Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Buńki4 i Tokio II

Recommended Posts

Właśnie zawitałam do Waszego dziennika i bardzo, ale to bardzo mi się podoba Wasz domek, po prostu cud, miód i orzeszki:) Kuchnia rewelacyjna, łazienki, schody... i cała reszta też:) Na pewno mieszka się cudownie:) Ps. Jaką powierzchnię ma dach w Waszym domku i ile kosztował, jeśli możesz zdradzić oczywiście?

Dziękujemy, dziękujemy, widocznie przyszedł czas na przyjmowanie pochwał i zapominanie o trudach budowy ;)

Co do wielkości dachu to chyba ok 170m2, a koszty - łącznie rynny i osadniki, dachówka, membrana, gwoździe, spinki i inne szpeje, więźba - drewno to jakieś 35000,- plus robocizna oczywiści. Mogę wam wysłać nasz kosztorys na dach - podajcie e-mail :)

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Widziałam dachówkę na żywo i sama doszłam do tego,że to jednak łupek a nie szara. Chyba będę musiała na nią bardzo długo poczekać, ale cóż zrobić, jak ona jest taka piękna.

Jedna uwaga: DOMINO ma już stare formy i nie jest idealnie prościutka, ale nie ma się co martwić bo na dachu efekt jest świetny, tylko ekipa musi się postarać, żeby ją równo ułożyć.

witam,

fajny dziennik, ale mam pytanie co do samego projektu.

Jak oceniacie przydatnosc/praktyczność tak duzego przeszklenia za schodami?

Wydaje mi sie ze to tylko poprawia odbior wizualny budynku z zewnatrz?

pozdrawiam, Artur

E tam, akurat kwestie wizualne z zewnątrz nie były dla nas tak istotne. Ogromne przeszklenie rozświetla klatkę schodową, jak dla nas super. Słoneczko rozbłyskuje się na lakierowanych stopniach schodów, doświetla przestrzeń pod schodami i rzuca na ściany klatki tęczę przechodząc przez tafle szkła - barierkę schodów. Nie zmienilibyśmy tego za nic.

Oczywiście jeśli ktoś jest wstydliwy i chce mieć totalny azyl to może albo zamurować klatkę albo zamontowac na stałe rolety - tylko po co?

Kwestie strat ciepła też można między bajki włożyć - przy 3-szybowych pakietach i ciepłych ramach straty są niewielkie, słońce dogrzewa pomieszczenia w zimie, latem może być gorzej, wtedy wykombinujemy jakieś rolety :)

Wasz dziennik jest suuuper!:) napisz mi proszę jak to jest z tym tarasem, znajomi mówią nam że w 99,9% woda z tarasu będzie zalewała nam garaż, że płytki będą odpadały...jak Wy poradziliście sobie z tym problemem?to jest jedyny projekt domku który bardzo nam się podoba ale lekko zaniepokoiliśmy się tym.

Wasz dziennik jest suuuper!:) napisz mi proszę jak to jest z tym tarasem, znajomi mówią nam że w 99,9% woda z tarasu będzie zalewała nam garaż, że płytki będą odpadały...jak Wy poradziliście sobie z tym problemem?to jest jedyny projekt domku który bardzo nam się podoba ale lekko zaniepokoiliśmy się tym.

Znajomi chyba zatrzymali się technologicznie w innej epoce - nie obrażając ich ;)

Reasumując, nie te czasy i nie ta technologia co kiedyś. Pisałem o tym już w dzienniku i komentarzach.

30 kwietnia 2010 zrobiłem uszczelnienie 2-warstwy Nylonu Dekarskiego i przez ponad miesiąc ciągle albo lało albo stała woda bo płyta nie miała spadku do rynny!

Do dziś nie mam przecieków przez płytę, a uznaję, że to co jest zrobione to na razie prowizorka. Muszę jeszcze dobrze uszczelnić połączenie płyty stropowej z murkami oporowymi nad garażem, bo mam jedno miejsce, gdzie moi artyści robiąc murki przewiercili dziurę na wylot do ściany, ale i to udało się zalepić.

Grunt to dobrze odpylić powierzchnię, zagruntować DEDYKOWANYM gruntem, a nie najtańszym atlasem, który nie nadaje się na zewnątrz i pomalować folią do zastosowań zewnętrznych, a nie tym niebieskim mazidłem do łazienek.

Zresztą w Europie i Polsce robi się zielone dachy i jakoś nikomu na głowę nie kapie.

My mamy zamiar uszczelnić docelowo taras i zrobić zielony dach dopiero w tym roku, a i tak przetrwaliśmy zimę bez wody w garażu :)

Dziękujemy, dziękujemy, widocznie przyszedł czas na przyjmowanie pochwał i zapominanie o trudach budowy ;)

Co do wielkości dachu to chyba ok 170m2, a koszty - łącznie rynny i osadniki, dachówka, membrana, gwoździe, spinki i inne szpeje, więźba - drewno to jakieś 35000,- plus robocizna oczywiści. Mogę wam wysłać nasz kosztorys na dach - podajcie e-mail :)

Super, dzięki! Adres e-mail wysłałam na pw.

Pozdrawiam

witam, super dziennik. Bardzo konkretny, stał sie dla nas inspiracją, że jeżeli się chce to można. Kuchnia śliczna. My budujemy wg. projektu indywidualnego, ale podobne parametry ocieplenia. Mam pytanko o rekuperację. Jak się sprawdza? Czy nie przesusza powietrza. Chodzi mi głównie o dzieci i ich drogi oddechowe. Pozdrawiam.

witam, super dziennik. Bardzo konkretny, stał sie dla nas inspiracją, że jeżeli się chce to można. Kuchnia śliczna. My budujemy wg. projektu indywidualnego, ale podobne parametry ocieplenia. Mam pytanko o rekuperację. Jak się sprawdza? Czy nie przesusza powietrza. Chodzi mi głównie o dzieci i ich drogi oddechowe. Pozdrawiam.

Dziękujemy za pozytywny odbiór naszych relacji z budowy :)

Co do rekuperacji:

- tak, osusza powietrze, jest to fakt i z natury niestety tak to działa, że para wodna skrapla się w rekuperatorze i płynie do kanalizacji,

- podczas normalnego użytkowania domu, ogromne ilości pary wodnej produkują łazienki i kuchnia (jeśli się gotuje), więc jakimś sposobem warto je usunąć

- nie mamy problemów z drogami oddechowymi, wręcz przeciwnie: świeżego powietrza jest więcej niż w domu z tradycyjną wentylacją, w którym najnormalniej, albo wentylacja miejscowo działa, albo nie - zazwyczaj to drugie, więc powietrze się "kisi".

My jesteśmy bardzo zadowoleni i jak najbardziej polecamy. Dyskutowaliśmy już na forum o rożnych rekuperatorach i przede wszystkim ekipach wykonawców - niestety nie ma co oszczędzać bo większa połowa sukcesu to idealny montaż całej instalacji - polecamy rekuperatory.pl bo z tego co się zorientowaliśmy jeszcze nigdzie nic nie .... - to znaczy, że trzymają standardy jakości. Instalacja na pierwszym biegu działa bezgłośnie.

Mam jeszzce pytanie odnosnie rury doprowadzajacej powietrze do wkladu kominkowego z zewnatrz.Na fotkach zauwazylam ze masz w tej rurze (na zewnatrz) jakis prostokatny bialy elemnet-co to takiego?Pisales rownież o izolacji tasma,pianka ,styropianem .... Czy izolowales w ten sposob cala dlugosc tej kanalizacyjnej rury?Pierwszy raz natknelam sie na cos takiego bo do tej pory myslalam ze wkopuje sie ja tylkow ziemie i jest po sprawie :rolleyes:

Mozesz opisac dokladnie jakich materialow uzyles (firmy) i jak rozwiazales kwestie "zamykania" doplywu w przypadku niepalenia w kominku aby nie wychladzac pomieszczenia w srodku?(jesli oczywiscie da sie cos takiego zrobic )

• 2 weeks później...
Mam jeszzce pytanie odnosnie rury doprowadzajacej powietrze do wkladu kominkowego z zewnatrz.Na fotkach zauwazylam ze masz w tej rurze (na zewnatrz) jakis prostokatny bialy elemnet-co to takiego?Pisales rownież o izolacji tasma,pianka ,styropianem .... Czy izolowales w ten sposob cala dlugosc tej kanalizacyjnej rury?Pierwszy raz natknelam sie na cos takiego bo do tej pory myslalam ze wkopuje sie ja tylkow ziemie i jest po sprawie :rolleyes:

Mozesz opisac dokladnie jakich materialow uzyles (firmy) i jak rozwiazales kwestie "zamykania" doplywu w przypadku niepalenia w kominku aby nie wychladzac pomieszczenia w srodku?(jesli oczywiscie da sie cos takiego zrobic )

Witam!

To białe pudełko na zewnątrz budynku to zaizolowana przepustnica sterująca dopływem powietrza do kominka. Można potraktować takie rozwiązanie jak nasz eksperyment, który jak już mogę napisać - zdał egzamin.

Ale o co chodzi:

- w standardowym rozwiązaniu przepustnicę zamykającą dopływ powietrza do kominka montuje się bezpośrednio przed kominkiem. Zimne powietrze (w zimie) wieje sobie w róże pod płytą salonu i niepotrzebnie, lokalnie wychładza podłogę.

- u nas przepustnica zamontowana jest przed wejściem do budynku, więc zimne powietrze, jeśli kominek nie pracuje jest odcięte od domu.

Tyle w temacie :)

Co do materiałów - sterownik kominka z przepustnicą: Tatarek Kominek-lux

A ja mam pytanie odnośnie pochłaniacza.Czy dlatego jest pochłaniacz ponieważ wentylacja mechaniczna?Zastanawiam się czy zrobić pochłaniacz czy podłączyć pod istniejący przewód kominowy ( a bedę mieć również went.mech.)?

@Barbara74 - chyba już o tym rozmawialiśmy, jeśli dobrze pamiętam. Jeśli okap działa w trybie pochłaniacza, to zużyte powietrze z wszelkimi gazami spalinowymi trafia z powrotem do domu (tylko cyrkulacja) więc filtr węglowy w okapie powinien część tych gazów uwięzić w sobie

Jeśli w domu jest wentylacja mechaniczna z rekuperatorem to podczas jej pracy nie powinno być innych dróg ucieczki powietrza z domu niż przez rekuperator, a w przypadku okapu kuchennego podłączonego np. do przewodu kominowego, okap działałby jak gigantyczny odkurzacz i robił w domu podciśnienie. Poza tym do przewodu kominowego nie wolno podłączać wentylacji - chyba że to ciąg wentylacyjny a nie kominowy - a w domu z reku nie stosuje się dodatkowej wentylacji (prócz kotłowni i garażu).

:)

Co do UPSa, na etapie kładzenia kabli już było wszystko przewidziane, najważniejsze jest zasilanie dla kotła i wszelkich pomp w kotłowni - do takich celów wystarczą UPSy o mocy rzędu 450-500VA lub Wat. Ja mam UPSa po likwidacji firmy - jeden z inwestorów kiedyś oddał mi się w naturze :D więc zabrałem ten sprzęt. Jest to APC SmartUPS 2200VA. Ważne jest aby taki UPS działał nie 15min tylko powiedzmy godzinę, aby np. ostudzić kominek w rozsądnym czasie. Polecam produkty firmy APC, dobre są również polskie Fideltronik, odradzam tanie gadżety z supermarketów typu np. Trust. Można kupić używany UPS APC na allegro i dokupić do niego w sklepie alarmowym nowe akumulatory - wtedy wychodzi to naprawdę rozsądnie.

Twój dziennik jest najpożyteczniejszy na tym forum. Sami siedzimy teraz nad elektryką i nie ukrywam, że często do Ciebie zaglądam żeby się douczyć. Jakbyś miał do "sprzedania" jakieś mądre pomysły, to ja chętnie :-)

Pozdrawiam!