Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, stoję przed dylematem wyboru rodzaju bramy. Opcje są dwie segmentowa lub uchylna. Rozmiar bramy to 250x240cm. Proszę o podpowiedzi za i przeciw dla obu rozwiązań. Na tą chwilę bez napędu ale chętnie z możliwością założenia później.

Skłaniam się ku segmentowej ocieplanej 4cm pianki, z Hormanna (3400zl z montażem) lub Nowoferm (2850zl +300mont.)

za uchylna hormann bez ocieplenia powiadziano mi 2300z montażem (200zł)

cena jest istotna ale wolę wybrać rozsądny kompromis,poproszę o Wasze sugestie

szukałam ale znalazłam tylko jeden taki temat , dość zabytkowy i króciutki;)

No to musisz pomyśleć o ocieplonej bramie.

Segmentowa jest wygodniejsza, ale nieco bardziej skomplikowana i dlatego wybierałbym pomiędzy Hormanem i Normstahlem.

Uchylna jest prostsza i tutaj myślę że można poszukać czegoś tańszego.

Ja mam od roku Normstahl 5x2,25m segmentowy, G 60 TREND złoty dąb +napęd =6350zł (te duże są niestety drooogie)

gwarancja:

2 lata na napęd

10 lat na bramę

Witam

Wszystkie argumenty przemawiają za bramą segmentową.

-bezpieczeństwo

-estetyka

-trwałość

-można dobrać kolor do stolarki okiennej

-szczelność

no i dużo cieplej w garażu.

Jak nie chcesz przepłacić za niemiecką to masz jeszcze polskie bramy dobrej jakości, KRISPOL, INTERFLEX ,WIŚNIOWSKI

Uchylną brame powinieneś kupić do 1 tys zł max.Troche ich poniosło z tą ceną w hormanie