Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Buńki4 i Tokio II

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witajcie.

Dopiero teraz trafiłem na Wasz dziennik budowy i szczerze GRATULUJĘ profesjonalnego podejścia do tematu!

Nie widziałem jeszcze tak dokładnie spisanego dziennika w tak technicznym i szczegółowym opisie. Przyda się niejednej osobie.

Domek wyszedł Państwu SUPER SUPEROWY!

Dzięki temu dziennikowi jeszcze bardziej zainteresowałem się projektem Tokio..

Pozdrawiam

Witajcie.

Dopiero teraz trafiłem na Wasz dziennik budowy i szczerze GRATULUJĘ profesjonalnego podejścia do tematu!

Nie widziałem jeszcze tak dokładnie spisanego dziennika w tak technicznym i szczegółowym opisie. Przyda się niejednej osobie.

Domek wyszedł Państwu SUPER SUPEROWY!

Dzięki temu dziennikowi jeszcze bardziej zainteresowałem się projektem Tokio..

Pozdrawiam

Jeśli tylko będziemy mogli, to służymy pomocą, no i dziękujemy za miłe słowa :)

• 1 month później...

fajnie zbudowane, budujemy podobny tylko troszkę większy, mam 2 pytania

1. czy te 2 białe rury na poddaszu to jedyna wentylacja? czy to idzie w kominy ponad dachówke czy pod dachówke?

2. jakiego rodzaju i jak prowaddziliście kable do oświetlenia pokoi na poddaszu, czy w wełnie, czy w rurkach?

pozdrawiam

fajnie zbudowane, budujemy podobny tylko troszkę większy, mam 2 pytania

1. czy te 2 białe rury na poddaszu to jedyna wentylacja? czy to idzie w kominy ponad dachówke czy pod dachówke?

2. jakiego rodzaju i jak prowaddziliście kable do oświetlenia pokoi na poddaszu, czy w wełnie, czy w rurkach?

pozdrawiam

Ad.1 Po obu stronach dachu, jak najwyżej są wywiewki kanalizacyjne (oryginalne CREATON DOMINO), ale tylko jedna jest podłączona do pionu kanalizacji, który idzie na strych. Druga wywiewka jest wolna, więc w lecie wentyluje strych, w zimie - zaizolowana.

Ad.2 Wszystkie kable w peszlach przeciągniętych pod jetkami.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Przeglądam wasz temat i muszę przyznać że ładny domek ;-) mam pytanko jak sprawuje się rekuperacja?

Rekuperator to najlepsza rzecz pod słońcem, chodzi non-stop 24h na dobę lato/zima, zawsze jest świeże powietrze, a do tego odfiltrowane z zanieczyszczeń pyłowych, a nawet częściowo smrodu z palących się kominów czy traw.

Warto wydać na to pieniądze, ale trzeba kupić b.dobry sprzęt i mieć porządnych wykonawców bo równie szybko można całość zepsuć. Jeśli reku ma chodzić cicho to sam rekuperator musi być wysokiej klasy z silnikami na prąd stały, no i kanały muszą być dobrej klasy, uszczelnione, sztywne - nigdy z elastycznych rur spiro. Niestety to kosztuje - to najdroższa instalacja w domu! ale zwraca w kosztach ogrzewania.

Witam

tak czytam posty i łądny domek państwa również zaczołem budowe ale innego domku i czytam państwa wypowiedzi i doczytałem że Państwo mają również piec c.o na paliwo stałe (np. węgiel) i mam takie pytanie czy Państwo mają obniżoną posadzke w kotłowni niż w innych pomieszczeniach pod kocioł tak jak się robiło dawniej??

Pozdrawiam

Nie, nie mamy pieca na paliwo stałe. Mamy piec gazowy kondensacyjny - Viessman i kominek z płaszczem wodnym (Hajduk) =piec na paliwo stałe ;)

Ciekawy pomysł z tym odkurzaczem przemysłowo/centralnym :)

Aż sam zastanawiam się czy też tak nie zrobić. Nie dość że tańszy to jeszcze się przyda zawczasu na budowie.

Jakie masz zdanie po dłuższym czasie używania? Nie czuć że słabo ssie? Polecasz patent innym?

Powiem tak: odkurzacz na budowie przeżył swoje, potem pożyczyłem go koledze, który robił rygipsy - więc wiadomo - hardcore. Został wyczyszczony z gipsu i był OK.

Odkurzacz wciąga kurz, paprochy, gruz przy robieniu kominka, śmieci wszelakiej maści i nie było z nim większego problemu. Nie mam porównania z "normalnym, firmowym" rozwiązaniem więc można uznać, że jesteśmy bardzo zadowoleni.

Zauważ, że dużo zależy też od tego jak zostanie zrobiona instalacja - na zakrętach i trójnikach 45o czy nie daj boże na ostro 90o.

W każdym razie 2 kawałki w kieszeni :D

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich miłośników domu Tokio II:))) Projekt już kupiony, teraz oddany do małych przeróbek. Chętnie obejrzelibyśmy z mężem taki domek w realu. Czy ktoś wybudował się w Wielkopolsce, MAzowszu lub na Pomorzu??? Drejku, jak sprawuje się taras po dwóch latach użytkowania?

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich!

Oj, długo mnie tu nie było, wypada tylko PRZEPROSIĆ, że na czas nie mogłem wszystkim odpowiedzieć!

1. Co do tarasu - narazie stoi w takim stanie jak ostatnio tzn. posypane kamieniem i nic więcej się nie dzieje - jak było tak jest - rzeczywistość jest brutalna: brak czasu i funduszy na dokończenie. W przyszłym roku zrobimy docelową barierkę - padło na stal+farba, zamiast szkła plexi 1cm (są już murki oporowe więc wysokość tafli to ok 50-60cm więc niedużo).

2. Co do zbiorników - fakt trochę się zamuliły, ale woda dalej swobodnie przecieka do gruntu, na razie nie było problemów, nie zapadła się też w ciągu tych 2 lat ziemia nad ninmi więc uznaję, że spełniają swoje zadanie tzn. święty spokój z deszczówką. Wykorzystywanie tej wody do podlewania na razie mnie nie interesuje i nie chce mi się już w to bawić. Na wiosnę mamy zamiar zrobić instalację nawadniania trawnika, ale zasilaną z przyłącza w garażu.

3. Co do rzeczy zrobionych: oczywiście skończony kominek - muszę wrzucić zdjęcia, zrobione oświetlenie ledowe na schodach (manufaktura własna) - muszę wrzucić zdjęcia, zrobione i otynkowane donice na kwiaty przy wejsciu do domu, trochę porządków w garażu (zrobiony stół pod zlew) i to wszystko.

Niestety siły i chęci też już nie te co na początku budowy, ale mam wrażanie, że nie jedna osoba mogła by dodać "witaj w klubie" ;)

• 2 weeks później...
Witam.

Fajnie przegląda się Wasz dziennik. Gratuluję pomysłu i podziwiam Waszą pracę.

Mam pytanie odnośnie elewacji a konkretnie koloru. Jakiego producenta tynki i jakie kolory.

P.S. Pomysł z odkurzaczem super :)

Pozdrawiam

TYNKI:

"Kreisel Silikatynk baranek 1,5mm baza A 27495 kolor 27495"

"Kreisel Silikatynk baranek 1,5mm baza B 27554 kolor 27495"

Kominy:

"Tynk akrylowy TERMO BRAVO - wiadro + grunt 10l kolor 10033 (T1 F1)"

:D

Witam wszystkich miłośników domu Tokio II:))) Projekt już kupiony, teraz oddany do małych przeróbek. Chętnie obejrzelibyśmy z mężem taki domek w realu. Czy ktoś wybudował się w Wielkopolsce, MAzowszu lub na Pomorzu??? Drejku, jak sprawuje się taras po dwóch latach użytkowania?

Jest, jest i to w Poznaniu od strony Swarzędza, więc z Wrześni będzie blisko :-) Zapraszamy do kontaktu na priv.