starykot 13.10.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 no ja zachęcam. Od roku przekopuje siec w poszukiwaniu ciekawych rozwiazań z buforem, i wcale ich tak duzo nie znalazłem (a wręcz mało) a twojego wczesniej tez nie widziałem. Masz jakieś refleksje na temat mojego projektu instalacji? Kot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 16.10.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Starykot zaciekawiels mnie swoim pomyslem.Rowniez "doskwiera" mi brak gazu w mojej miejscowosci i jestem skazana tylko na ogrzewanie na paliwo stale.Chcialabym jednak miec mozliwosc podgrzania wody CW w okresach letnich dlatego pomysl grzania z butli jak najbardziej mi odpowiada.Zastanawiam sie tylko czy masz zamiar postawic te butle w kotlowni (w tym samym pomieszczeniu gdzie bedzie stal piec )?Czy jest to bezpieczne?Troszke sie tego obawiam .Obok kotlowni mam garaz (tez chyba niezbyt dobre pomieszczenie) oraz wc ktore mam zamair wykorzystac na mini garderobe wiec moze tam (przebijajac sie rurami przez sciane) lepeij postawic te butle?Napisz prosze jak planujesz to u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starykot 17.10.2010 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 teoretycznie taka butla powinna stać na zewnątrz. Rozmawiałem z człowiekiem który z takiego rozwiązania korzysta, i on tez dla zgodności z przepisami trzymał ją na zewnatrz, jednak po dość krótkim czasie wygoda (i obawa przed kradierzą) wzięła góre i butla stoi w garażu. Ja osobiście planuję wykonanie kompletnej instalacji gazowej w budynku i na działce, tak by w przyszłości, gdy zostanie dociagnięty do mnie gaz nie kopać zagospodarowanej już działki tylko podłączyc go do zainstalowanej juz w ogrodzeniu skrzynki i gotowe. Do zrobionej w ten sposób instalacji planuję dołożyć w garażu trójnik, i tam zasilać ją z butli 30 kg. Koszt wymiany takiej butli to około 120 zł, i z powodzeniem starcza ona na ogrzanie ciepłej wody dla 4-osobowej rodziny na miesiac. Ja mając kompletna instalacje planuje też zasilać z niej kuchenkę gazową w kuchni (lubię gotować i nienawidzę robić tego na kuchniach elektrycznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 17.10.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Nie wiem czemu ale zawsze jak przywozili (w zimie) nowa butle do podlaczenia kuchenki gazowej to "chwile" odczekiwali zanim ja podlaczyli dlatego myslalam ze nie powinna ona stac jednak w minusowych temperaturach Moze faktycznie rowniez postawie ja w garazu i nie bede sobie "zasmeicac" garderoby ;)Dzieki za wyjasnienie i poddanie pomyslu-musze omowic teraz te kwestie z moim hydraulikiem ktory proponowal mi PC (powietrzna ) do CW .Jest to fajna sprawa ale duzo drozsza niz taka butla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starykot 19.10.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 no, mój system będzie montowany w czwartek. Zastanawiam sie jednak czy na razie nie odpuscic sobie pieca gazowego, i załozyc go później, bo puki co, nie będzie mi potrzebny kiedy trwa budowa, a wiadomo, gwarancja leci. Chyba zainstaluje go dopiero na wiosnę, niemniej jednak wszystko co potrzebne zostanie przygotowane tak by potem tylko dołozyć gazowca. Będe fotografował i relacjonował przebieg tego procesu w moim dzienniku budowy. kot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.10.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Wiesz - wole jednak dwuwężownicowca, bo nie ma choćby strat na wymienniku ciepla, a i z automatyka jest róznie. Dobra niestety kosztuje(zwłaszcza zawory 3d z silownikami), a wtedy zdecydowanie taniej wychodzi wymiennik duo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starykot 25.10.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Rozumiem, że pisząc o wymienniku dwuwężownicowym masz na mysli poprostu boiler biwalentny? Ale czy on ma mniejsze straty od wymiennika płytowego?? Powierzchnia takiego boilera jest ogromna w stosunku do wymiennika płytowego, i on całą powierzchnia też oddaje ciepło i ma straty. Oczywiście powiesz że jest izolowany ... no ale czym? 10 cm wełny? No dobra, mój wymiennik płytowy ma 3cm ubranko z pianki poliuretanowej, ale za to jest 50 razy mniejszy a zatem i mniejsza powierzchnia oddaje ciepło. Dla mnie boiler jako wymiennik ma zbyt dużą bezwładność. Napalisz w piecu,. ale zanim zadrzeją się kaloryfery to trochę jednak minie (musisz nagrzać wode w boilerze, co w mojej sytuacji zajelo by ruski miesiąc bo mam boiler 250 litrów - zresztą biwalentny)No i ostatnia kwestia. Co toznaczy ze wymiennik ma straty? W przyrodzie nic nie ginie, więc to ciepło przeciez sie nie dematerializuje. W najgorszej sytuacji oddawane jest do otoczenia, ale to żadna strata, bo przeciez w sumie o to chodzi w ogrzewaniu, żeby oddawaqc ciepło do otoczenia. Tak na to patrząc, to kaloryfery przynoszą straszne straty ciepła....No ale nie ma co dywagować Każda sroczka swój ogonek chwali. Zobaczymy jak sie sprawdzi mój system. Na razie musiałem tymczasowo zrezygnowac z zaworu 3D na obwodzie pieca, bo go najnormalniej w świecie nie moge dostać. Były tylko jakieć dziwne, z dziurką fi 4mm ba zasilaniu ciepłą wodą. Wygladały bardziej na mieszające do podłogówki, ale takiego z duzą przepustowością, na 1,5" czy 1,25" nie było. Puki co to dzisiajeszy dz8ien spełzł na przywiezieniu towaru, tj pieca, boilera, kolanek, mufek, krztałtek i innych fizdrygałów, na kupowaniu i montowaniu przewodu dymnego, na zakupie i montazu miarkownika ciagu, wkręcaniu śrubunkow w piec i boiler i td. Wieczór za to minal mi pod hasłem przyklejania glazury i terakoty tam, gdzie jutro stanie boiler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts