Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa piece (gaz i paliwo stałe) i jeden zasobnik

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zapytać czy jest możliwość podłączenia tylko jednego zasobnika (ok 120l) do obu piecy: Viessman Vitodens 100 i Kostrzewa Fuzzy logic. Dom 210 m2. Gdzieś słyszałem że da się to jakoś rozwiązać za pomocą sprzęgła hydraulicznego, niestety nie potrafie zrozumieć w jaki sposób Mój hydraulik powiedział że można zrobić to za pomocą zaworu i ręcznie zamykać, ale czy nie dało by się jakoś automatycznie? A może taki sposób nie jest najlepszym rozwiązaniem i może lepiej zainwestować w 2 zasobniki (po jednym do każdego pieca) ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Kotłów jeszcze nie ma, ale najprawdopodobniej nie zrezygnuję z kotła na paliwo stałe, gdyż ma być on własnie tym 'głównym' piecem, gdyż przewiduję w nim palenie zbożem. Ciągle poszukuję sposobu na podlączenie jednego boilera do obu kotłów. pzdr

Wydaje mi się, że ogrzewanie domu gazem będzie jednak droższym rozwiązaniem niż zbożem/ekogroszkiem. Na kocioł gazowy zdecydowałem się ponieważ ma pełnić rolę takiego zaplecza, gdy piec na paliwo stale ulegnie awarii, będą na prawdę duże mrozy bądź chociażby z jakiegoś weekendowego wyjazdu (nie trzeba zasypywać ekogroszku ani martwić się że się wypali i będzie zimne mieszkanie). Układ zamknięty i otwarty będzie połączony wymiennikiem ciepła (40 płyt). W całym domu mają być grzejniki + podłogowka w takich pomieszczeniach jak sypialnia, łazienka, kuchnia i salon. Przyznam się że nie słyszałem nigdy o wymienniku dwuwężownicy. Mógłbym prosić o przybliżenie mi trochę więcej wiedzy, co jak, na co zwrócić uwagę itp?

Wymiennik to zwykły solarny np 200l.

Co do sensu wrzucenia kupy kasy w takie połączenie... wolałbym jednak dziś PC - podobna kasa (ostatnio zrobiłem wycenę na kpl CO+WU+ kan z PC Biawar-NIBE za 69 tys. zł brutto z kpl dodatków za jakieś 150m2 (ale wyszło za drogo - Leśniewo k. Pucka)). Policz Kostrzewa FL + zestaw wym.-pomp.+kocioł gazowy+ komin+ przeglądy itp+ obsługa (FL potrzebuje odrobiny zabawy - wierz mi)...warto? Ale - gaz z butli czy rury?

Kostrzewa (25 kW) jest jeszcze na dopłatach z UE i mogę go mieć za 9200 a więc 5000 zł taniej niż normalnie, i przyznam że bardzo mnie trzyma przy tym piecu możliwość palenia tego zboża (chociaż nigdy jeszcze nie miałem z tym do czynienia) ponieważ mam dostęp do na prawdę taniego owsa a ten piec wydaje się być stworzonym do tego, czego nie można powiedzieć o innych kotłach na ekogroszek. Co do komina to najprawdopodobniej zdecyduje się wyprowadzić takowy przez ścianę z kondensata. ciekawi mnie tylko ten zestaw wym.-pomp..... Mógłbym prosić o informacje? A co do obslugi to chyba sobie poninienen jakoś poradzić, (informatyk xD ). Gaz z rury

Tak mam. Junkers Smart + Kostrzewa Warmet Ceramik.

Działa, sprawdza się, nie dyskutuje co do sensowności bo o tym jestem całkowicie przekonany.

Podłaczone jak to Mały napisał przez wymiennik. Piec stałopalny oczywiście w ukł. otwartym.

Fotki kotłowni jakby co w dzienniku.

pozdrawiam, majki

Tak mam. Junkers Smart + Kostrzewa Warmet Ceramik.

Działa, sprawdza się, nie dyskutuje co do sensowności bo o tym jestem całkowicie przekonany.

Podłaczone jak to Mały napisał przez wymiennik. Piec stałopalny oczywiście w ukł. otwartym.

Fotki kotłowni jakby co w dzienniku.

pozdrawiam, majki

A jak to działa w praktyce u Ciebie? Czy oba kotły mogą działać jednocześnie i steruje tym automatyka czy też musisz np. wyłączyć gazowy żeby odpalić węglowy?

I jak masz realizowane podgrzewanie CWU? Czy oba kotły mogą grzać CWU ? (masz zasobnik 2-węzownicowy?).

Sam się przymierzałem do takiego układu. Chciałem żeby wszystkim sterowała automatyka. Tzn. zakładałem, że zimą palę węglem, ale jak piec się wygasi to automatycznie grzanie przejmuje piec gazowy, i na odwrót - jeśli rozpalę w węglowym to gazowy się wyłącza. Latem olewam węgiel i CWU grzeje tylko kondensat.

Po rozmowie z kilkoma fachowcami jednak poddałem się. Ponieważ mam podłogówkę w całym domu to prawdopodobnie musiałbym wstawić bufor ciepła żeby to dobrze działało. Okazało się też, że będę miał gaz ziemny (wcześniej nastawiałem się na gaz z butli) i opłacalność całej tej rzeźby stała się mocno dyskusyjna ...

Pzdr

Krzych

A jak to działa w praktyce u Ciebie? Czy oba kotły mogą działać jednocześnie i steruje tym automatyka czy też musisz np. wyłączyć gazowy żeby odpalić węglowy?

I jak masz realizowane podgrzewanie CWU? Czy oba kotły mogą grzać CWU ? (masz zasobnik 2-węzownicowy?).

Sam się przymierzałem do takiego układu. Chciałem żeby wszystkim sterowała automatyka. Tzn. zakładałem, że zimą palę węglem, ale jak piec się wygasi to automatycznie grzanie przejmuje piec gazowy, i na odwrót - jeśli rozpalę w węglowym to gazowy się wyłącza. Latem olewam węgiel i CWU grzeje tylko kondensat.

Po rozmowie z kilkoma fachowcami jednak poddałem się. Ponieważ mam podłogówkę w całym domu to prawdopodobnie musiałbym wstawić bufor ciepła żeby to dobrze działało. Okazało się też, że będę miał gaz ziemny (wcześniej nastawiałem się na gaz z butli) i opłacalność całej tej rzeźby stała się mocno dyskusyjna ...

Pzdr

Krzych

CWU mogę grzać każdym kotłem. Ma 1 wężownicę. Do jednego obiegu jest wpięty zarówno kocioł stałopalny ( oczywiście po zamkniętej stronie ) jak i gazówka.

Nie mam jakiejś automatyki. Podstawowym źródłem ogrzeanaia jest piec gazowy. Gdy chcę oszczędzać ( u mnie to okresy przejściowe powiedzmy marzec-maj ; wrześień-listopad ) wyłączam piec gazowy, palę w kotle stałopalnym. Przy 1-2 załadunkach nagrzewa zarówno zbiornik CWU jak i na tyle dom by utrzymać oczekiwaną temperaturę.

Nie widze osobiście problemu przy "obsłudze" tego układu, wiem, ze da sie to zautomatyzować, ale w/g mnie nie ma sensu.

Kiedyś już to opisywałem. Komfort "poczucia" że jestem "wolny" od 1 źródła ciepła jest spory ...

pozdrawiam, majki

/edit/

A i też mam kawałek podłogówki i brak bufora. I działa :)

Przykryzowane na rozdzielaczu termostatem do jakiś 40 st ciepła .... pięknie grzeje ...

Edytowane przez majki
podłogówka

CWU mogę grzać każdym kotłem. Ma 1 wężownicę. Do jednego obiegu jest wpięty zarówno kocioł stałopalny ( oczywiście po zamkniętej stronie ) jak i gazówka.

Nie mam jakiejś automatyki. Podstawowym źródłem ogrzeanaia jest piec gazowy. Gdy chcę oszczędzać ( u mnie to okresy przejściowe powiedzmy marzec-maj ; wrześień-listopad ) wyłączam piec gazowy, palę w kotle stałopalnym. Przy 1-2 załadunkach nagrzewa zarówno zbiornik CWU jak i na tyle dom by utrzymać oczekiwaną temperaturę.

Nie widze osobiście problemu przy "obsłudze" tego układu, wiem, ze da sie to zautomatyzować, ale w/g mnie nie ma sensu.

Kiedyś już to opisywałem. Komfort "poczucia" że jestem "wolny" od 1 źródła ciepła jest spory ...

pozdrawiam, majki

/edit/

A i też mam kawałek podłogówki i brak bufora. I działa :)

Przykryzowane na rozdzielaczu termostatem do jakiś 40 st ciepła .... pięknie grzeje ...

A masz jakiś schemat Twojej instalacji?

Jestem ciekaw jak rozwiązany jest w szczegółach układ CWU przy 2 kotłach i jednej wężownicy. Który piec steruje pompą obiegową? Jeśli jest to piec gazowy (typowe rozwiązanie) to co się dzieje po jego wyłączeniu? Ja rozważałem taki układ ale dla zasobnika 2-wężownicowego. Nie wyobrażam sobie tego układu dla jednej wężownicy.

Witam. Chciałbym zapytać czy jest możliwość podłączenia tylko jednego zasobnika (ok 120l) do obu piecy: Viessman Vitodens 100 i Kostrzewa Fuzzy logic. Dom 210 m2. Gdzieś słyszałem że da się to jakoś rozwiązać za pomocą sprzęgła hydraulicznego, niestety nie potrafie zrozumieć w jaki sposób Mój hydraulik powiedział że można zrobić to za pomocą zaworu i ręcznie zamykać, ale czy nie dało by się jakoś automatycznie? A może taki sposób nie jest najlepszym rozwiązaniem i może lepiej zainwestować w 2 zasobniki (po jednym do każdego pieca) ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Układ można zrobić w bardzo prosty sposób bez sprzęgła i bez żadnych buforów tylko trzeba to umiejętnie pospinać w jedną całość no i do tego zrobić sterowanie tak aby po odpaleniu kotła na paliwo stałe był wyłączany kocioł gazowy. Układ należy zrobić w całości zamknięty ( już można prawo na to pozwala)

A masz jakiś schemat Twojej instalacji?

Jestem ciekaw jak rozwiązany jest w szczegółach układ CWU przy 2 kotłach i jednej wężownicy. Który piec steruje pompą obiegową? Jeśli jest to piec gazowy (typowe rozwiązanie) to co się dzieje po jego wyłączeniu? Ja rozważałem taki układ ale dla zasobnika 2-wężownicowego. Nie wyobrażam sobie tego układu dla jednej wężownicy.

Schematu nie posiadam, ale postaram sie wrzucić jakiś rysowany odręcznie, ewentualnie fotki ... powiedzmy tak postaram sie do piątku max ... teraz po przeprowadzce mamy lekki sajgon ;):cool:

pozdrawiam, majki

Hej

Rysowanie mi nie wychodzi, zdecydowanie bardziej wolę fotografię :)

Schemat :

http://img35.imageshack.us/img35/9489/0114v.jpg

Duża fotka, to sobie można zassać ...

Generalnie układ działa, to nie moja "wizja" ;)

Jak pale w KW ( kotle węglowym ) to odcinam piec gazowy, włączaja się pompy P1, P3, dodatkowo ręcznie mogę właczyć pompę P4 do zasobnika ciepłej wody.

Ponowne "palenie" gazówką wymaga otwarcia zaworów do gazowego na zasilanie i powrót i już.

Pompa P2 od podłogówki chodzi cały czas w okresie grzewczym, jest włączana ręcznie

Nie wiem, czy tłumaczę ok ;)

pozdrawiam, majki

• 2 months później...

Ha! Zabawne. Właśńie zaczepiałem majkiego na jego komentarzach do dziennika budowy o schemat, i juz wiem skąd go wcześniej widziałem .. stąd :D.

Co do połaczenia dwóch kotłów, stałopalnego i gazowego, to ja ten temat wałkuje od roku. Nie potrzeba soprzegla hydraulicznego (je stosuje sie w bardzo duzych systemach) nie potrzeba dwuwezownicowego boilera (choc ja taki kupuje ale ze względu na planowane solary). Można to zrobic na zaworach, ale mozna to obsłuzyć bardzo prosta automatyką, na kilku przekaźnikach i z prostym sterownikiem Auraton 1111 który kosztuje około 100 zł. Na dzień dzisiejszy mój pomysł wyglada jak na załączonym obrazku. Automatyka jest obsłuzona elektrozaworami 3D, które w zalezności od sterowania przełączają co trzeba. Czójnik temperatury na boilerze przełącza zawór 3D by piece grzały wodę a nie C.O. gdy wygasnie piec staklopalny to sterownik wylączy pompy od pieca po obu stronach wymiennika, przełączy zawór 3D od pieca gazowego i prace przejmie gazowy. Zawory zwrotne zabezpieczają system przez popłynieciem wody nie w ta strone co trzeba.

schemat co ver 2.jpg

Pozwalać może i pozwala, ale mało ktory piec jest do tego przystosowany, i jest cały szereg innych kosztownych wymagań. moim zdaniem jednak lepiej połączyć mały otwarty układ od pieca stałopalnego z reszta instalacji zamknietej wymiennikiem i spac spokojnie.

Swoja drogą Piczman, obejżałem sobie twój dziennik budowy, a w szczególnści GWC, reku i buforek i podoba mi się. Mógłbyś (chyba że już to zrobiłeś) poświęcic samej tej instalacji jakiś ciekawy wątek do przyklejenia na forum, bo to bardzo ciekawy temat. Ja też mam pewne zakusy na bufor, ale jako drugi etap instalacji, po pierwszym zmierzeniu się z nadwyżkami (cz w ogóle takowe będe miał. Poza tym ja mam sporo zwykłych kaloryferów oprócz podłogowki, więc już efekt nie ten sam. Tak czy siak rispekt :)

kot.