Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak poprawic welne na poddaszu po kilkuletniej wizycie kuny ?

Recommended Posts

Nie znam dobrej metody na odstraszenie kuny. Mnie też dwa razy pożarły przewody. Pierwszy raz to w sumie bzdura bo tylko dwa od podciśnień i jedną wiązkę. Ale drugi raz dobrały mi się również do górnego przewodu z chłodnicy oraz przewodu do turbosprężarki. Naprawa była piekielnie droga.

Przejść się do fryzjera, zabrać od niego trochę ściętych włosów , najlepsze przetłuszczone, bardziej czuć człowiekiem:) (dostaniesz w każdej ilości jeszcze Ci podziękuja:) ), zapakować do pończochy i zainstalować pod maską, byle nie za blisko rozgrzanych elementów bo smród z palących sie wlosów jest okropny:) Nie każda kuna się tego boi ale często pomaga.

• 5 years później...
Kuna nie zjada wełny lecz biegając po niej, niszczy, oraz wyczesuje sobie futro ze świerzbu, dzięki czemu może żyć w naszym dachu nawet 15 lat. Zajmuję się naprawą dachów zniszczonych przez kuny. Zniszczenia często są bardzo duże, naprawiamy membrany dachowe, wymieniamy zniszczoną wełnę mineralną i uzupełniamy ocieplenie poprzez wdmuchanie celulozy. Prace te wykonujemy od zewnątrz . Instalujemy odstraszacze elektroniczne i środki zapachowe. Jeszcze żadna kuna nie wróciła.

• 6 years później...
witajcie

mysle wlasnie jak poprawic ocieplenie na poddaszu, kuna sie wreszcie wyprowadzila ale zostawila szkody, chyba mlode bawily sie welna, bo czasami kawalki welny wypychaly na dachowki, ostatnio jak odkrecilem puszke to wialo ze sciany, mysle wlasnie jak sie tam dostac, chyba teraz trzeba sciagac dachowki i folie paroprzepuszczalna, czy jest to ciezka operacja ? wiem ze dachowki sa co ktoras zaczepiane, oraz czy sciaganie podprzybitki jest skomplikowane i czy da sie ja potem ladnie przybic ?

Cześć, najlepszy sposób na naprawę szkód i pozbycie się szkodników raz na zawsze to zadmuchanie całej wolnej przestrzeni pomiędzy membraną a płytami GK granulatem celulozy. Jest możliwość wyciągnięcia starej wełny i zadmuchanie na nowo lub dodmuchanie do wełny i wypełnienie wolnej przestrzeni. Najtańszy i najszybszy sposób. :spam:

Edytowane przez Greengaz