanie doskonałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawaroti 15.09.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 a jakie opinie nt. płyt silcahttp://www.silca.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boonk 05.02.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Płyty Grenaisol wykonane są z ekspandowanego wermikulitu jest to naturalny materiał – minerał. Dzięki temu jest bezpieczny dla zdrowia oraz nie wydziela zapachu pod wpływem temperatury. Mnie to przekonuje. Płyty grenaisol wytrzymują temperaturę 1250 st.C. Są dobrym izolatorem i doskonale nadają się do wykonywania obudów kominkowych. Z tego co wiem to wiele firm kominkowych używa płyt grenaisol. U mnie sprawuje się świetnie, ale każdy oczywiście może używać tych materiałów, które woli. Grenaisol ma dobre parametry mechaniczne, termiczne, łatwo się na nim pracuje, a przede wszystkim jest w dobrej cenie. Materiał do odciecia temperatury od scian tylko i to po mechanicznym oprócz kleju montażu. Jako samonośny materiał do obudowy 1300×2500 (kominka np nadia 14 ) beznadziejny kruchy trzeba uważać aby plyty w rękach nie złamać wkrety wchodza jak w masło i niewiele trzymią . Po zbudowaniu i wyschnięciu zostalo przepalone w kominku dla sprawdzenia dgp. Cala obudowa przy paleniu sie odkształca w granicach 1.5 cm tzn plyty sie wybrzuszają , teraz po kilku próbach sa juz popękane i brzuchate. Czeka nas demontaż i zastapienie innym materialem faktycznie samonosnym . Dobrze ze nie dokonczylismy obłożenia kosztownym spiekiem bo byly by jeszcxe wieksze koszty. Jedyny plus dla zachwalajacych ten materiał to łatwość obróbki dlatego tak go chwala kominkowcy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 05.02.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Zakup wkładu (Hajduk Volcano 2PT) już mam za sobą i trzeba go czymś obudować, stąd moje pytanie odnośnie płyt. Wymiary obudowy: 110x80cm (270cm wysokość) więc wymiarowo pewnie płyty 122x100, nie wiem tylko czy grubość 3cm wystarczy czy może lepiej wziąść 4cm ? Silca czy Varmsen, które lepsze ?Czy przy betonowym stropie wystarczy jedna płyta na suficie bez komory dekompresyjnej czy lepiej dwie ? Wlot do komina mam jakieś 20cm od sufitu i nie bardzo jest miejsce na komorę. Edytowane 5 Lutego 2017 przez MiruK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts